Έβρος: Το μυστήριο με την Μπαϊντά

Έβρος: Το μυστήριο με την Μπαϊντά

Είναι το κεντρικό πρόσωπο γύρω από την υπόθεση των «38» στη νησίδα του Εβρου. Το περασμένο καλοκαίρι η 27χρονη Μπαϊντά αλ Σάλεχ υπήρξε η βασική πηγή πληροφόρησης διεθνών ΜΜΕ, στέλνοντας βίντεο και φωτογραφίες από την ελληνοτουρκική μεθόριο, υποστηρίζοντας ότι ένα κορίτσι ηλικίας 5 ετών είχε χάσει τη ζωή του

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το κεντρικό πρόσωπο γύρω από την υπόθεση των «38» στη νησίδα του Εβρου. Το περασμένο καλοκαίρι η 27χρονη Μπαϊντά αλ Σάλεχ υπήρξε η βασική πηγή πληροφόρησης διεθνών ΜΜΕ, στέλνοντας βίντεο και φωτογραφίες από την ελληνοτουρκική μεθόριο, υποστηρίζοντας ότι ένα κορίτσι ηλικίας 5 ετών είχε χάσει τη ζωή του κατά την πολυήμερη απόπειρα μιας ομάδας μεταναστών να διασχίσει τα σύνορα. Ενα από τα μέλη αυτής της ομάδας σε μαρτυρία του στην «Κ» ανέφερε ότι ένας διακινητής εμπνεύστηκε τον θάνατο της μικρής Μαρίας και ότι η Μπαϊντά, ούσα σε επικοινωνία μαζί του, ανέλαβε να τον σκηνοθετήσει, μακιγιάροντας ένα κορίτσι, ώστε να προκληθεί πίεση και να μην αποτραπεί η είσοδός τους σε ελληνικό έδαφος.

Τελικά η ομάδα των «38» πέρασε στην ελληνική ενδοχώρα στα μέσα Αυγούστου, οδηγήθηκε αρχικά στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης Φυλακίου στον Εβρο και στις 9 Σεπτεμβρίου σε δομή φιλοξενίας στη Δράμα, η οποία δεν είναι κλειστή. Την επομένη, όπως δημοσίευσε η «Κ» στις 22.1.2023, η Μπαϊντά και άλλα μέλη της ομάδας έφυγαν με ταξί από τη δομή και φέρονται να ταξίδεψαν παράνομα στη Γερμανία. Στις 30 Δεκεμβρίου, το γερμανικό περιοδικό Spiegel, αφού είχε αφαιρέσει σχετικά δημοσιεύματά του αναψηλάφησε την υπόθεση. Στην τελευταία του δημοσίευση υπήρξαν νέα στοιχεία και για την Μπαϊντά, όπως ότι για πρώτη φορά επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με το γερμανικό περιοδικό και τη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights 360 στις 22 Ιουλίου, δείχνοντας την ακτή ενός νησιού και λέγοντας ότι είχαν εγκλωβιστεί εκεί. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση του Spiegel, τα δεδομένα των selfies της εκείνη τη χρονική στιγμή αντιστοιχούσαν σε νησίδα εντός της τουρκικής επικράτειας. Αργότερα η ομάδα φέρεται να μετακινήθηκε στην επίμαχη νησίδα.

Δεν ήταν στη λίστα

Το όνομά της δεν βρισκόταν στην αρχική λίστα που είχαν στείλει στις 20/7 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι δικηγόροι των οργανώσεων Human Rights 360 και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Σε νέο αίτημά τους στις 9/8 το συμπεριέλαβαν, αναφέροντας ότι δεν είχε μπει στην πρώτη λίστα εκ παραδρομής. Τον Δεκέμβριο το Spiegel έγραψε ότι η Μπαϊντά ζει στην περιοχή Ρηνανίας – Παλατινάτου της Γερμανίας και ότι μετά τη φυγή της από τη δομή της Δράμας ανάρτησε στο TikTok ένα βίντεο από πτήση με αναχώρηση από την Αθήνα γράφοντας στα αραβικά: «Εφθασα στη Γερμανία, ήταν ένας μακρύς αγώνας». Το βίντεο αυτό έχει πλέον διαγραφεί.

Ζούσε στη Γερμανία;

Πρόσφατα η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung τη συνάντησε στη Γερμανία. Η 27χρονη αρνήθηκε να μιλήσει για την υπόθεση των «38». Σύμφωνα με δικές της αναφορές, γεννήθηκε στη Ράκα της Συρίας το 1995 και είναι συγγραφέας έξι βιβλίων. Ηταν δραστήρια στα social media ανεβάζοντας φωτογραφίες με τοποθεσίες από τη Γερμανία, ακόμη και πριν από την περίοδο της υπόθεσης στη νησίδα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την ταυτότητά της: εάν και με ποιο καθεστώς ζούσε στη Γερμανία, πώς βρέθηκε στον Εβρο και εάν ήταν όντως πρόσφυγας. Στη Γερμανία εμφανίζεται παντρεμένη με συμπατριώτη της. Η ελβετική εφημερίδα την αποκαλεί influencer και σημειώνει ότι οι τοποθεσίες που έβαζε στο Instagram δεν αποτελούν από μόνες τους απόδειξη ότι ήδη ζούσε στη Γερμανία, καθώς μπορεί ο χρήστης να δηλώσει οτιδήποτε. Η ίδια έχει μπλοκάρει πλέον τους λογαριασμούς της. Οι ελληνικές αρχές φέρονται να έχουν ζητήσει περισσότερα στοιχεία για εκείνη από τη Γερμανία.

Το καλοκαίρι, σε βίντεο η Μπαϊντά ανέφερε ότι βρισκόταν στα σύνορα μαζί με την 70χρονη γιαγιά της. Ωστόσο στους Ελβετούς δημοσιογράφους δήλωσε ότι η γιαγιά της δεν έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή