Στη «μαύρη» λίστα του Λιμενικού ήδη από το περασμένο φθινόπωρο βρισκόταν καταχωρισμένο το ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «Blume», που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα ανοικτά των Καναρίων Νήσων να μεταφέρει 4,5 τόνους κοκαΐνης. Στελέχη του σώματος είχαν διαβιβάσει σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών στοιχεία για το εν λόγω καράβι, ανάμεσα στις οποίες και το Κέντρο Ανάλυσης και Θαλασσίων Επιχειρήσεων (MAOC).
Σε αυτό συμμετέχουν έξι κράτη-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσα στα οποία και η Ισπανία, με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας (Policia National και Guardia Civil) να πραγματοποιούν, την περασμένη Τρίτη, ρεσάλτο στο πλοίο. «Μια ισπανική κοινή επιχείρηση υπό το συντονισμό του MAOC οδήγησε στην κατάσχεση 4.500 κιλών κοκαΐνης» αναφέρεται, εξάλλου, σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Ανάλυσης και Θαλασσίων Επιχειρήσεων.
Ανεργος διαχειριστής πλοίου
Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», αντικείμενο ενδιαφέροντος για τα στελέχη του Λιμενικού είχε υπάρξει, σε χρόνο μάλιστα προγενέστερο της κατάσχεσης των ναρκωτικών, και ο Ελληνας ιδιοκτήτης του «Blume». Ως διαχειριστής του πλοίου εμφανίζεται εταιρεία με έδρα την οδό Φίλωνος στον Πειραιά, με μοναδικό εταίρο έναν 22χρονο Ελληνα. Ο ίδιος, λόγω και του νεαρού της ηλικίας, δεν έχει ποινικό παρελθόν ούτε ερευνητικό ενδιαφέρον. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για στενό συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο δεν αποκλείεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να κληθεί από τα στελέχη του Λιμενικού ή τις εισαγγελικές αρχές του Πειραιά να παράσχει εξηγήσεις. Για την υπόθεση, εξάλλου, οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι επί τη βάσει των δημοσιευμάτων για την κατάσχεση των 4,5 τόνων κοκαΐνης η εισαγγελία του Πειραιά έχει ήδη από το Σάββατο ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Ο στενός συγγενής του 22χρονου το 2013 είχε κατηγορηθεί για κατοχή και διακίνηση 368 κιλών ακατέργαστης κάνναβης. Την έρευνα για την υπόθεση είχε πραγματοποιήσει τον Απρίλιο του 2013 το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, εντοπίζοντας τα ναρκωτικά σε αποθήκη-συνεργείο στον Ασπρόπυργο. Τα 368 κιλά ακατέργαστης κάνναβης ήταν τοποθετημένα σε 334 χάρτινες συσκευασίες και κρυμμένα σε ειδική κρύπτη στη βάση ενός φορτηγού ψυγείου. Η κατασχεθείσα ποσότητα των ναρκωτικών είχε αποτιμηθεί στα 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, το όχημα ανήκε στον φερόμενο ως «αφανή» διαχειριστή του φορτηγού πλοίου.
Συγγενικό πρόσωπο του φερομένου ως διαχειριστή του πλοίου έχει… πολύ ενδιαφέρον, για τις αρχές, παρελθόν και αναμένεται εντός των ημερών να κληθεί για κατάθεση.
Το «Blume» από τον περασμένο Ιανουάριο έπλεε με σημαία ευκαιρίας Τόγκο, ενώ η τελευταία αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος τοποθετείται χρονικά στις 18 Ιανουαρίου 2022. Το φορτηγό κατέπλευσε στη Βραζιλία, απ’ όπου εμφανίζεται να είχε φορτώσει 200 τόνους καφέ με προορισμό τη Ρίγα της Λετονίας.
Κοντραμπάντο
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι την προσοχή των Αρχών της Βραζιλίας κέντρισε αρχικά όχι τo ελληνικών συμφερόντων «Blume» αλλά ένα άλλο φορτηγό πλοίο, που έπλεε ανοικτά των ακτών της χώρας και το οποίο διαπιστώθηκε ότι απενεργοποίησε το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης (AIS). Οσο έλεγχαν τις κινήσεις του, διαπίστωσαν ότι ένα δεύτερο φορτηγό πλοίο το προσέγγισε επίσης με σβηστό το AIS για ένα ύποπτο κοντραμπάντο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ετσι, κάποια εικοσιτετράωρα αργότερα και ενώ το φορτηγό έπλεε κοντά στις Καναρίους Νήσους, άνδρες των ισπανικών ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησαν το ρεσάλτο εντοπίζοντας και κατάσχοντας τους 4,5 τόνους κοκαΐνης.
«Πλήρης άγνοια»
Στελέχη των ελληνικών αρχών σχολιάζουν ότι οι Ισπανοί συνάδελφοί τους δεν τους ενημέρωσαν εγκαίρως για την επιχείρηση και, ως εκ τούτου, έχουν απολέσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού σε περίπτωση ελέγχου των Ελλήνων που συνδέονται με την υπόθεση. Προς επιβεβαίωσή τους, ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου κατόπιν επικοινωνίας του με τους διαχειριστές του πλοίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τόσο η πλοιοκτήτρια όσο και η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, οι οποίες τυγχάνουν αλλοδαπές εταιρείες, δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση και γνώση για τη φόρτωση και μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών στο πλοίο, πληροφορία που τους κατέστη γνωστή, προς έκπληξή τους, μέσω του Τύπου».