Ο «αόρατος» εχθρός των μπαλκονιών – Από τι κινδυνεύουν

Ο «αόρατος» εχθρός των μπαλκονιών – Από τι κινδυνεύουν

Η αποκόλληση σε ξενοδοχείο της λεωφ. Συγγρού αναδεικνύει την ανάγκη συντήρησης

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τοπικό αξιοθέατο έχει μετατραπεί τις τελευταίες τρεις ημέρες μπαλκόνι ξενοδοχείου επί της λεωφόρου Συγγρού το οποίο αποκολλήθηκε και κρέμεται, έτοιμο να καταρρεύσει. Το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε χθες να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία του ξενοδοχείου, ενώ το μπαλκόνι θα καθαιρεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί με αφορμή το περιστατικό, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φταίει το βάρος που βάζουμε στα μπαλκόνια μας, αλλά η φθορά η οποία «περνάει απαρατήρητη».

Το μπαλκόνι που αποκολλήθηκε βρίσκεται σε ξενοδοχείο επί της λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος της Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου, το κτίριο έχει χτιστεί τη δεκαετία του ’80 και δεν παρουσίαζε κανένα στατικό πρόβλημα. «Περιμένουμε τους μηχανικούς να μας εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη, καθώς δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι υπήρχε πρόβλημα», αναφέρει. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το μπαλκόνι δεν είχε καθαιρεθεί μέχρι χθες, οπότε και έγινε έλεγχος από την πολεοδομία. Προληπτικά πάντως η περιοχή κάτω από το μπαλκόνι έχει αποκλειστεί, ενώ το υπουργείο Τουρισμού πραγματοποίησε χθες αυτοψία και διέταξε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου.

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Τουλάχιστον 2-3 φορές κάθε έτος φθάνει στη δημοσιότητα κάποια περίπτωση κατάρρευσης μπαλκονιού, ευτυχώς τις περισσότερες φορές χωρίς θύματα. Τον περυσινό Φεβρουάριο, για παράδειγμα, κατέρρευσε το μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, σε πολυκατοικία στο Χαλάνδρι.

Ο «αόρατος» εχθρός των μπαλκονιών – Από τι κινδυνεύουν-1
Το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του ξενοδοχείου λόγω της αποκόλλησης του μπαλκονιού.

Δεν φταίνε οι… γλάστρες

Στις περισσότερες περιπτώσεις κατάρρευσης, η αιτία δεν είναι το βάρος που δέχεται το μπαλκόνι, αλλά μικρές ρωγμές που αφήνουν την υγρασία να διαβρώνει τον οπλισμό.

«Τα μπαλκόνια μας σχεδιάζονται ώστε να “σηκώνουν” βάρος 500 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο κανονισμός αυτός είναι ίδιος από το 1945», εξηγεί ο Χρήστος Ζέρης, διευθυντής του Εργαστηρίου Σκυροδέματος και του Τομέα Δομοστατικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Στο φορτίο αυτό δεν υπολογίζεται το βάρος της επίστρωσης του μπαλκονιού, λ.χ. από μάρμαρο, μωσαϊκό ή πλακάκι». Στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα, αυτό δεν οφείλεται στο φορτίο που δέχεται το μπαλκόνι, λ.χ. στις γλάστρες. «Αν ένα μπαλκόνι έχει κατασκευαστικό πρόβλημα, αυτό θα φανεί άμεσα, μέσα στην πρώτη δεκαετία από την κατασκευή του κτιρίου. Αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια, τότε συνήθως είναι θέμα αντοχής, η οποία μειώνεται λόγω διαβρώσεων. Τα μπαλκόνια στηρίζονται με τα λεγόμενα “πανωσίδερα”, τα οποία “αγκυρώνουν” στην πλάκα του ορόφου. Επειδή τα σίδερα βρίσκονται στο επάνω τμήμα του καταστρώματος του μπαλκονιού, αν ρηγματωθεί το μπετόν αρχίζει να περνάει το νερό στο εσωτερικό και ο οπλισμός του μπαλκονιού σταδιακά οξειδώνεται. Με τα χρόνια, αυτό θα μειώσει την αντοχή του και σε κάποιες περιπτώσεις θα οδηγήσει στην κατάρρευσή του».

Τα «σημάδια»

Οπως επισημαίνει ο κ. Ζέρης, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις οι οποίες θα φανερώσουν ότι υπάρχει πρόβλημα. «Αν το μπαλκόνι αρχίσει να παραμορφώνεται από το βάρος, αυτό είναι σίγουρα κακό σημάδι, όπως και το αν το μπαλκόνι αρχίσει να “σείεται” εύκολα. Επίσης, μια σαφής ένδειξη ότι το μπαλκόνι παραμορφώνεται είναι όταν αρχίσουν να συγκεντρώνονται νερά σε διαφορετικό σημείο, λ.χ. μπροστά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πλακάκια θα μας “προειδοποιήσουν”, καθώς θα αρχίσουν να ξεκολλούν. Ομως, όταν έχουμε μωσαϊκό είναι δύσκολο σε ένα απαίδευτο μάτι να εντοπίσει τις ρωγμές. Καλό είναι λοιπόν να φροντίζουμε το δάπεδο του μπαλκονιού μας να είναι στεγανό και να αποκαθιστούμε κάθε βλάβη».

Στην Κρήτη

Ο κ. Ζέρης κλήθηκε πριν από λίγα χρόνια ως πραγματογνώμονας στην περίπτωση κατάρρευσης ενός μπαλκονιού σπιτιού στην Κρήτη, που στοίχισε τη ζωή μιας κοπέλας. «Είχαν μια γιορτή στο σπίτι, χόρευαν στο μπαλκόνι. Οταν πηδάς ρυθμικά, το βάρος σου διπλασιάζεται γιατί το φορτίο είναι δυναμικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μπαλκόνι δεν ήταν καλά αγκυρωμένο και επιπλέον είχε διαβρωθεί. Ετσι, δεν άντεξε την πίεση και υποχώρησε».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή