Ο «Μάξιμος Σαράφης» και η απάτη με «δόλωμα» από τα Εμιράτα

Ο «Μάξιμος Σαράφης» και η απάτη με «δόλωμα» από τα Εμιράτα

Δάνεια από τα ΗΑΕ υποσχόταν σε επιχειρηματίες ο «Μάξιμος Σαράφης». Με πλαστά έγγραφα, σφραγίδες και βίντεο παραπλανούσαν τα θύματα, τα οποία πλήρωναν δήθεν έξοδα φακέλου και φόρους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια μέσω Αμπου Ντάμπι υπόσχονταν ο 50χρονος προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis και οι δύο συνεργοί του, που συνελήφθησαν για απάτη και ξέπλυμα από αστυνομικούς της Ασφάλειας. Συνελήφθησαν την Τρίτη και χθες ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον τους δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή το Σάββατο.

Ως κεντρικό πρόσωπο της απάτης περιγράφεται από τους αστυνομικούς ο 50χρονος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis γνωστός με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης». Εμφανιζόταν ως σύμβουλος επιχειρήσεων, υπεύθυνος εταιρείας με έδρα την οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας. Μέσω του κοινωνικού και επαγγελματικού του κύκλου εντόπιζε επιχειρηματίες που αποτύγχαναν να λάβουν δάνεια από τις εγχώριες τράπεζες, τους οποίους και εξαπατούσε.

Προφασιζόταν ότι εκπροσωπούσε στην Ελλάδα μια ανύπαρκτη εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με εμπορική επωνυμία Zahrat Commercial Brokers LLC. Προκειμένου μάλιστα να προσδίδει αληθοφάνεια στην απάτη, παρουσίαζε τους δύο συνεργούς του ως δήθεν ειδικούς σε θέματα συναλλαγών με τα Εμιράτα. Πρόκειται για δύο άνδρες 62 και 65 ετών. Δήλωναν στα θύματά τους ότι ζούσαν κατά το παρελθόν στα Εμιράτα και εργάζονταν στην ανύπαρκτη Zahrat Commercial Brokers LLC. Χάρη σε αυτή τους την εμπειρία προφασίζονταν ότι μπορούσαν να μεσολαβούν για την άμεση έκδοση δανείων, ενώ πλαστογραφούσαν τα έγγραφα της εγκληματικής οργάνωσης. Στην κατοχή τους εξάλλου βρέθηκαν πλαστές σφραγίδες, εντυπώματα υπογραφών κ.ά.

Τα κέρδη της οργάνωσης προέκυπταν από την αμοιβή του «Μάξιμου Σαράφη» για την κατάρτιση και υποβολή του φακέλου δανειοδότησης, την ασφάλιση του υποτιθέμενου δανείου καθώς και τους δήθεν φόρους που έπρεπε να καταβάλλουν στις αρχές των Εμιράτων.

Εταιρείες-σφραγίδες

Για να παραπλανούν τα θύματά τους είχαν συστήσει ασφαλιστικές εταιρείες-σφραγίδες με έδρα τα ΗΑΕ (π.χ. Gotrans Technical Services, Capital Gate Technical Services κ.ά.), στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων καλούσαν τα θύματά τους να καταθέτουν χρήματα. Σε περίπτωση που τα θύματά τους υποψιάζονταν ότι είχαν πέσει θύματα απάτης, οι κατηγορούμενοι σκηνοθετούσαν δήθεν διασκέψεις με υποτιθέμενα στελέχη της Zahrat ή επιδείκνυαν βίντεο στα οποία οι δράστες απεικονίζονταν να βρίσκονται μαζί με τους δήθεν επικεφαλής της Zahrat.

Κατά την πρώτη φάση της έρευνας οι Αρχές ταυτοποίησαν επτά θύματα, από τα οποία οι δράστες απέσπασαν συνολικό ποσό ύψους 800.000 ευρώ. Πρόκειται για έναν ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, έναν έμπορο τυριών καθώς και επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης και του τουρισμού. Εκτιμάται δε ότι ο αριθμός των θυμάτων του «Μάξιμου Σαράφη» και των συνεργών του είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Εξάλλου, κατά τις έρευνες στα γραφεία και στα σπίτια των κατηγορουμένων βρέθηκαν έγγραφα στα οποία αναγράφονται οι εμπορικές επωνυμίες ακόμα 15 εταιρειών.

Ο ίδιος πάντως μέσω του συνηγόρου του Κωνσταντίνου Γώγου αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της ανάμειξής του στην υπόθεση Novartis.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας υπήκοος Ινδίας καθώς επίσης και δύο ακόμη άτομα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή