Καιρός: Έντονη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα σήμερα – Χιόνια στα ορεινά, βροχές και στην Αττική

Καιρός: Έντονη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα σήμερα – Χιόνια στα ορεινά, βροχές και στην Αττική

Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, πού υπάρχουν προβλήματα

8' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή καταιγίδα με έντονη βροχόπτωση και χαλάζι πλήττει την Αττική γύρω στις 10:30 το πρωί, ενώ το κύμα κακοκαιρίας μαίνεται σε όλη τη χώρα με χιόνια να έχουν πέσει στα ορεινά και βροχές να πλήττουν τη δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα φαινόμενα ήταν αρκετά έντονα στα νότια προάστια και το κέντρο της πόλης, όπου έπεσε και χαλάζι. Προς το παρόν, υπάρχουν κλήσεις για άντληση υδάτων στον Πειραιά, ενώ έχει πλημμυρίσει η οδός Αμφιθέας.

Χιόνια και βροχοπτώσεις

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το σημερινό επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (σημαντική). Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη κατανομή του υετού (βροχές/χιόνια) κατά το τρίωρο 17:00-20:00 της Πέμπτης.

Καιρός: Έντονη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα σήμερα – Χιόνια στα ορεινά, βροχές και στην Αττική-1

Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Βορειοδυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 600 μέτρα και πάνω από τα 300-400 μέτρα στη Δυτική Μακεδονία).

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα συνεχιστούν και μετά την αλλαγή της ημέρας. Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη χιονιού μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Καιρός: Έντονη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα σήμερα – Χιόνια στα ορεινά, βροχές και στην Αττική-2
Καιρός: Έντονη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα σήμερα – Χιόνια στα ορεινά, βροχές και στην Αττική-3

Προβλήματα στη Ζάκυνθο – 112 στη μισή Ελλάδα

Η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι που πλήττουν από χτες τη Ζάκυνθο προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα σε όλο το νησί.

Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και του Δήμου από νωρίς το πρωί βρίσκονται στους δρόμους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί επιχείρηση διάσωσης από σπίτια που είχαν πλημμυρίσει.

Η τεράστια ποσότητα βροχής που έπεσε στη Ζάκυνθο μετέτρεψε τους δρόμους σε απέραντα ποτάμια, με αποτέλεσμα να γίνουν απροσπέλαστοι για τα αυτοκίνητα. Μέχρι αυτή την ώρα, είναι κλειστή η επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Καλαμακίου, ενώ σημειώθηκαν πτώσεις βράχων και φερτών υλικών στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου – Βασιλικού στη θέση Ξηροκάστελο.

Ακόμα, στην περιοχή της Λιθακιάς από την έντονη βροχόπτωση έπεσε στον δρόμο μια πέτρινη μάντρα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές Αγιος Σώστης, Καλαμάκι, Λαγανάς, Τσιλιβή και Σαρακινάδο. 

Καιρός: Έντονη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα σήμερα – Χιόνια στα ορεινά, βροχές και στην Αττική-4

Στην Ημαθία, από την έντονη βροχόπτωση υποχώρησε οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα της γέφυρας Παλαιού Προδρόμου – Κουλούρας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν την ενεργοποίηση του συστήματος 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Χτες, εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας, της Ζακύνθου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, της Ηλείας, της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της δυτικής Μακεδονίας.

Στα «λευκά» ντύθηκε η Βόρεια Ελλάδα

Χιονοπτώσεις καταγράφονται ήδη σε πολλές περιοχές της βόρειας και ορεινής Ελλάδας. Στη Φλώρινα, στα λευκά ντύθηκαν η τοπική κοινότητα Κέλλης στο Αμύνταιο, καθώς το Πισοδέρι. Η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται με χειμερινά ελαστικά ή αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων. 

Στα ορεινά της Ηπείρου χιονίζει από τη νύχτα και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, σε περιοχές όπως τα χωριά της Κόνιτσας, του ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου, των Τζουμέρκων και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα.

Χιόνια έπεσαν και σε ορεινά χωριά της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, χωρίς όμως να σημειωθούν προβλήματα κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

Στα λευκά ντύθηκε και ο Χορτιάτης Θεσσαλονίκης και ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής, με την κυκλοφορία να διεξάγεται κανονικά.

Πυκνό χιόνι πέφτει από χθες το απόγευμα σε όλο το κεντρικό Πήλιο από τα 700 μέτρα και πάνω, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Η χιονόπτωση στο βουνό των Κενταύρων άρχισε λίγο μετά τις 18:00 χθες και εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ανέλαβαν αμέσως υπηρεσία και άρχισε συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου, κυρίως της οδού Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς, όπου συνήθως παρουσιάζονται προβλήματα.

Στα Χάνια, το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες του Πηλίου έχει ξεπεράσει τα 25 εκατοστά, αφού και σήμερα εξακολουθεί να επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση σε συνδυασμό με πολύ δυνατούς ανέμους.

Καιρός: Έντονη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα σήμερα – Χιόνια στα ορεινά, βροχές και στην Αττική-5

Η θερμοκρασία στα Χάνια κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου, σήμερα είναι στους -2 και δεν αναμένεται να ανέβει πάνω από το 0 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το βράδυ, το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Ηπείρου, εργάζονται πυρετωδώς μηχανήματα αποχιονισμού και μπουλντόζες, προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ασφαλείς για τους οδηγούς, ενώ γίνονται και ρίψεις αλατιού. Απαραίτηση είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή χειμερινών ελαστικών.

Στις 09:30 έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για νταλίκες και φορτηγά, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί από τις 03:30 τα ξημερώματα, στα διόδια του Δροσοχωρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων Γρεβενών και Τρικάλων.

Όσον αφορά στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., απαραίτητες είναι οι αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού:

  • Στα Γρεβενά, στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου), στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ και στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου – Αβδέλλας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.
  • Στην Καστοριά χρειάζονται αλυσίδες, στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο χλμ. έως το 46ο χλμ στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.
  • Στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 22ο χλμ. έως το 35ο χλμ, στην Επαρχιακή Οδό Αετού – Νυμφαίου, από το 4ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Αμυνταίου – Καστοριάς (μέσω Σκλήθρου), από το 17ο χλμ. έως το 31ο χλμ.

Επίσης, από την 03:22΄ ώρα της Πέμπτης (26-01-2023) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου) και στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.

Καιρός: Έντονη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα σήμερα – Χιόνια στα ορεινά, βροχές και στην Αττική-6

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στην Κεντρική Μακεδονία, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να είναι σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, «τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να βρίσκονται επί ποδός από τα ξημερώματα».

Κλειστά τα σχολεία σήμερα σε διάφορες περιοχές της χώρας

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, στον Δήμο Άργους Μυκηνών, στον Δήμο Ερμιονίδας, στο Ναύπλιο, στη Σύμη και στην Τ.Κ. Ριζωμάτων.

Την ίδια στιγμή, τα σχολεία στον δήμο της Φλώρινας θα ανοίξουν σήμερα μια ώρα αργότερα από την κανονική και δύο ώρες μετά στον δήμο Πρεσπών.

H πρόγνωση για την Πέμπτη

Αναλυτικά, σήμερα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Ειδικά, στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά, τα φαινόμενα αυτά θα συνοδεύονται τοπικά από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Τα ισχυρά φαινόμενα προοδευτικά θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας. Λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Κρήτη και μέχρι αργά το απόγευμα στη Θράκη.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Βορειοδυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 600 μέτρα και πάνω από τα 300-400 μέτρα στη Μακεδονία). Χιονοπτώσεις αναμένονται σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -3 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 8, στην Ήπειρο από 1 έως 11 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 2 έως 10, στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο από 6 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 12, στα Επτάνησα από 9 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 12 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 17-18 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ, με προοδευτική ενίσχυση τοπικά στα 8 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο νοτιοανατολικοί με 7-8 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ και γρήγορα νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12-13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βροχές και πιθανόν καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με ίδιες εντάσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Την Πέμπτη (26-01-2023):

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
    • μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
    • από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα
    • από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
    • από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
    • από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:
    • στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
    • στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
    • στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
    • από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).
  • Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023):

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
  3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή