Ανοιξαν οι ουρανοί χθες, ελλείψεις σε μετεωρολογικά ραντάρ

Ανοιξαν οι ουρανοί χθες, ελλείψεις σε μετεωρολογικά ραντάρ

«Την κακοκαιρία προκάλεσε ένα σύστημα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο βρίσκεται μεταξύ νότιας Ιταλίας και Ιονίου Πελάγους και κινείται αργά ανατολικά», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες βροχοπτώσεις έφερε το κύμα κακοκαιρίας που διέσχισε χθες τη νότια και κεντρική χώρα από δυτικά προς ανατολικά, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να σημειώνονται κατά μήκος του μετώπου της κακοκαιρίας, από τη νότια Πελοπόννησο έως την κεντρική και ανατολική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και τις Σποράδες. «Την κακοκαιρία προκάλεσε ένα σύστημα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο βρίσκεται μεταξύ νότιας Ιταλίας και Ιονίου Πελάγους και κινείται αργά ανατολικά», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr. Οι πιο έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα σε Μεσσηνία και Λακωνία. Συγκεκριμένα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου κατέγραψαν χθες, από το πρωί μέχρι και τις 13.30, μεγάλα ύψη βροχής σε: Κροκεές Λακωνίας 146 χιλιοστά, Γύθειο 131 χιλ., Καλαμάτα 85 χιλ., Αλαγονία Μεσσηνίας 77 χιλ., Λεβίδι Αρκαδίας 75 χιλ., Αμόνι Σοφικού (περιφερειακή ενότητα Κορινθίας) 68 χιλ., Σπέτσες 66 χιλ. και Σκάλα Λακωνίας 66 χιλιοστά.

Πόσο νερό έπεσε

H κακοκαιρία κινείται τώρα ανατολικά.

Στην Αττική, το κύμα κακοκαιρίας έδωσε τα πιο έντονα φαινόμενα περίπου από τις 11.00 έως τις 12.00/13.00, όπου υπήρξε έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία απορροής των υδάτων και να δημιουργηθούν συγκεντρώσεις σε δρόμους και άλλα σημεία, συνεπεία και των διαχρονικών κακοτεχνιών. Το ίδιο διάστημα, που σημειώθηκε η κορύφωση της κακοκαιρίας στην Αττική, εκδηλώθηκαν και διάσπαρτες καταιγίδες, κεραυνοί και αστραπές, ακόμη και χαλαζοπτώσεις. Η βροχόπτωση συνεχίστηκε στην Αττική για πολλές ώρες, αλλά με πιο ήπιους ρυθμούς. Συνολικά έπεσε χθες αρκετό νερό, ύστερα από καιρό βεβαίως. Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου, μέχρι τις 18.00 χθες είχαν πέσει από το πρωί 70 χιλιοστά βροχής στο Μαρούσι, επίσης 70 χιλ. στα Βίλια στα δυτικά, 65 στη Μαλακάσα, 61 στους Αμπελοκήπους, 60 στα Βριλήσσια, ενώ μέχρι λίγο πριν από τις 17.00 είχαν πέσει 57 χιλ. στο Χαλάνδρι, 56 χιλ. στον Υμηττό και 52 χιλ. στο Τατόι. «Συνολικά στην Αττική έβρεξε για πολλή ώρα κι έπεσαν σημαντικές ποσότητες νερού, με διαστήματα έντονης βροχόπτωσης», σχολιάζει ο κ. Λαγουβάρδος. Το μέτωπο της κακοκαιρίας αναμενόταν να κινηθεί ανατολικότερα στη διάρκεια της νύχτας και σταδιακά να αγκαλιάσει τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, δίνοντας έντονες βροχές και καταιγίδες. Αν και τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από σήμερα Παρασκευή, βροχές θα εξακολουθήσουν να εκδηλώνονται το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες ημέρες, με νέα επιδείνωση από τα δυτικά, καθώς πέρα από τα φαινόμενα που έρχονται από Ιταλία και Ιόνιο, «υπάρχει μια γενικότερη αστάθεια στην περιοχή μας, με ένα σύστημα χαμηλό να βρίσκεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα», όπως τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Κι ενώ οι μετεωρολόγοι στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στο Αστεροσκοπείο και σε άλλους φορείς ήταν και είναι σε επιφυλακή, επεξεργαζόμενοι τα στοιχεία από τους δορυφόρους και τους επίγειους σταθμούς, σε συνδυασμό με τα μοντέλα πρόγνωσης, για μία ακόμη φορά δεν διαθέτουν ένα βασικό «όπλο» για την παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων: τα μετεωρολογικά ραντάρ, στην αναγκαία ανάπτυξη. Στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ χθες υπήρχαν αποσπασματικές εικόνες από δύο ραντάρ σε Δυτική και Κεντρική Ελλάδα, με στοιχεία από προηγούμενες ώρες, χωρίς δυνατότητα πιο συγκεκριμένης πληροφορίας. Ταυτόχρονα, δεν λειτουργούσε ραντάρ που να καλύπτει την πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αττικής, ούτε της Θεσσαλονίκης, όπως και τα νησιά. Πρόκειται για σοβαρό έλλειμμα, που μπορεί να κοστίσει ακριβά..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή