Τρία ιδρύματα ερίζουν για ένα πρόγραμμα

Τρία ιδρύματα ερίζουν για ένα πρόγραμμα

Επιστολές διαμαρτυρίας από Αστεροσκοπείο και ΕΛΚΕΘΕ στο Μαξίμου για την ανάθεση στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας του συστήματος «ΤΑΛΩΣ»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πρωθυπουργό φθάνει η διαμάχη ανάμεσα σε τρία από τα σημαντικότερα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Αφορμή, η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να αναθέσει απευθείας (μέσω προγραμματικής σύμβασης) στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) την προμήθεια και λειτουργία συστήματος παρακολούθησης ακραίου καιρού, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) διαμαρτύρονται ότι παρακάμφθηκαν, παρότι ερευνητικά και επιχειρησιακά βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο αντικείμενο αυτό από το ΙΤΕ. Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι η απόφαση ελήφθη με πολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια. Από την πλευρά του το ΙΤΕ υποστηρίζει ότι είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός φορέας της χώρας, με πλούσιο ερευνητικό έργο και σε αυτόν τον τομέα.

Η προγραμματική σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αντικείμενό της είναι το πρόγραμμα «ΤΑΛΩΣ», το οποίο αφορά την υλοποίηση και επιχειρησιακή λειτουργία για πέντε χρόνια συστήματος παρακολούθησης καιρού με προηγμένες τεχνολογίες, ώστε να γίνεται πρόγνωση ακραίου καιρού για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Το θέμα ανέδειξαν αρχικά οι σύλλογοι εργαζομένων στο ΕΛΚΕΘΕ και το ΕΑΑ και έφθασε στη Βουλή μέσω επερώτησης. Προ ημερών, τα δύο ιδρύματα έστειλαν επιστολές στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να παρέμβει για την ακύρωση της ανάθεσης.

«Η θεματική της πρόγνωσης ακραίου καιρού αποτελεί ερευνητικό πεδίο και επιχειρησιακή υπηρεσία της μονάδας ΜΕΤΕΟ του ΕΑΑ, η οποία λειτουργεί και το σύστημα meteo.gr για παρακολούθηση και πρόγνωση καιρού με αναγνωρισμένη επιστημονική, τεχνική και τεχνολογική επάρκεια. Περαιτέρω, μέσω της μεγάλης χρηματοδότησης του προγράμματος NOA-Aegis/Pangea από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αγοραστεί από το ΕΑΑ αντίστοιχος εξοπλισμός μεγάλης κλίμακας», αναφέρει η επιστολή του Αστεροσκοπείου. «Η πρόγνωση ακραίων καιρικών συνθηκών στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί ερευνητικό πεδίο και επιχειρησιακή υπηρεσία του όμορου ερευνητικού κέντρου ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο λειτουργεί επιχειρησιακά το σύστημα “Ποσειδών” (poseidon.hcmr.gr) και συμμετέχει στην ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus Marine». «Η αποδοχή εκ μέρους του ΙΤΕ ενός τόσο σημαντικού ρόλου προκαλεί έκπληξη, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ερευνητικές του δράσεις, αναδιατάσσει αυθαίρετα τον ερευνητικό χάρτη της χώρας, ενώ θέτει σε κίνδυνο την πορεία υλοποίησης και χρηματοδότησης του ΤΑΛΩΣ, αφού το ΙΤΕ δεν διαθέτει οποιαδήποτε εμπειρία και εξειδίκευση στην εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση αντίστοιχων επιχειρησιακών συστημάτων», αναφέρει η επιστολή του ΕΛΚΕΘΕ.

Από την πλευρά του το ΙΤΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι τα δύο ιδρύματα δεν έχουν συστήματα που να βασίζονται σε παρατηρήσεις, αλλά σε μαθηματικά μοντέλα, καθώς «δεν υφίστανται σήμερα συστήματα παρακολούθησης ακραίου καιρού στον θαλάσσιο χώρο». Εκτιμά ότι επελέγη ως «ο κορυφαίος ερευνητικός φορέας της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή