Μετασεισμοί από τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. 

Μετασεισμοί από τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. 

Καταγγελίες για αθέμιτες παρεμβάσεις αξιωματούχων του υπουργείου – Διαψεύδουν οι κ. Θεοδωρικάκος και Καραμαλάκης  

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή για αποκαλύψεις σχετικά με επαφές εν ενεργεία αξιωματικών της Αστυνομίας με ανθρώπους της «νύχτας», καθώς επίσης και για καταγγελίες αναφορικά με επίμεμπτες συμπεριφορές αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποτέλεσαν οι πρόσφατες κρίσεις στο Σώμα.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας, υψηλόβαθμος αξιωματικός που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης και επρόκειτο να αποστρατευθεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας μετέβη, συνοδεία δικηγόρου, στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και προέβη σε σοβαρή καταγγελία. Υποστήριξε σε ένορκη κατάθεσή του ότι τον Νοέμβριο του 2021 δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έκαναν έλεγχο σε παρέα νεαρών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο γιος του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, και εντόπισαν στην κατοχή τους ποσότητα κάνναβης. Ο ίδιος αξιωματικός καταγγέλλει ότι ενημέρωσε την ιεραρχία του, από την οποία έλαβε εντολή να «θάψει» το περιστατικό.

Οσα φέρεται να κατήγγειλε ο συγκεκριμένος αξιωματικός διέψευσαν με ανακοινώσεις τους ο κ. Θεοδωρικάκος αλλά και ο τότε αρχηγός του Σώματος και νυν γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Καραμαλάκης. Ο υπουργός έκανε λόγο για «λάσπη» και «αθλιότητα», σημειώνοντας ότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο δεν είχε βρεθεί τίποτα μεμπτό. Συνέδεσε, δε, ευθέως την υπόθεση με την αποστρατεία του επικεφαλής της Αμεσης Δράσης, όπως και του μέχρι πρότινος προϊσταμένου της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που έγινε αποδέκτης της καταγγελίας.

Πηγές με γνώση του θέματος διευκρινίζουν ότι ο καταγγέλλων ασκούσε πιέσεις προκειμένου να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Αστυνομία έτσι ώστε να παραμείνει στο Σώμα. Στην προσπάθειά του αυτή είχε συναντηθεί και με κορυφαία στελέχη της Κατεχάκη, δίχως τελικά το αίτημά του να ικανοποιηθεί. Εξέλιξη που προκάλεσε την οργή του, οδηγώντας τον να καταγγείλει ένα περιστατικό που φέρεται να έχει συμβεί πριν από ένα και πλέον χρόνο. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι ο αξιωματικός κατέθεσε επτά φωτογραφίες που, κατά μία εκδοχή, επιβεβαιώνουν τα καταγγελλόμενα. Οπως επίσης και ότι την περασμένη Πέμπτη, μετά την ένορκη κατάθεσή του, υπήρξε ένταση στην έδρα των Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου μετέβη ο νεοδιορισθείς επικεφαλής της υπηρεσίας.

Επικοινωνίες

Την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα του κ. Θεοδωρικάκου προκάλεσε πάντως και δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» αναφορικά με επαφές εν ενεργεία αξιωματικών της Αστυνομίας με ανθρώπους και επιχειρηματίες που συνδέθηκαν με υποθέσεις της «νύχτας» και συμβόλαια θανάτου.

Ορισμένες από τις επικοινωνίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αφορούν ευρήματα από το κινητό τηλέφωνο του πρώην αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από την ταβέρνα «Κρητικός» στα Μεσόγεια τον Μάιο του 2018. Το κινητό του τηλέφωνο εστάλη για έρευνα στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. το διάστημα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, την άνοιξη του 2021. Ανασύρθηκαν από το ιστορικό της συσκευής όλες οι επικοινωνίες του Παπαχρήστου μέσω της εφαρμογής WhatsApp, ανάμεσα στις οποίες και αυτές με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

Σε αυτές ο δολοφονηθείς πρώην αστυνομικός φέρεται να ζητάει κάποιες διευκολύνσεις για λογαριασμό εμπόρου καυσίμων, με τον στρατηγό της Αστυνομίας να απαντάει «Σπύρο μου, άμεσα» και «Σπύρο, ό,τι γουστάρεις άμεσα».

Παρότι η δικογραφία για τη δολοφονία του Παπαχρήστου έχει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο υποβληθεί στον εισαγγελέα, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Το κινητό «μίλησε»

Σχέσεις με εν ενεργεία αστυνομικούς αποκαλύφθηκε ότι είχε και ο ιδιοκτήτης εταιρείας πετρελαιοειδών που δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2022 σε πρατήριό του στη λεωφόρο Μαραθώνος, με τη δολοφονία να συνδέεται από την ΕΛ.ΑΣ. με τον πόλεμο της «νύχτας» και το οργανωμένο έγκλημα. Το κινητό του θύματος εστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια και μόλις προ μηνός οι αστυνομικοί της υπηρεσίας κατάφεραν να σπάσουν την κρυπτογράφηση και να ανασύρουν από το ιστορικό τα μηνύματα που αντάλλασσε. Ανάμεσα στα οποία και αυτά με τον εν ενεργεία αστυνομικό που, κατά πληροφορίες, μάλιστα υπήρξε επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του.

Από το περιεχόμενό τους –το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών τα διαβίβασε προ δεκαημέρου στις Εσωτερικές Υποθέσεις– προκύπτει ότι προσπαθούν να τοποθετήσουν αστυνομικούς της επιρροής τους σε θέσεις-κλειδιά, όπως η Οικονομική Αστυνομία και η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Οπως ανέφεραν σε συνομιλητές τους τόσο ο κ. Θεοδωρικάκος όσο και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, για τα συγκεκριμένα ευρήματα της έρευνας δεν είχαν λάβει ενημέρωση από τον απερχόμενο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο κ. Θεοδωρικάκος, μάλιστα, από το βήμα της Βουλής απαντώντας στην κριτική του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε σταματήσει να τον ενημερώνει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή