Αποψη: Ο χρόνος στην οθόνη βλάπτει την υγεία

Αποψη: Ο χρόνος στην οθόνη βλάπτει την υγεία

Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες πρέπει να μειώσουν το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε καθιστικές συμπεριφορές

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα του αυξανόμενου χρόνου καθιστικής συμπεριφοράς αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα παιδιά και τους εφήβους δεδομένης της ολοένα αυξημένης ενασχόλησης με τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα. Παράλληλα, ο χρόνος μελέτης ή διαβάσματος βιβλίων, παρότι είναι επίσης χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς, φαίνεται να είναι ωφέλιμος καθώς βελτιώνει τη σχολική επίδοση και άλλες κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με τελικό θετικό πρόσημο στη γενικότερη υγεία τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία παιδιών και εφήβων, συμπεριλαμβανομένων της καρδιοαναπνευστικής κατάστασης, μυϊκής δύναμης, οστικής και καρδιομεταβολικής υγείας όπως και μείωσης του ενδεχομένου εμφάνισης παχυσαρκίας. Επίσης, φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ βελτιώνει την κλινική εικόνα παιδιών που ήδη πάσχουν από αυτή. Παράλληλα, σχετίζεται με καλύτερες γνωστικές λειτουργίες όπως μνήμη και εκτελεστική ικανότητα, με συνέπεια καλύτερη σχολική επίδοση.

Αντίθετα, ο χρόνος που δαπανάται σε καθιστικές συμπεριφορές σχετίζεται με χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους και παχυσαρκία, περιορισμένη κοινωνικοποίηση και χειρότερες σχολικές επιδόσεις σε μαθητές με εξαίρεση τον χρόνο δαπάνης σε ανάγνωση και μελέτη. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν φτάνει τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες να έχουν φυσική δραστηριότητα στη ζωή τους, αλλά να μειώσουν αντίστοιχα όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο σε καθιστικές συμπεριφορές ή τουλάχιστον να τον περιορίσουν μόνο σε χρόνο ανάγνωσης, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο επί της οθόνης.
 
* Ο δρ Σπύρος Κανελλάκης είναι διαιτολόγος, διατροφολόγος, ψυχολόγος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή