Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδίκη της χώρας για τον στιγματισμό της Αικ. Σαββαΐδου

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδίκη της χώρας για τον στιγματισμό της Αικ. Σαββαΐδου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε απαράδεκτες τις δηλώσεις της πρώην κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη εις βάρος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων το 2015

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ακόμη καταδίκη για παραβιάσεις σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας προχώρησε για τη χώρα μας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στιγματίζοντας τον πολιτικό λόγο που καταδικάζει για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων πολίτες πριν κριθούν από τις δικαστικές αρχές.

Η υπόθεση που οδήγησε σε καταδίκη της Ελλάδας αφορά την πρώην γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, που εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπη και με ποινικές κατηγορίες για απιστία, για τις οποίες αθωώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια και δικαιώθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η καταδίκη της Ελλάδας –το πρόστιμο είναι συμβολικό, 6.000 ευρώ, αλλά η απαξία που προκύπτει από την απόφαση μεγάλη– αφορά δηλώσεις τής τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη εις βάρος της Αικατερίνης Σαββαΐδου λίγο μετά το υπουργικό συμβούλιο που την απέλυσε, ενώ είχε προηγηθεί εμπλοκή της με τη Δικαιοσύνη. Τότε, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, χωρίς να σεβαστεί το τεκμήριο αθωότητας, ενώ η Αικατερίνη Σαββαΐδου κρινόταν από τη Δικαιοσύνη, προέβη σε απαξιωτικές δηλώσεις εις βάρος της, τέτοιες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη δικαστική της μεταχείριση και να δώσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι εναντίον της.

«Ενώ εκκρεμούσαν ποινικές διώξεις εις βάρος της προσφεύγουσας», αναφέρεται στην απόφαση, «ο τρόπος της διατύπωσης των δηλώσεων αυτών, ήτοι χωρίς καμία επιφύλαξη, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά, παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας».

«Δεν μπορεί», είχε δηλώσει τότε η κ. Γεροβασίλη, «να γίνει δεκτό ότι οι δημόσιοι λειτουργοί ενεργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων που ευνοήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαφθοράς (…)».

«Κατάφωρη αδικία»

Ο συνήγορος της κ. Σαββαΐδου, δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης, που χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, με δήλωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει: «Με τη χθεσινή απόφασή του το ΕΔΔΑ αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της εντολέως μου, αποκαθιστώντας το τεκμήριο της αθωότητάς της που επλήγη από δημόσιες δηλώσεις τής τότε κυβερνητικής εκπροσώπου. Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Ελληνες αξιωματούχους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση!».

Για θέματα που αφορούν την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, δυστυχώς, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκκρεμούν αρκετές προσφυγές από Ελληνες πολίτες που έχουν «καταδικαστεί» δημόσια πριν αποφανθεί γι’ αυτούς η Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή