Ενιαίο εκκλησιαστικό μέτωπο για τους δασικούς χάρτες

Ενιαίο εκκλησιαστικό μέτωπο για τους δασικούς χάρτες

Το ζήτημα της περιουσίας επανέρχεται στο προσκήνιο έπειτα από ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κρήτης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δόγμα «η ισχύς εν τη ενώσει» υιοθετούν η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κρήτης, που αποφάσισαν να κινηθούν συντεταγμένα και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Χθες πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ημερίδα για την εκκλησιαστική περιουσία και τους δασικούς χάρτες. Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι η Εκκλησία έχει εδώ και καιρό θέσει προς την Πολιτεία τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τους δασικούς χάρτες σε μια σειρά από περιοχές της χώρας και έχει καταγράψει τις διεκδικήσεις της. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Εκκλησία της Ελλάδος είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αγωγή κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για τα ακίνητα στην περιοχή της Βουλιαγμένης, ενώ προαναγγέλθηκε ότι με ανάλογο τρόπο σκοπεύει να κινηθεί για μια σειρά από διεκδικήσεις. Ενδεικτικά, είχαν αναφερθεί οι περιοχές Φασκομηλιά, Λεγραινά, Βάρη, Στροφυλιά, Κοκκιναράς, Φλαμούρι Μαγνησίας. Στη χθεσινή παρέμβασή του ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις περιπτώσεις εκείνες που, κατά την άποψη της Εκκλησίας, επιδέχονται νομοθετικές λύσεις ώστε να ξεκαθαριστεί σε ποια ακίνητα μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση. «Εχουμε πλήρη κατανόηση ότι η επίλυση χρονίων ζητημάτων απαιτεί επίπονο και διαρκή διάλογο και υπακούει στον δικό της πολιτικό χρόνο για κάθε κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος για να προσθέσει ότι από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχουν κατασταλαγμένες προτάσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή αφετηρία συνεννοήσεως σε ρεαλιστική βάση.

Η Εκκλησία της Κρήτης πρόσφατα γνωστοποίησε ότι προτίθεται να κινηθεί νομικά για την περιουσία που διαθέτει καθώς μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θεωρεί ότι σημαντικό μέρος της περιουσίας της απειλείται. Oπως λέγεται, χορτολιβαδικές εκτάσεις που ανήκουν σε μονές έχουν χαρακτηριστεί δασικές. Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος υπογράμμισε στη χθεσινή εκδήλωση ότι «ως Εκκλησία Κρήτης, προσβλέπουμε ότι η έντιμη Ελληνική Πολιτεία θα αναλάβει την ευθύνη, ώστε να προστατεύσει διαχρονικά όσα η Εκκλησία διαφύλαξε στην ιδιοκτησία της, ανά τους αιώνες, με τις θυσίες και το αίμα των μαρτύρων της».

«Μήνυμα»

Η απόφαση για την πραγματοποίηση της ημερίδας και τη διαμόρφωση κοινού μετώπου από την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία Κρήτης θεωρείται ότι συνδέεται και με το γεγονός ότι επί της ουσίας βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οπως αναφέρει εκκλησιαστικός παράγοντας, σε μια τέτοια περίοδο δεν αναμένεται από την κυβέρνηση να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη. Η κινητικότητα που αναπτύσσεται από την πλευρά της Εκκλησίας περισσότερο συνδέεται με τη διάθεση να γίνει υπόμνηση των εκκρεμοτήτων, να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει ξεκάθαρη θέση επί συγκεκριμένων διεκδικήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή