Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Συστάσεις για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Συστάσεις για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Ζητήθηκε να οριστούν από τον εκάστοτε δήμο τα κλειστά θερμαινόμενα κτίρια τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγγραφο προς όλους τους δήμους της επικράτειας, προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση των αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των κακών συνθηκών κατά την περίοδο του επικείμενου παγετού τις αμέσως προσεχείς ημέρες, απέστειλε, στις 3/2/2023, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, ζητήθηκε να οριστούν από τον εκάστοτε δήμο τα κλειστά θερμαινόμενα κτίρια τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση, κατά τις βραδινές ώρες, από τις 8 μ.μ. έως τις 8 π.μ.) κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Μεγάλη βουτιά του υδραργύρου

Σημειώνεται ότι αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και της νότιας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σύμφωνα με νεότερη ανάλυση των προγνωστικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Αιτία γι’ αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τις επόμενες ημέρες πάνω από την Ευρώπη, που θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία.

Σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική και  τη νοτιοανατολική Ευρώπη, θα επιτρέψει τη μεταφορά ψυχρών αέριων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα χαρακτηριστεί από την κίνηση μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα, από τα βορειοανατολικά προς τη χώρα μας, οι οποίες θα συμβάλουν στην εκδήλωση σημαντικών χιονοπτώσεων στην ανατολική και τη νότια χώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή