Λέκκας: Ο σεισμός στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο

Λέκκας: Ο σεισμός στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο

«Οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων» δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ισχυρή σεισμική δόνηση στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Εχουμε να κάνουμε με έναν ισχυρότατο σεισμό της τάξεως των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έχει προκαλέσει πολύ σημαντικές βλάβες» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας.

Επίσης ο κ. Λέκκας εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο ούτε έχει σχέση με τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας

«Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων, που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ» πρόσθεσε ο Ευ. Λέκκας.

Οπως τόνισε «ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει».

Μεγάλες επιπτώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες επειδή ο σεισμός έγινε στις 4 τα ξημερώματα και τα κτίρια είναι πολύ υποδεέστερα από τα δικά μας.

«Παρότι φαίνονται σύγχρονα, οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή, χωρίς να είναι αντισεισμικά, θωρακισμένα, με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτίρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή.

Καμία σχέση ο σεισμός στη Ρόδο με τη σεισμική δόνηση στην Τουρκία

Μιλώντας για τη σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Ρόδο τα ξημερώματα, ο Ευ. Λέκκας ανέφερε ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε. 

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός στη Ρόδο καταγράφηκε λίγο πριν από τις 4 το πρωί 11 χλμ. βορειοδυτικά του Αρχάγγελου, με εστιακό βάθος επίσης στα 10 χλμ.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή