Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Συνεχίζονται οι έντονες χιονοπτώσεις – Πώς θα λειτουργήσουν Δημόσιο, σχολεία και καταστήματα

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Συνεχίζονται οι έντονες χιονοπτώσεις – Πώς θα λειτουργήσουν Δημόσιο, σχολεία και καταστήματα

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες – Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν.

9' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», η οποία παραμένει σε δυναμική εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μιλώντας νωρίτερα στην «Κ», ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, σημείωσε ότι «και απόψε θα υπάρχει έξαρση του φαινομένου».

Υπογράμμισε ότι «περιμένουμε αρκετές και έντονες χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια της Αττικής, στην Εύβοια, τη Μαγνησία και τη Βοιωτία» και πρόσθεσε ότι «θα έχουμε ισχυρές χιονοπτώσεις και στη δυτική Αττική: Βίλλια, Ερυθρές, Καπανδρίτι, Βαρνάβα και το φαινόμενο θα συνεχίσει προς Διόνυσο, Σταμάτα, Ροδόπολη, Δροσιά».

Πώς θα εξελιχθεί η πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του μετεωρολογικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τρίτης 07/02 οι χιονοπτώσεις – τοπικά έντονες – θα επηρεάσουν τα βόρεια και δυτικά τμήματα της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη

Χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε Σποράδες, Εύβοια και χιονόνερο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, παγετός τις βραδινές και πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά και τοπικά ισχυρός και ολικός στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, ισχυροί βόρειοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, αναμένεται για αύριο Τρίτη 7/2, σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo.

Πιο αναλυτικά:

Για την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 προβλέπονται χιονοπτώσεις σε Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Σποράδες, Εύβοια, στα πεδινά τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου, χιονόνερο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα) με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης.

Οι χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σε Μαγνησία, Φθιώτιδα, Μαγνησία θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στο Νότιο Ιόνιο και στη Νότια Πελοπόννησο. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός και κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -11 έως -2 βαθμούς), -4 έως 5 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -3 έως 8 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως τους 3 βαθμούς), 3 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 9 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνότερες έως το μεσημέρι κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 4 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και πρόσκαιρα μέτριοι 5 μποφόρ.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές της Αττικής και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου λόγω της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την περιφέρεια Αττικής, ελήφθη η απόφαση σε περιοχές που αναμένεται να πληγούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά.

Συγκεκριμένα τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν έπειτα και από εισήγηση των δημάρχων:

  • Στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, πλην των δήμων Λαυρεωτικής και Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης όπου θα λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο, έπειτα από αίτημα των δήμων σε Παιανία, Κορωπί και Σαρωνικό θα λειτουργήσουν οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Στη ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ θα είναι κλειστά πλην του δήμου Μεγαρέων όπου θα λειτουργήσουν κανονικά.
  • Στον ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ θα παραμείνουν σε όλους τους δήμους κλειστά (συγκεκριμένα στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλήσσιων, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ηρακλείου).
  • Στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των Δήμων Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους λειτουργούν κανονικά.
  • Στην ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ:
  • Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου Περάματος.
  • Στον Δήμο Κερατσινίου λειτουργούν όλα εκτός από τα παρακάτω, που θα παραμείνουν κλειστά:
  • Δημοτικά 3ο /6ο /12ο / 23ο.
  • Γυμνάσια 1ο / 2ο / 4ο, καθώς και το Ειδικό.
  • Λύκεια 1ο / 2ο / 3ο και το ΕΠΑΛ.
    Στον Δήμο Κορυδαλλού θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από τα παρακάτω:
  • Δημοτικά 9ο / 10ο / 5ο / 12ο
  • Νηπιαγωγείο 3ο / 7ο / 8ο / 18ο / 19ο / 21ο
  • Γυμνάσιο 4ο / 5ο  
    Στον ΔΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός από συγκεκριμένα σχολεία σε ορισμένους δήμους. Συγκεκριμένα:
    Στον Δήμο Χαϊδαρίου θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία εκτός από τα παρακάτω που θα παραμείνουν κλειστά:
  • Ολα στην περιοχή του Δάσους
  • Ολα στην περιοχή του Δαφνίου
  • 1ο Λύκειο
  • 1ο Γυμνάσιο
    Στον Δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά:
  • Νηπιαγωγείο 1ο / 2ο / 6ο / 7ο / 12ο / 15ο / 16ο / 17ο / 17ο παράρτημα
  • Δημοτικό 1ο / 4ο / 7ο / 8ο / 9ο
  • Γυμνάσιο 4ο / 6ο
  • Γενικό λύκειο 3ο
    Στον ΝΟΤΙΟ ΤΟΜΕΑ και στα ΝΗΣΙΑ θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία κανονικά.
    Σε όλες τις παραπάνω περιοχές όπου δεν θα λειτουργήσουν σχολεία συμφωνήθηκε να παραμείνουν κλειστές και οι λαϊκές αγορές.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε ότι σε περιπτώσεις διαφοροποιήσεων στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών οι δήμοι που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία τους θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, αύριο και τις επόμενες ημέρες, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων έπειτα από αποφάσεις δήμων ή περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.  

Βάσει της σχετικής ανακοίνωσης, έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να μεριμνήσουν ώστε να αποστέλλονται την προηγούμενη ημέρα στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη ημέρα.

Να σημειωθεί ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος:

Φλώρινα, Κοζάνη και Αμύνταιο

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου τα σχολεία στους δήμους Φλώρινας, Κοζάνης και Αμυνταίου. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν και στους τρεις δήμους κανονικά.

Αργότερα θα χτυπήσει το κουδούνι σε αρκετούς δήμους στη Δυτική Μακεδονία. Στον δήμο Βελβεντού Κοζάνης και στον δήμο Δεσκάτης Γρεβενών τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί

Μια ώρα αργότερα θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Βοΐου και Νεστορίου. Στις 9.15 π.μ. θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στους δήμους Καστοριάς και Γρεβενών. Τέλος στον δήμο Εορδαίας τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις 10 το πρωί.

Δήμος Δυτικής Λέσβου

Λόγω παγετού που αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες ώρες και των δυσκολιών στις μετακινήσεις που θα υπάρξουν, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, θα παραμείνουν αύριο Τρίτη κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, για δεύτερη μέρα.

«Αναλόγως της πορείας των καιρικών συνθηκών, θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση για τη λειτουργία των σχολείων» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Δυτικής Λέσβου.

Τι ισχύει για τα εμπορικά καταστήματα στα βόρεια της Αττικής

Από τις 11 το πρωί θα ανοίξουν αύριο, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων, λόγω παγετού.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Φυλή, Ανω Λιόσια, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Αγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Ανοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Παιανία, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Πικέρμι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 από ώρα 11.00 π.μ., λόγω παγετού. Από τα ως άνω καταστήματα εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.

Παράλληλα, απαγορεύεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι ώρα 11.00 π.μ.

Χωρίς τηλεργασία και από τις 10 π.μ. την Τρίτη οι δημόσιες υπηρεσίες 

Επιστροφή στο γραφείο από αύριο Τρίτη για τους δημοσίους υπαλλήλους, με ώρα προσέλευσης τις 10:00 το πρωί, ανεξαρτήτως ωραρίου εργασίας, λόγω του καιρικού φαινομένου «Μπάρμπαρα».

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αύριο Τρίτη δεν θα ισχύει το μέτρο της έκτακτης τηλεργασίας που εφαρμόστηκε σήμερα και οι υπάλληλοι θα πρέπει να προσέλθουν κανονικά στις υπηρεσίες τους. Η απόφαση αφορά ειδικά την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για αύριο, πριν από τις 10:00 το πρωί.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δεν τυγχάνουν εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων έχει αποφασιστεί μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν τις επόμενες ώρες.

Ειδικότερα, κλειστή είναι για τα φορτηγά η Αττική Οδός από τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας.

Νωρίτερα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε ισχύ από τις 20:00 και όχι από τις 21:00, όπως είχε αρχικά γνωστοποιήσει εκ παραδρομής η Αστυνομία.

Οπως επισημαίνεται από την Αστυνομία η απόφαση ελήφθη για την ασφαλή κυκλοφορία των οδηγών, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και στην Αττική.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν και στους οδικούς άξονες Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, Αττικής Οδού, Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρο αυτών οδικό δίκτυο.

Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από την 20:00΄ ώρα σήμερα 6-2-2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
  • Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

Ειδικά για τα αρθρωτά λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Α., τα οποία εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”, η ως άνω διακοπή κυκλοφορίας θα ισχύει κατά το χρονικό διάστημα από την 20:00΄ ώρα σήμερα 06.02.2023 έως την 11:00΄ ώρα αύριο 07.02.2023.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων αυτών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εξακολουθεί να ισχύει.

Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή