Νέα σελίδα για τη Φοιτητική Εστία

Νέα σελίδα για τη Φοιτητική Εστία

Εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης του εμβληματικού κτιρίου, που είχε καταντήσει άντρο κακοποιών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κτίριο διατηρητέο, κατασκευασμένο το 1975 από τους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Φινέ και Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου, εκφραστών του ελληνικού μοντερνισμού σε επίπεδο δημοσίων κτιρίων, ελπίζει σε μια νέα εποχή. Ο λόγος για τη φοιτητική εστία στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, η οποία στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου εμφάνισε το άθλιο πρόσωπο που επί δεκαετίες κρυβόταν –τουλάχιστον από την κοινή γνώμη– πίσω από τους τοίχους της. Είχε καταντήσει διατηρητέο… κέντρο εγκληματικότητας, όπως απέδειξε η μεγάλης έκτασης επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για ναρκωτικά και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ δωμάτιά της ήταν κατειλημμένα από εξωπανεπιστημιακούς.

Χθες, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του ΕΜΠ, εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή η υποβληθείσα από το ΕΜΠ στη Γενική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αίτηση για ένταξη στον κατάλογο των έργων ΣΔΙΤ της ολικής ανακαίνισης της παλαιάς φοιτητικής εστίας της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου (ΦΕΖ), προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για το κεντρικό κτίριο 10 ορόφων, με χώρους διαμονής συνολικής δυναμικότητας περίπου 552 κλινών (454 δωματίων), καθώς και κινηματοθέατρο και εστιατόριο, συνολικού εμβαδού κλειστών χώρων και ημιυπαίθριων περίπου 23.090 τ.μ. Στο πλαίσιο του έργου θα διαμορφωθούν ανοιχτοί υπαίθριοι χώροι και περιβάλλων χώρος συνολικού εμβαδού περίπου 2.500 τ.μ.

Η μελέτη είναι δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ το έργο, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οι οριστικές μελέτες και οι μελέτες εφαρμογής υπενθυμίζεται ότι εκπονήθηκαν από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και παραδόθηκαν στο ΕΜΠ μέσω δωρεάς. Μετά την έγκριση ΣΔΙΤ ακολουθεί η διαδικασία επιλογής των συμβούλων (χρηματοοικονομικός, νομικός, τεχνικός), οι οποίοι θα δρομολογήσουν μαζί με το ΕΜΠ τη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής και ανάδειξης του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης, που θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, ανακαίνιση και συντήρηση της φοιτητικής εστίας της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου για 28 χρόνια.

Η κατασκευαστική περίοδος αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Ετσι, ένα εμβληματικό έργο για την πανεπιστημιακή κοινότητα της Αθήνας αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα της φοιτητικής εστίας. Η εστία εδώ και ένα χρόνο έχει πάψει να δέχεται νέους φοιτητές, όσους τουλάχιστον μπορούσε να δεχθεί στα μη κατειλημμένα δωμάτια, καθώς επρόκειτο να ανακαινισθεί.

Επανεκκίνηση

«Τέλος εποχής για μια πολύπαθη εστία που ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια ως σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο και πρότυπο συγκρότημα φοιτητικής στέγης, για να καταλήξει σε λειτουργική κατάρρευση και σε εστία εγκληματικότητας. Η νέα εστία σχεδιάζεται με όλες τις προδιαγραφές σύγχρονης φοιτητικής στέγης, δυναμικότητας 531 κλινών. Η εκκένωσή της από τους λίγους πλέον διαμένοντες φοιτητές ολοκληρώνεται πολύ σύντομα», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Ανδρέας Μπουντουβής, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση του έργου συμβάλλει στην επιτάχυνση της υλοποίησής του. Επισπεύδων της όλης προετοιμασίας για την υποβολή της αίτησης ένταξης ήταν ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ευάγγελος Σαπουντζάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή