Στη Θεσσαλονίκη οδηγούν τα ίχνη του Predator

Στη Θεσσαλονίκη οδηγούν τα ίχνη του Predator

Στοιχεία ικανά –υπό προϋποθέσεις– να οδηγήσουν ακόμα και στην αποκάλυψη της ταυτότητας εκείνων που έστειλαν το μολυσμένο με το παράνομο λογισμικό Predator sms στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη προέκυψαν από την έρευνα της ΑΔΑΕ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία ικανά –υπό προϋποθέσεις– να οδηγήσουν ακόμα και στην αποκάλυψη της ταυτότητας εκείνων που έστειλαν το μολυσμένο με το παράνομο λογισμικό Predator sms στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη προέκυψαν από την έρευνα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το πόρισμα κατατέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στους εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, που ερευνούν την υπόθεση. Σε αυτό, τα στελέχη της ΑΔΑΕ δεν παραθέτουν μόνο τα ευρήματα της εξάμηνης έρευνάς τους, αλλά επιπλέον προτείνουν στους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς μια σειρά από ενέργειες, ικανές να ρίξουν φως στην υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.

Από υπηρεσία μαζικής αποστολής sms έφτασε στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη το κακόβουλο λογισμικό.

Τι προέκυψε λοιπόν από την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής; Το sms με το μολυσμένο με το παράνομο λογισμικό link εστάλη στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ την 28η Ιουνίου. Το γραπτό μήνυμα στάλθηκε από ελληνικό κινητό που φαινομενικά ανήκε σε γυναίκα, η οποία ουδεμία σχέση είχε με την πολιτική ή τη δημόσια ζωή της χώρας. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε σχετικά στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας δήλωσε πλήρη άγνοια. Ακολούθησε άρση απορρήτου στο κινητό της τηλέφωνο και μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας επιβεβαιώθηκε ότι ουδέποτε η συγκεκριμένη σύνδεση είχε στείλει γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι το sms είχε σταλεί από εταιρεία call center με έδρα τη Θεσσαλονίκη (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της «Κ»). Πρόκειται για εταιρεία που, όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες ανάμεσα στις οποίες και η μαζική αποστολή sms για εμπορικούς και όχι μόνο σκοπούς. Από την έρευνα της ΑΔΑΕ λοιπόν προέκυψαν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: για να κάνει χρήση των υπηρεσιών της συγκεκριμένης εταιρείας, ο αποστολέας του μηνύματος-παγίδα χρειάστηκε να εγγραφεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας καταχωρίζοντας σ’ αυτήν ένα όνομα, έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Κατά πληροφορίες, για τη διεύθυνση email ο αποστολέας επέλεξε πάροχο με έδρα την Ελβετία (proton mail). Το πλέον σημαντικό στοιχείο ωστόσο είναι η διαπίστωση ότι για την πληρωμή της υπηρεσίας χρησιμοποίησε πιστωτική κάρτα. Κατέβαλε μάλιστα σε δύο διαδοχικές ημέρες 20 και 5 ευρώ αντίστοιχα. Καθώς το κόστος για κάθε sms υπολογίζεται σε 0,50 ευρώ, συνάγεται το συμπέρασμα ότι τις ίδιες ημέρες που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλαβε το μήνυμα-παγίδα ο αποστολέας έστειλε αρκετά ακόμη γραπτά μηνύματα μολυσμένα με Predator σε κινητά τηλέφωνα στόχων. Τα στελέχη της Αρχής δεν προέβησαν σε άρση τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου στο τηλέφωνο και στην πιστωτική κάρτα, κάτι που πάντως αναμένεται να ζητήσουν οι κ. Τριανταφύλλου και Σπυρόπουλος που «τρέχουν» την έρευνα. Σημειώνεται ότι σε call centers της Θεσσαλονίκης έχει οδηγήσει η έρευνα και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Συνολικά, η Αρχή φέρεται να έχει εντοπίσει 40 μολυσμένα με Predator sms σε τηλέφωνα στόχων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αποσταλεί από εταιρεία στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή