Κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ: Αθήνα με 127 «μαύρες τρύπες»

Κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ: Αθήνα με 127 «μαύρες τρύπες»

Σκληρές εκφράσεις στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας κατά του σχεδίου δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά τοποθετήθηκε χθες το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας για το σχέδιο δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ. Ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για «παλιακή ιδέα», σημειώνοντας ότι δεν εξετάζει καθόλου τις επιπτώσεις στον Δήμο Αθηναίων, με ορατό τον κίνδυνο να αφήσει 127 «μαύρες τρύπες» στο κέντρο, όσα και τα κτίρια των υπηρεσιών που θα μεταφερθούν στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού. Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, που μίλησαν για «έγκλημα».

«Εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο της ΠΥΡΚΑΛ, θα δούμε μια Αθήνα με 127 άδεια κτίρια, με σημαντικές λειτουργίες της διοίκησης να μεταφέρονται εκτός του ορίου της πρωτεύουσας», ανέφερε ο κ. Κώστας Μπακογιάννης. «Η Αθήνα είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της οποίας ο πληθυσμός συρρικνώνεται. Αυτά πρέπει να μας βάζουν σε πολλές σκέψεις, η δημόσια διαχείριση οφείλει να γίνεται χωρίς βιασύνη. Κανείς δεν θέλει την Αθήνα με 127 κουφάρια. Θα ήταν μια ιστορική καμπή για την πόλη», ανέφερε ο δήμαρχος. «Η εξέλιξη αυτή αντίκειται σε όλο το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και στη σύγχρονη λογική της πολεοδομίας και της χωροταξίας. Είναι “παλιακή” η άποψη μιας κυβερνούπολης, τουλάχιστον με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι οι μελέτες για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού περιλαμβάνουν μόνο την ΠΥΡΚΑΛ και δεν εξετάζουν τις επιπτώσεις στον Δήμο Αθηναίων. «Πρόκειται για μια διπλή παρέμβαση με… “μονή” μελέτη. Η μελέτη δεν έχει καμία αναφορά στην Αθήνα. Δεν πρέπει να προχωρήσει αυτό το σχέδιο αν δεν γίνει μια ανοιχτή δημόσια διαβούλευση και προηγηθούν μελέτες. Είναι ευκαιρία η κυβέρνηση να συνομιλήσει με τον πρώτο δήμο της χώρας, να μη λαμβάνει αποφάσεις για την Αθήνα χωρίς την Αθήνα. Ελπίζω να εισακουστούμε και να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου».

Με σκληρές εκφράσεις αναφέρθηκαν στο σχέδιο και οι εκπρόσωποι άλλων δημοτικών παρατάξεων. «Ποτέ ένα τόσο σοβαρό έργο δεν έχει γίνει τόσο πρόχειρα και βίαια. Στην Αθήνα δεν ξέρουμε αν θα φτιαχτεί κυβερνούπολη ή κυβερνογκέτο, γιατί ο σχεδιασμός είναι τραγικά ελλιπής. Είναι μνημείο άγνοιας και ασχετοσύνης», ανέφερε ο κ. Παύλος Γερουλάνος από την παράταξη «Αθήνα είσαι εσύ». «Η Αθήνα δεν είναι Monopoly. Το σχέδιο είναι αντίθετο στο Ρυθμιστικό της Αθήνας, που μιλάει για διατήρηση των επιτελικών λειτουργιών και διοικητικών υπηρεσιών στο κέντρο», τόνισε ο Κυριάκος Αγγελάκος από την «Ανοιχτή Πόλη». Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο… τελικά δεν υπερψήφισαν την εισήγηση του Δήμου Αθηναίων, διαφωνώντας ως προς το τελικό κείμενο.

Τοποθέτηση ΕΛΛΕΤ

Στην υπόθεση παρενέβη χθες εκ νέου και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η ΕΛΛΕΤ επισημαίνει βασικές ελλείψεις της μελέτης του έργου, η οποία δεν εξετάζει επαρκή αριθμό σεναρίων (λ.χ. απομάκρυνση λιγότερων υπουργείων) και ζητάει να αξιολογηθούν ολοκληρωμένα οι επιπτώσεις της απομάκρυνσης της δημόσιας διοίκησης από το κέντρο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή