Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονιστικές εικόνες από τις επιχειρήσεις διάσωσης της ΕΜΑΚ (βίντεο)

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονιστικές εικόνες από τις επιχειρήσεις διάσωσης της ΕΜΑΚ (βίντεο)

Τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα αναδεικνύουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες στα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει μετά τις φονικές σεισμικές δονήσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποίησε η ΕΜΑΚ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, μετά το βάναυσο χτύπημα του Εγκέλαδου. 

Τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα αναδεικνύουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες στα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει μετά τις φονικές σεισμικές δονήσεις. 

Μια μάχη κόντρα στον χρόνο για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών που από τη μια στιγμή στην άλλη εγκλωβίστηκαν στα χαλάσματα. 

Θυμίζουμε ότι η ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης, η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην πληγείσα από τον φονικό σεισμό Τουρκία, αποτέλεσε την πρώτη αποστολή που έφτασε στο σημείο όπου συντελέστηκαν οι περισσότερες καταστροφές και ο πρώτος πυρήνας συντονισμού για τις διεθνείς δυνάμεις. 

Αυτό επισήμανε ο επιπυραγός Παναγιώτης Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία. «Ημασταν o πρώτος θύλακας συντονισμού, μαζί με την αντίστοιχη ομάδα της Ελβετίας, που επιλέξαμε την εγκατάσταση όπου θα δημιουργείτο η βάση των επιχειρήσεων και ήμασταν η πρώτη πηγή πληροφοριών στο διεθνές κέντρο συντονισμού που συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και κατευθύνει τη διεθνή βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αρχικώς ανέπτυξαν ένα γραφείο συλλογής πληροφοριών και στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τους τοπικούς πληθυσμούς και τους κάλεσαν να τους δώσουν πληροφορίες για ανθρώπους που κινδύνευαν ή ήταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Η εικόνα μιας ισοπεδωμένης πόλης ήταν η πρώτη εντύπωση που σχηματίστηκε στο μυαλό των μελών της ελληνικής αποστολής, επισήμανε ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας. Εκανε λόγο για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον εργασίας, προσθέτοντας ότι διαρκώς γινόταν εκτίμηση της επικινδυνότητας και της ασφάλειας της κατάστασης στα σημεία όπου δούλευαν έτσι ώστε, όπως τόνισε, «να μπορέσουν να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή τον απεγκλωβισμό». «Λειτουργούσαμε με πληροφορίες που είχαμε μαζέψει από τους ντόπιους και ταυτόχρονα υπό την καθοδήγηση και σε διαρκή συντονισμό με τις διεθνείς ομάδες.

Κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και ρίξαμε τις δυνάμεις μας σε επιβεβαιωμένους ζωντανούς. Ετσι κύλησαν οι πρώτες ημέρες της διάσωσης και στη συνέχεια, όταν ενεργοποιήθηκε το διεθνές συντονιστικό κέντρο, οι πληροφορίες έρχονταν μέσω αυτού», υπογράμμισε.

Θυμίζουμε ότι χθες βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, συνάδελφοί τους, με λουλούδια στα χέρια και με ανοιχτές αγκαλιές, υποδέχτηκαν τους δεκαπέντες άνδρες της ΕΜΑΚ. όπως και τον γιατρό και τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ που πήραν μέρος στις διασώσεις σεισμόπληκτων στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή