Νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το προσχέδιο των γραφείων Chipperfield-Τομπάζη, το οποίο επιλέχτηκε από διεθνή επιτροπή ανάμεσα σε δέκα συνολικά προτάσεις για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έχει στο επίκεντρο το κεντρικό κτίριο του ιδρύματος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας καταπράσινος κήπος πάνω από δύο ορόφους που θα φιλοξενούν εκθεσιακούς χώρους και υπηρεσίες για το κοινό, μία κύρια είσοδος που θα προωθείται ως τον δρόμο, «χωμάτινοι» τοίχοι που θα δίνουν την αίσθηση υπόγειας ανασκαφής, αλλά και ένας γενικότερος σχεδιασμός που δεν θα παραβιάζει την υπάρχουσα τοπογραφία του ιστορικού κτιρίου των Λούντβιχ Λάνγκε και Ερνστ Τσίλερ, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το αρχιτεκτονικό προσχέδιο του οποίου παρουσιάστηκε πριν από λίγο από τα αρχιτεκτονικά γραφεία David Chipperfield Architects και Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης Α.Ε., παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-1

Το προσχέδιο των γραφείων Chipperfield-Τομπάζη, το οποίο επιλέχτηκε από διεθνή επιτροπή ανάμεσα σε δέκα συνολικά προτάσεις για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έχει στο επίκεντρο το κεντρικό κτίριο του ιδρύματος, η «βάση» του οποίου θα επεκτείνεται μέχρι την οδό Πατησίων, ενισχύοντας τη σχέση του μουσείου με την πόλη. Ο νέος αυτός χώρος θα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του δρόμου και θα στεγάζει δύο ορόφους (ο ένας υπόγειος), όπου θα φιλοξενούνται μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εκδοτήριο εισιτηρίων, εστιατόριο, πωλητήριο και αμφιθέατρο. Εισερχόμενοι από την κύρια είσοδο επί της Πατησίων, οι επισκέπτες του μουσείου θα βλέπουν μέρος των εκθέσεων, τμήματα των οποίων θα περιβάλλονται από τοίχους συμπιεσμένου χώματος, που σε συνδυασμό με ένα μελετημένο παιχνίδι φωτός και σκιάς, θα παραπέμπει σε χώρο υπόγειας ανασκαφής ή σπηλαίου.

Νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-2

Υπερυψωμένος καθώς θα είναι, ο κήπος που θα σχεδιαστεί πάνω στους νέους χώρους του μουσείου, θα προσφέρει μια κάποια απόσταση από τη βουή της πόλης και θα φιλοξενεί πεύκα, βελανιδιές και καλλωπιστικούς θάμνους, ενώ θα παραπέμπει στα πάρκα του 19ου αιώνα, αλλά και στα αρχαιοελληνικά ιδεώδη ενός δημόσιου χώρου συγκέντρωσης για όλους τους πολίτες. Ο κήπος θα είναι προσβάσιμος από όλες τις πλευρές, ενώ στο κέντρο του θα βρίσκεται χώρος που θα φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης τόσο για τους επισκέπτες του μουσείου, όσο και για τους Αθηναίους. Τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει το Βελγικό γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Wirtz International.

Νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-3
Νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-4

Νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-5

Νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-6

Νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-7

Νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-8

Νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-9

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή