Σε αδιέξοδο η εκλογή συμβουλίου τριών ΑΕΙ

Σε αδιέξοδο η εκλογή συμβουλίου τριών ΑΕΙ

Υπεγράφη απόφαση που κηρύσσει άγονη τη διαδικασία ανάδειξης εξωτερικών μελών στο Παν. Μακεδονίας – Ο νόμος δεν προβλέπει τι γίνεται σε περίπτωση ισοψηφίας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς αναμένεται εντός Φεβρουαρίου να προκηρυχθούν εκλογές για τη διοίκηση στα μεγάλα ΑΕΙ της χώρας με τον νόμο Κεραμέως, χθες υπεγράφη η πρώτη απόφαση με την οποία κηρύσσεται άγονη η διαδικασία εκλογής εξωτερικών μελών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ο λόγος είναι η αστοχία του ίδιου του νόμου, όπως δηλώνουν τα ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Αιγαίου οι εκλογές για την ανάδειξη των πέντε εξωτερικών μελών του 11μελούς συμβουλίου, όπως ορίζει ο νόμος 4957/2022, έχουν «κολλήσει» λόγω της ισοψηφίας μεταξύ των έξι εσωτερικών (καθηγητές του ΑΕΙ) μελών του συμβουλίου.

Ετσι, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σταύρος Κατρανίδης υπέγραψε τη Δευτέρα απόφαση, με την οποία κηρύσσει άγονη τη διαδικασία εκλογής των πέντε εξωτερικών μελών του συμβουλίου διοίκησης του ιδρύματός του και πως θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την εκ νέου προκήρυξη ανάδειξης συμβουλίου, δηλαδή των έξι εσωτερικών μελών και, έπειτα από διεθνή πρόσκληση, των πέντε εξωτερικών μελών. Το ερώτημα είναι πώς θα καλυφθεί το κενό διοίκησης, καθώς τέλος Φεβρουαρίου λήγει η θητεία της νυν πρυτανικής αρχής στο ίδρυμα.

Ο νόμος δεν προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση ισοψηφίας και το υπουργείο Παιδείας διά του γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα, είχε δώσει οδηγία το ίδιο το ΑΕΙ να βρει λύση. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων τον Μάρτιο. Ωστόσο, το ΕΚΠΑ έχει αποφασίσει –σε περίπτωση ισοψηφίας– να επαναπροκηρύξει εκλογές εάν δεν τελεσφορήσουν πέντε προσπάθειες.

Στα μεγάλα πανεπιστήμια

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι διεργασίες εκλογών για συμβούλιο στα μεγάλα πανεπιστήμια, που παίρνουν σειρά εντός του 2023. Συγκεκριμένα, μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να προκηρυχθούν εκλογές για ανάδειξη συμβουλίου στο ΕΜΠ, στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας. Η θητεία των πρυτάνεων ολοκληρώνεται στη λήξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, τον προσεχή Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή