Ο Μωυσής Ελισάφ άφησε ένα «παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο»

Ο Μωυσής Ελισάφ άφησε ένα «παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο»

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων απεβίωσε χθες σε ηλικία 68 χρόνων.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ο Μωυσής Ελισάφ υπέβαλε στις δημοτικές εκλογές του 2019 υποψηφιότητα για τη δημαρχία στην πόλη των Ιωαννίνων, πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν ότι «δεν έχει καμία τύχη». Οχι ότι δεν ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και «καλός άνθρωπος» που βοηθούσε ασθενείς, όπως διέδιδαν τότε, αλλά, να, ήταν και Εβραίος. «Καλά θα βγάλετε Εβραίο δήμαρχο;» έλεγαν τότε οι αντίπαλοί του, για να εισπράξουν απαντήσεις των υποστηρικτών του, όπως «καλά εσύ, όταν ήσουν άρρωστος, σε αυτόν πήγαινες να σε γιατρέψει, τώρα φοβάσαι μη γίνει δήμαρχος;».

Διέδιδαν ακόμη ότι ο Ελισάφ είναι άνθρωπος των ξένων πρεσβειών, ότι «θα μας φέρει εδώ το Ισραήλ», ενώ ο συνυποψήφιός του, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη πριν από το άνοιγμα της κάλπης, εμφανίστηκε με την εικόνα της Παναγίας (!), σε μια κίνηση με προφανείς συμβολισμούς.

Εις πείσμα όλων αυτών, και πολλών άλλων, οι δημότες «έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες της μισαλλοδοξίας», όπως είχε σχολιάσει στις 03.02.2020 στην «Κ», και εξέλεξαν τον πρώτο στην Ελλάδα «Εβραίο δήμαρχο», είδηση που έκανε τον γύρο του πλανήτη.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων απεβίωσε χθες σε ηλικία 68 χρόνων.

Ο Μωυσής Ελισάφ εξελέγη δήμαρχος με σημαία την εξωστρέφεια, σε μια πόλη με κοσμοπολίτικο παρελθόν. Αυτή την αύρα του προσπάθησε να προβάλει ως τουριστικό προϊόν διεθνώς, προς όφελος της πόλης. Ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη διεκδικώντας για τα Γιάννενα με τα οθωμανικά μνημεία, την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, τα αποτυπώματα της μακραίωνης συνύπαρξης χριστιανών, μουσουλμάνων, Εβραίων, Αρμενίων, τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, μια θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη με ενδεικτικό το γεγονός ότι οι τουρίστες από το Ισραήλ κατακλύζουν τα γειτονικά Ζαγοροχώρια.

Και μπορεί να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και δρομολογημένα μεγάλα πρότζεκτ (παλιό πανεπιστήμιο, στρατόπεδο Βελισσαρίου κ.ά.), κάτι που ήλπιζε να κάνει σε μια δεύτερη θητεία του. Αφήνει όμως ως παρακαταθήκη στην πόλη που αγάπησε, ως γέννημα θρέμμα της, επιστήμονας υψηλού ηθικού διαμετρήματος, διακεκριμένη προσωπικότητα της τοπικής κοινωνίας και μέλος μιας μαρτυρικής κοινότητας, της Ισραηλιτικής, την οποία έβλεπε με πόνο ψυχής να σβήνει χρόνο με το χρόνο, ένα «παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο».Ο Ελισάφ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 χρόνων, βυθίζοντας στη θλίψη την κοινωνία των Ιωαννίνων, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον εβραϊκό κόσμο.

Σε ένδειξη πένθους, ο δήμος αποφάσισε τη ματαίωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης και σύμφωνα με πληροφορίες στην κηδεία του, αύριο στη 1 το μεσημέρι, ενδέχεται να παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή