Συμβόλαιο θανάτου 1,5 εκατ. ευρώ – Τι αποκάλυψαν κρυπτογραφημένες συνομιλίες

Συμβόλαιο θανάτου 1,5 εκατ. ευρώ – Τι αποκάλυψαν κρυπτογραφημένες συνομιλίες

Κρυπτογραφημένες συνομιλίες αποκάλυψαν τι είχε προηγηθεί της διπλής εκτέλεσης στην Κέρκυρα τον Ιούλιο του 2020

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ανάσα από την εξιχνίαση της διπλής δολοφονίας σε βίλα στην περιοχή Χαλικούνας της Κέρκυρας τον Ιούλιο του 2020 βρίσκονται οι διωκτικές αρχές Ελλάδας και Σερβίας. Για τις ανάγκες της έρευνας μάλιστα επισκέπτεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη χώρα κλιμάκιο Σέρβων αστυνομικών. Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι πίσω από το διπλό φονικό κρύβεται συμβόλαιο θανάτου αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Καθώς και ότι οι Αλαν Κόζαρ και Νταμίρ Χάτζιτς, όπως είναι τα ονόματα των δολοφονηθέντων, έπεσαν θύματα αιματηρού πολέμου μεταξύ των δύο αντίπαλων συμμοριών με έδρα την πόλη Κότορ του Μαυροβουνίου, που μετράει 70 (!) νεκρούς σε όλη την Ευρώπη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, αναμένουν οι διωκτικές αρχές Σερβίας, Μαυροβουνίου και δύο κρατών-μελών της Ε.Ε., προκειμένου να διαλευκάνουν μια σειρά από φόνους που, τυπικά τουλάχιστον, παραμένουν μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστοι.

Ο λόγος για άγριες δολοφονίες που, όπως το διπλό φονικό στην Κέρκυρα, πιθανόν δε και η άγρια δολοφονία δύο Σέρβων σε ταβέρνα στα Βλάχικα τον Ιανουάριο του 2020, αποδίδονται στον πόλεμο μεταξύ των συμμοριών «Σκάλιαρι» και «Καβάτσκι». Πώς όμως οι αρχές Ελλάδας και Σερβίας οδηγήθηκαν στην εξιχνίαση του «συμβολαίου» στην Κέρκυρα; Το μυστικό κρύβεται στο «σπάσιμο» από την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol της εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας SKY, που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες κακοποιοί ανά την Ευρώπη. Μεταξύ των οποίων και τα μέλη των δύο αντίπαλων συμμοριών.

Τα ψηφιακά αρχεία των επικοινωνιών διαβιβάστηκαν στην αστυνομία της Σερβίας και εν συνεχεία στην Ασφάλεια Αττικής. Το περιεχόμενό τους αποκάλυψε στις διωκτικές αρχές τι είχε προηγηθεί της εκτέλεσης των Κόζαρ και Χάτζιτς, με περισσότερες από 30 σφαίρες στη βίλα που μίσθωναν στην παραλία Χαλικούνας στην Κέρκυρα.

Οι δύο Βαλκάνιοι 44 και 46 ετών ήταν αρχηγικά μέλη της συμμορίας «Σκάλιαρι». Καταζητούνταν από τα μέλη της αντίπαλης συμμορίας «Καβάτσκι», καθώς επίσης και τις σερβικές αρχές και είχαν επιλέξει να κρυφτούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα. Ηταν εξάλλου γνωστή σε φίλους και εχθρούς η αγάπη του Κόζαρ για τον ήλιο και τη θάλασσα.

Η παρακολούθηση των θυμάτων στο σπίτι όπου είχαν βρει καταφύγιο και ο συνεργός τους, που δρούσε ως «καρφί» για την αντίπαλη συμμορία.

Οι αντίπαλοί τους υπέθεταν ή ακόμη περισσότερο γνώριζαν ότι οι δύο άνδρες είχαν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, κατάφεραν ωστόσο να βρουν το σπίτι που είχαν μισθώσει χάρη και στη συνδρομή ενός συνεργού τους, ο οποίος όμως, δίχως κανείς να το γνωρίζει, ενεργούσε για λογαριασμό και κατ’ εντολή της αντίπαλης συμμορίας. Ηταν αυτό που στην καθομιλουμένη αποκαλείται «καρφί».

Στο αρχείο επικοινωνιών και μηνυμάτων που αντάλλασσαν μέσω SKY τα μέλη της συμμορίας «Καβάτσκι» (δημοσιεύθηκε από τη σερβική ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας KRIK) υπάρχουν φωτογραφίες από την παρακολούθηση των θυμάτων στην πισίνα της πολυτελούς βίλας στην Κέρκυρα, λίγο πριν από την εκτέλεσή τους. Εχουν ακόμη καταγραφεί μηνύματα στα οποία ο ένας από τους δολοφονηθέντες παραπονιέται ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί επειδή έπαθε έγκαυμα από τον ήλιο, με τον συνομιλητή του να τον προτρέπει να αλειφθεί με γιαούρτι.

Από την επεξεργασία του αρχείου επικοινωνιών προέκυψε ακόμη ότι το ύψος του συμβολαίου θανάτου ήταν 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι το κόστος μοιράστηκαν η συμμορία «Καβάτσκι», καθώς και ο επί σειρά ετών καταζητούμενος μεγαλέμπορος κοκαΐνης, Σέρβος Ντάρκο Σάριτς. Ο τελευταίος δεν είναι άγνωστος στις ελληνικές διωκτικές αρχές. Το 2011 η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και το ΣΔΟΕ είχαν σχηματίσει εις βάρος του και σε βάρος ακόμη 6 υπηκόων Σερβίας και Μαυροβουνίου δικογραφία για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση κοκαΐνης.

Νομιμοποίηση εσόδων

«Η εγκληματική οργάνωση είχε αναπτύξει εκτεταμένη δραστηριότητα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στο Μαυροβούνιο, στη Γερμανία και το Λας Βέγκας των ΗΠΑ. Κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης εγκληματικών προσόδων επιχείρησαν και τη χειραγώγηση μετοχών», αναφέρεται στη δικογραφία, που ήδη από το 2011 είχε φέρει στη δημοσιότητα η «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή