«Έκλαιγα για ώρες, δεν μπορούσα να συνέλθω» – Οι καταθέσεις γυναικών που έπεσαν θύμα του δικτύου μαστροπείας

«Έκλαιγα για ώρες, δεν μπορούσα να συνέλθω» – Οι καταθέσεις γυναικών που έπεσαν θύμα του δικτύου μαστροπείας

Η «Κ» αποκαλύπτει τις καταθέσεις δύο γυναικών που έπεσαν στα «δίχτυα» των μαστροπών, οι οποίες - μιλώντας στις ανακριτικές αρχές - ξεδιπλώνουν με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης του κυκλώματος. 

6' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση μαστροπείας, που εξιχνίασε το τμήμα Anti-Trafficking της ασφάλειας και οδήγησε τις αρχές σε οκτώ συλλήψεις την Πέμπτη. 

Η «Κ» αποκαλύπτει τις καταθέσεις δύο γυναικών που έπεσαν στα «δίχτυα» των μαστροπών, οι οποίες – μιλώντας στις ανακριτικές αρχές – ξεδιπλώνουν με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης του κυκλώματος. 

Υπενθυμίζεται ότι επτά υπήκοοι Αλβανίας και ένας Αιγύπτου, κατηγορούνται ότι είχαν συστήσει γραφείο «συνοδών» εκμεταλλευόμενοι σεξουαλικά γυναίκες από τη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εξαπατούσαν τα θύματά τους, που ωστόσο έρχονταν στη χώρα προκειμένου να εργαστούν ως εκδιδόμενες.

«Ένιωσα χάλια μετά το πρώτο ραντεβού»

Στην κατάθεση μιας 33χρονης γυναίκας – κατοίκου Ισπανίας, με καταγωγή από την Κολομβία – που φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ» παρουσιάζεται η τακτική που ακολουθούσε το «πρακτορείο» και η μεθοδολογία δράσης και εκμετάλλευσης των γυναικών.

Η ίδια, μητέρα από τα 20 της, έχοντας την οικονομική ανάγκη να συντηρήσει τα τρία της παιδιά και να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της, βρήκε μέσω της εφαρμογής whatsapp, όπως σημειώνει στην κατάθεση της, μια ομάδα που αναζητούσε συνοδούς πολυτελείας στην Αθήνα.  

Ακολούθως, αναφέρει ότι ήρθε σε επαφή με μια γυναίκα, η οποία της «εξήγησε τη δουλειά, ότι θα συναντά άνδρες και είτε θα τους συνοδεύει για φαγητό ή ποτό ή θα κάνει σεξ μαζί τους και θα πληρώνεται». 

Στη συνέχεια, αποκαλύπτει τα ποσά τα οποία η γυναίκα εκείνη της είπε πως θα κερδίζει την εβδομάδα: «τα χρήματα που μου είπε ότι θα κερδίζω την εβδομάδα είναι περίπου πέντε χιλιάδες ευρώ».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της σημειώνει ότι στο «εργασιακό προφίλ» της θα πρέπει να φαίνεται κανονικά το πρόσωπο της στις φωτογραφίες που θα απέστελνε. «Παρά τους προβληματισμούς μου και τις αμφιβολίες μου για την συγκεκριμένη δουλειά αναγκάστηκα να δεχτώ γιατί είχα μεγάλη ανάγκη τα λεφτά» λέει στην κατάθεση της η 33χρονη. 

Ακολούθως περιγράφει το πως ξεκίνησε η «συνεργασία» της με το γραφείο, πως θα ερχόταν στην Ελλάδα, με ποιους συνοδούς του γραφείου θα επικοινωνούσε για τις μετακινήσεις της, πώς θα γινόταν η συναλλαγή των χρημάτων, αλλά και πως θα εξελισσόταν η νομή τους μετά από κάθε συνάντηση: «Πιο συγκεκριμένα, η μία ώρα κόστιζε εκατόν σαράντα ευρώ, από αυτά εγώ θα κρατούσα εβδομήντα και τα υπόλοιπα είτε θα τα έδινα στον οδηγό που θα με έπαιρνε στο ραντεβού, είτε θα τα άφηνα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου όπου έμενα».

Στην κατάθεση της αποκαλύπτει πως ένιωσε «χάλια» μετά το πρώτο ραντεβού: «Έκλαιγα για ώρες και δεν μπορούσα να συνέλθω από αυτό που είχα κάνει, ένιωθα απαίσια». Ενώ περιγράφει αναλυτικά τους «κανόνες» που είχε θέσει το «γραφείο»: «Μου είπαν επίσης ότι αν θέλω ρεπό θα πρέπει να τους έχω ενημερώσει δύο ημέρες πριν. Το ωράριο που εργαζόμουν ήταν από τις 11:00 το πρωί έως και τις 6:00 το πρωί της επόμενης μέρας. Σε αυτό το διάστημα το γραφείο έπρεπε να ξέρει ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκομαι, να μην απομακρύνομαι από το ξενοδοχείο και να τους ειδοποιώ για κάθε μου κίνηση. Επειδή γενικά φοβόμουν δεν μετακινούμουν καθόλου μόνη μου. Μια φορά που ήθελα να πάω σούπερ μάρκετ τους ενημέρωσα με μήνυμα για να γνωρίζουν που βρισκόμουν».

Η γυναίκα τονίζει ότι όταν ξεκίνησε τα ερωτικά ραντεβού συνειδητοποίησε ότι της είχαν πει ψέματα όσον αφορά τα χρήματα: «Το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ που μου είχαν αναφέρει δεν ήταν αληθινό. Στην πραγματικότητα ήταν τα μισά». Και συμπληρώνει ότι «μπορεί να έβγαλε αρκετά χρήματα αλλά τα μισά πήγαιναν στο γραφείο και αυτό το έμαθε όταν πια είχε έρθει» στη χώρα.

Η απόφαση της να συνεχίσει να δουλεύει – παρά τις αρχικές αυτές διαπιστώσεις της – οφείλονταν, όπως λέει στην κατάθεση της, στην ανάγκη για χρήματα. 

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, αφού είχα ξεκινήσει να δουλεύω, αδιαθέτησα και ζήτησα από το γραφείο να πάρω ρεπό» παραθέτει παρακάτω, περιγράφοντας την απάντηση της πρώτης γυναίκας που είχε συναντήσει, η οποία της είπε «ότι δεν έχει ρεπό και ότι θα πρέπει να δουλέψει ακόμα και με περίοδο».

«Επίσης μια άλλη φορά μετά το τέλος του ραντεβού ο πελάτης ήθελε να κάνει χρήση κοκαΐνης μαζί μου. Εγώ αρνήθηκα και ζήτησα από το γραφείο να φύγω. Μου απάντησαν, όμως, ότι θα πρέπει να καθίσω γιατί έχω πληρωθεί για μια ώρα, δεν γίνεται να φύγω νωρίτερα ακόμα και αν ο πελάτης κάνει χρήση ναρκωτικών» σημειώνει στην κατάθεσή της η γυναίκα. 

Αποκαλύπτει επίσης, πως απαγορευόταν η οποιαδήποτε είδους επαφή και επικοινωνία με τους πελάτες, μέσω προσωπικών αριθμών ή social media, καθώς τα ραντεβού κανονίζονταν αποκλειστικά από το γραφείο

«Αυτές τις δέκα μέρες που δουλεύω έχω κάνει περίπου τριάντα ραντεβού, από τα οποία έχω δώσει τα μισά χρήματα στο γραφείο με αποτέλεσμα τα λεφτά να μην είναι τόσο όσα μου υποσχέθηκαν στην αρχή» σημειώνει στη συνέχεια. 

Στο τέλος της κατάθεσής της προχώρησε στην αναγνώριση μιας σειράς από μάρτυρες που φέρονται ως εμπλεκόμενοι. 

«Αισθανόμουν φόβο» 

Μια άλλη γυναίκα ηλικίας 42 ετών, με καταγωγή από την Βραζιλία, η οποία διέμενε στην Ιταλία περιγράφει συνοπτικά την ίδια διαδικασία με την 33χρονη πριν πέσει στα «δίχτυα» του κυκλώματος. 

Η ίδια, διαζευμένη, και σε αναζήτηση χρημάτων αναφέρει πως «μέσω διάφορων ομάδων στο whatsapp έμαθε για την δουλειά ως συνοδός πολυτελείας στην Ελλάδα». 

Αποκαλύπτει πως δεν είχε ξανακάνει ποτέ αυτή τη δουλειά και επειδή «είδε ότι τα χρήματα ήταν καλά», θέωρησε ότι επρόκειτο για μια καλή λύση. 

Οι περιγραφές της 41χρονης γυναίκας για τους «κανόνες» που έθεσε το γραφείο είναι παρόμοιες με εκείνες που ανέφερε η 33χρονη στην κατάθεση της. Μόνο που η 42χρονη κατάλαβε γρήγορα ότι τα χρήματα που θα λάμβανε θα ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που της είχαν υποσχθεί. 

«Εγώ έκανα μόνο ένα ραντεβού και αυτό ήταν αρκετό για να νιώσω ότι δεν αντέχω να κάνω αυτή τη δουλειά. Ένιωσα πολύ άσχημα, δεν μπορούσα να το διαχειριστώ καθόλου και κατάλαβα ότι δεν μου αρέσει καθόλου», δήλωσε στις αστυνομικές αρχές. 

Η γυναίκα στην κατάθεση της σημειώνει – όπως και η 33χρονη – ότι πίστεψε πως αυτή η εργασία ήταν νόμιμη στην Ελλάδα: «Επίσης μου είπαν ότι δικαιούμαι ένα ρεπό, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν εννοούν την εβδομάδα ή τον μήνα».

Ακολούθως περιγράφει το τι ακριβώς συνέβαινε στα σπίτια των πελατών: «Όσον αφορά τα σπίτια των πελατών αισθανόμουν φόβο, άλλα ο τρόπος που δούλευε το γραφείο και από όσα είχα ακούσει και από άλλες φίλες μου νόμιζα ότι ήταν ασφαλής».

Σημειώνει, πάντως πως η ίδια νόμιζε ότι τα ραντεβού θα γινόντουσαν στο ξενοδοχείο, κάτι το οποίο αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυε. «Επιπλέον, αν κάποιο ραντεβού ακυρωνόταν με δικό μου φταίξιμο τότε θα έπρεπε να πληρώσω το γραφείο κανονικά το ποσό που τους αντιστοιχύσε ακόμα κι αν εγώ δεν είχα πληρωθεί», συμπληρώνει.  

Η 42χρονη μετά το πρώτο ραντεβού κατάλαβε ότι η δουλειά αυτή «δεν της ταιριάζει» και ότι ήθελε να φύγει. Προσθέτει πως «γνώριζε ότι υπήρχε και κάποιο site όπου διαφημίζονταν όλες οι γυναίκες που δούλευαν στο πρακτορείο, καθώς της είχαν ζητήσει να αποστείλει γυμνές φωτογραφίες. 

«Είδα το προφίλ μου στην ιστοσελίδα και από εσάς έμαθα για όλα όσα αναγράφονται και ήθελα να σβηστούν και να μην αναφέρομαι πουθενά» σημειώνει, ενώ υποστηρίζει πως δεν γνώριζε ότι θα φαίνονται τόσες πληροφορίες στο προφίλ της, ούτε ήθελε να εμφανίζεται το πρόσωπο της. 

Καταθέτει, επίσης, πως κατά τη διάρκεια των ωραρίων της δεν επιτρεπόταν να βγαίνει και να απομακρύνεται από το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιούνταν το εκάστοτε ραντεβού. 

Σημειώνεται ότι στην έρευνα των αρχών που οδήγησε στις συλλήψεις συμμετείχαν εκπρόσωποι της αστυνομίας της Κολομβίας, καθώς και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οι αριθμοί

134 αναφορές για περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων το πρώτο εξάμηνο του 2022.

113 περιπτώσεις αφορούσαν ενήλικα θύματα.

21 περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά.

74 ήταν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

57 ήταν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης.

99 θύματα απέδρασαν μόνα τους ή με τη βοήθεια άλλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή