Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Ζωοτροφές από έντομα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Ζωοτροφές από έντομα

Η «εταιρεία» φοιτητών του Γεωπονικού που «κέρδισε» στελέχη της αγοράς

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φάρμες εντόμων είναι η νέα τάση για την εξασφάλιση πρωτεϊνούχων ζωοτροφών χωρίς τη σπατάλη πολύτιμων εδαφικών πόρων». Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της εταιρείας «In Section», μιας επινοημένης εταιρείας που δημιούργησε ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του MBA τους. Η «In Section» κέρδισε τον υψηλότερο βαθμό από την 11μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων και στελεχών της αγοράς, που είχε συσταθεί για να βαθμολογήσει τις εργασίες των φοιτητών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Επίσης, οι εταιρείες «Mac Aronia», «Capella Goat Cheese» και «Φτιάξτο, Φάτο» παρουσίασαν χθες τα νέα τους προϊόντα παράλληλα με το πλάνο επενδύσεων της επόμενης δεκαετίας. Δεν πρόκειται για πραγματικές εμπορικές επιχειρήσεις –προς το παρόν– αλλά για τα τέσσερα επιχειρηματικά σχέδια για τη βιομηχανία τροφίμων που ανέπτυξαν 4 ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού τους MBA. Τα σχέδια των ομάδων παρουσιάστηκαν χθες σε μεγάλη εκδήλωση με την παρουσία καθηγητών όλων των ειδικοτήτων, στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων, επιχειρηματιών και επενδυτών του τομέα των τροφίμων και της αγροτικής παραγωγής.

«Προσπαθούμε να έχουμε φοιτητές – επιχειρηματίες και όχι φοιτητές δημοσίους υπαλλήλους», τονίζει ο Στάθης Κλωνάρης, καθηγητής του ΓΠΑ και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Food and Agribusiness.

Η «In Section» που έλαβε την πιο υψηλή βαθμολογία εκτρέφει έντομα για την παραγωγή ζωοτροφών (αλεύρι εντόμων, λάδι εντόμων αλλά και ολόκληρα έντομα), μια ιδέα που σύμφωνα με τον Πέτρο Σολδάτο, ομότιμο καθηγητή και εμπνευστή του προγράμματος, αντικατοπτρίζει το αύριο στην παραγωγή ζωοτροφών. «Τεράστιες εκτάσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ζωοτροφών. Παράλληλα, στην Ε.Ε. οι εκτάσεις που είναι εύφορες είναι περιορισμένες. Είναι κρίμα να απασχολούμε το έδαφος για την παραγωγή ζωοτροφών όταν αυξάνονται οι ανάγκες σε τρόφιμα», τονίζει. Παράλληλα, τα έντομα δίνουν στα ζώα τις απαραίτητες πρωτεΐνες για τη διατροφή τους.

«Η δημιουργία φάρμας εντόμων μειώνει σημαντικά το οικονομικό κόστος για τον κτηνοτρόφο καθώς πραγματοποιείται ιδιοπαραγωγή της πρώτης ύλης. Το εύκρατο κλίμα της Ελλάδας εξασφαλίζει την απαιτούμενη θερμοκρασία και υγρασία για την ανάπτυξη των εντόμων, ενώ η διατροφή τους εξασφαλίζεται με παραπροϊόντα βιομηχανικών αποβλήτων», σημειώνει η ομάδα των φοιτητών που εκπόνησε το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο. «Με το πέρας της εκτροφής τα υπολείμματα της τροφής των εντόμων σε συνδυασμό με τα περιττώματά τους αξιοποιούνται ως λίπασμα. Τα έντομα στη συνέχεια μεταποιούνται στο προηγμένης τεχνολογίας εργοστάσιο της In Section και παράγονται τρία διαφορετικά προϊόντα τα οποία είναι ολόκληρα αποξηραμένα έντομα, άλευρα και λάδι πρωτεΐνης», συμπληρώνουν. Οπως είναι φανερό, πρόκειται για μια καινοτόμο ιδέα εκτροφής με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τέσσερα επιχειρηματικά σχέδια στον τομέα των τροφίμων παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο μεταπτυχιακού MBA.

Τυροκομείο

Η «Capella Goat Cheese» είναι ένα τυροκομείο μεσαίας δυναμικότητας που θα παράγει, σύμφωνα πάντα με το πλάνο της 2ης ομάδας, τέσσερα τυριά από αίγειο γάλα με μύκητες. «Το βασικό μας προϊόν 12 ημερών ωρίμανσης», επεσήμανε η ομάδα των φοιτητών, «διακρίνεται για τον οργανοληπτικό του χαρακτήρα, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ενισχυθεί με την προσθήκη μαύρης στάχτης, βοτάνων και κόκκων πιπεριού». Τα συγκεκριμένα τυριά αξιοποιούν το αίγειο γάλα, το οποίο παράγεται σε μεγάλη ποσότητα στην Ελλάδα, ενώ λόγω της αυξημένης διατροφικής τους αξίας μπορούν να πωληθούν ακριβότερα.

Αλεύρι αρώνιας

«Η εταιρεία Mac Aronia παρασκευάζει ζυμαρικά με πρώτη ύλη εκτός από τα συμβατικά άλευρα ρεβιθιού και σιταριού, το αλεύρι αρώνιας, το οποίο προκύπτει από ξήρανση αναξιοποίητης πούλπας της αρώνιας συγκεντρωμένης από τη βιομηχανία τροφίμων. Παράλληλα, προετοιμάζει ένα γρήγορο γεύμα με ξηρά λαχανικά τα οποία μπορούν να καταναλωθούν απλώς με την προσθήκη νερού», ανέφεραν οι εμπνευστές της ιδέας στην παρουσίαση.

Πρώτες ύλες

Το «Φτιάξτο, Φάτο» είναι μια εταιρεία η οποία θα προμηθεύει τους καταναλωτές με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες σε συγκεκριμένες ποσότητες για την εκτέλεση συγκεκριμένων συνταγών. «Στοχεύουμε στη δημιουργία εύκολων, γρήγορων και υγιεινών συνταγών στο σπίτι, αποφεύγοντας τη σπατάλη υλικών», τόνισαν οι φοιτητές της 4ης επιχειρηματικής ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή