Βραβεία σε επαγγελματίες υγείας: «Για εμάς ο ασθενής είναι ο άνθρωπός μας»

Βραβεία σε επαγγελματίες υγείας: «Για εμάς ο ασθενής είναι ο άνθρωπός μας»

Τιμητικά βραβεία σε 104 επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων και υπηρεσιών του ΕΣΥ

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς είμαστε πάντα εδώ. Και πριν από την πανδημία και μετά την πανδημία θα είμαστε εδώ για να υποστηρίζουμε τους βαρύτερα πάσχοντες ασθενείς, τους πιο δύσκολους αρρώστους από όλες τις ειδικότητες του νοσοκομείου. Οι ΜΕΘ είναι τα μαρμαρένια αλώνια της ιατρικής. Εκεί που η άσκηση της εντατικής θεραπείας είναι μία συνεχής πάλη με τον θάνατο, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, ψυχραιμία και εγρήγορση. Απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση του αρρώστου. Η δουλειά μας στη ΜΕΘ είναι ψυχοφθόρος, πολύ εξαντλητική αλλά και από τις πιο ανταποδοτικές συναισθηματικά. Αξίζει και δικαιούται τη συνεχή στήριξη της πολιτείας».

Η Μαρία Νταγάνου είναι εντατικολόγος-πνευμονολόγος και διευθύντρια της Πολυδύναμης ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία», που δημιουργήθηκε με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων σε λιγότερο από τρεις μήνες εν μέσω πανδημίας. Οπως ανέφερε, «ήταν μία μεγάλη πρόκληση και μία συγκλονιστική εμπειρία όλο αυτό το εγχείρημα. Ζήσαμε πολύ έντονες συγκινήσεις. Είχαμε απώλειες που μας σημάδεψαν αλλά και νίκες που μας βοήθησαν να συνεχίσουμε το έργο μας. Και αυτό είναι μια καθημερινότητα σε όλες τις ΜΕΘ». Η κ. Νταγάνου είναι μία εκ των βραβευθέντων της χθεσινής τελετής απονομής των πρώτων τιμητικών βραβείων – επαίνων για το ΕΣΥ που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνολικά χθες βραβεύθηκαν 104 επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων και υπηρεσιών του ΕΣΥ. Μεταξύ αυτών και του ΕΚΑΒ. Ο Απόστολος Δάμκαλης είναι διασώστης, ιερέας και ένας εκ των ΕΚΑΒιτών που βραβεύθηκαν χθες. Οπως είπε, «όλοι εμείς οι διασώστες είμαστε το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το ΕΣΥ.

Και εάν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι το ΕΚΑΒ το μόνο που κάνει είναι μια μεταφορά στο νοσοκομείο, δυστυχώς δεν είναι έτσι. Γιατί σε κάποιους συνανθρώπους μας η ζωή κρέμεται από μία κλωστή. Και εμείς είμαστε εκεί για να κάνουμε την ειδοποιό διαφορά. Για να διακομισθούν εν ζωή στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Αλλες φορές τα καταφέρνουμε και είμαστε ευτυχισμένοι, άλλες φορές όχι, και αυτό μας καταβάλλει για λίγο. Πηγαίνοντας στο σπίτι μας μπορεί και να κλάψουμε κάποιες φορές. Γιατί για εμάς ο ασθενής είναι ο άνθρωπός μας. Για εμάς το ΕΚΑΒ είναι μία αγάπη μεγάλη. Είναι μία υπηρεσία, μία αποστολή. Και η αποστολή μας είναι η ζωή σας».

«Πιο άνθρωπος»

Η Βεατρίκη Αντρεόττι είναι διευθύντρια αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Θριάσιο και την περίοδο της πανδημίας χρειάστηκε να συνδράμει συναδέλφους της σε απομακρυσμένα νησιά: Λήμνο, Ικαρία, Λέρο, Ρόδο. Οπως είπε, αυτή η εμπειρία την έκανε να συνειδητοποιήσει τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται συνάδελφοί της. Να γνωρίσει αυτούς «που υπηρετούν νύχτα ημέρα, εφημερεύουν δεν εφημερεύουν, είναι πάντα παρόντες και με λίγα μέσα προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο. Και ο κόσμος που γνώριζα κάθε φορά, μου έδινε ένα λόγο παραπάνω για να πάω. Το ευχαριστώ που έπαιρνα από αυτόν τον κόσμο μου έδινε δύναμη να ξαναπάω. Είναι αυτοί που με έκαναν να γίνω πιο άνθρωπος».

«Είχαμε απώλειες που μας σημάδεψαν αλλά και νίκες που μας βοήθησαν να συνεχίσουμε το έργο μας», είπε η διευθύντρια της Πολυδύναμης ΜΕΘ του «Σωτηρία».

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο προσωπικό του ΕΣΥ, χαρακτήρισε την απόδοση τιμητικών βραβείων ως «το ελάχιστο ευχαριστώ που μπορούμε να σας πούμε για όσα έχετε προσφέρει και για την υπέρβαση ψυχής που καταθέσατε στην υγειονομική κρίση», και κάλεσε όλους τους εργαζομένους στο ΕΣΥ «να δουν τους εαυτούς τους στα πρόσωπα αυτών που βραβεύθηκαν σήμερα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, περιγράφοντας πόσο απροετοίμαστα βρήκε η COVID-19 τα συστήματα Υγείας ανά τον κόσμο, τις συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου, τις προσπάθειες που έγιναν για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ και την αυτοθυσία του προσωπικού του ΕΣΥ που έμπαιναν σε θαλάμους ασθενών έχοντας να αντιμετωπίσουν έναν άγνωστο εχθρό. «Ολοι μαζί κάναμε κάτι εξαιρετικό. Τα καταφέραμε πολύ καλύτερα από όσο θα περιμέναμε έπειτα από μία δεκαετία δημοσιονομικής κρίσης», επισήμανε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα για το σύστημα Υγείας, η οποία, όπως είπε, θα αφορά μια πιο ολιστική αντιμετώπιση της υγείας του πολίτη με έμφαση στην πρόληψη και θα αποτελέσει κεντρική πολιτική προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Βραβεία σε επαγγελματίες υγείας: «Για εμάς ο ασθενής είναι ο άνθρωπός μας»-1
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την απόδοση τιμητικών βραβείων ως «το ελάχιστο ευχαριστώ που μπορούμε να σας πούμε για όσα έχετε προσφέρει και για την υπέρβαση ψυχής που καταθέσατε στην υγειονομική κρίση». [INTIME NEWS]

«Σας ακούμε»

Την ανάγκη ενός νέου ΕΣΥ με στήριξη των υπηρεσιών, εξέλιξη και ευελιξία, τόνισε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν περισσότερες από 800 θέσεις μονίμων γιατρών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Απευθυνόμενη στο προσωπικό του ΕΣΥ, είπε: «Είμαστε εδώ και σας ακούμε. Ακούμε τις ανάγκες σας και προγραμματίζουμε βάσει αυτών. Γιατί η κινητήρια δύναμη είστε εσείς. Χωρίς στελέχωση το ΕΣΥ δεν είναι τίποτα».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι αυτές οι βραβεύσεις είναι «το δικό μας μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ σε εσάς. Η ηθική αναγνώριση γι’ αυτό που προσφέρετε στον Ελληνα ασθενή», ενώ έκανε αναφορά και στην επικείμενη αναβάθμιση των υποδομών με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στις πρόσφατες αυξήσεις των αποδοχών των επαγγελματιών Υγείας.

Πρόθεση του υπουργείου είναι τα βραβεία για το ΕΣΥ να γίνουν ετήσιος θεσμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των βραβευθέντων είναι «πρωταγωνιστές» της περιόδου της πανδημίας, όπως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η καθηγήτρια Εντατικολογίας Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου και η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός του κόσμου για το 2021 Ανάργυρος Μαριόλης και μέλη του ΕΚΑΒ-ΕΤΙΚ και της ΕΜΑΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή