Τραγωδία στα Τέμπη – Μαρτυρίες επιβατών στην «Κ»: «Ήταν μερικά δευτερόλεπτα που μου φάνηκαν αιώνας»

Τραγωδία στα Τέμπη – Μαρτυρίες επιβατών στην «Κ»: «Ήταν μερικά δευτερόλεπτα που μου φάνηκαν αιώνας»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Γνωρίζετε κάτι; Ακούσατε τίποτα;» Στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν από νωρίς γονείς επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας IC62 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Κάποιοι είχαν προλάβει να μιλήσουν με τους διασωθέντες, οι οποίοι τους περιέγραφαν εικόνες φρίκης: «Τα μαλλιά μου έπιασαν φωτιά, μαμά. Δεν ξέρω πώς κατάφερα να βγω». Μια άλλη μητέρα που δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με την κόρη της ακόμα, προσπαθούσε μάταια να βρει πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκεται το παιδί της. 

Από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό πέρασαν πέντε συνολικά λεωφορεία που μετέφεραν τους επιβάτες από το σημείο του δυστυχήματος στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι κατέβαιναν σε κατάσταση σοκ τα σκαλιά του λεωφορείου και έπεφταν στην αγκαλιά των συγγενών τους ξεσπώντας σε κλάματα. «Ήταν μερικά δευτερόλεπτα που μου φάνηκαν αιώνας», λέει ένας εκ των πρώτων διασωθέντων που έφτασαν. «Πίστευα πως θα πεθάνω», δήλωσε ένας νεαρός άνδρας που επέβαινε πίσω από τα μπροστινά βαγόνια που τυλίχθηκαν στις φλόγες. Όπως περιέγραψε, στην αρχή ένιωσε ένα τράνταγμα και έπειτα είδε τα μπροστινά βαγόνια να «ορμούν» κατά πάνω του. Τα πάντα εκτοξεύθηκαν γύρω του, όμως ο ίδιος κατάφερε να βγει από το βαγόνι με λίγες αμυχές πάνω του. 

«Εγώ έγινα σαν μια μάζα κάτω από ένα τραπεζάκι. Μετά άρχισε να φωνάζει ο κόσμος μέσα, οι κοπέλες έκλαιγαν. Ευτυχώς άνοιξε η πίσω πόρτα και βγήκαμε όλοι απο εκεί», περιέγραψε άλλος επιβάτης που διασώθηκε. Κάποιοι δεν ήταν τόσο τυχεροί και όπως είπαν, χρειάστηκε να σπάσουν το τζάμι του βαγονιού με τη βαλίτσα τους για να καταφέρουν να εξέλθουν ή βρήκαν μια τρύπα και καταφεραν να φύγουν την ώρα που το βαγόνι τους είχε «γυρίσει». «Καταλήξαμε να γείρει το βαγόνι σε 45 μοίρες. Είχε λαδια παντού κάτω και μερικοί άνθρωποι γλιστρούσαν προσπαθώντας να φύγουν», περιέγραψε κάποιος άλλος. 

Όταν βγήκανε αυτό που είδαν ήταν ένα «χάος», «άνθρωποι σε πανικό» και τα μπροστινά βαγόνια τυλιγμένα στη φωτιά. 

Βγαίνοντας μια νεαρή γυναίκα από το λεωφορείο έπεσε στην αγκαλιά της μητέρας της που την περίμενε επί ώρες. Την είχε βοηθήσει, όπως είχε πει, ένας συνάδελφος της να διασωθεί. Μαζί της, κατέβαιναν και ελαφρά τραυματισμένοι με κηλίδες αίματος στο πρόσωπο και στα ρούχα οι οποίοι κατευθύνονταν στα ασθενοφόρα που υπήρχαν στο σημείο για να τους περιθάλψουν. 

Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και μια νεαρή γυναίκα που δεν μπορεί να πιστέψει ακόμα την τύχη της. Όπως σημείωσε, η θέση της ήταν κανονικά στο δεύτερο βαγόνι. Η ίδια ωστόσο επέλεξε τελευταία στιγμή να μεταβεί στο 6ο βαγόνι και έτσι κατάφερε να γλιτώσει. 

Η αστυνομία έφτασε στο σημείο όταν ήρθε το τρίτο λεωφορείο οπότε και άρχισε την καταγραφή των διασωθέντων. Μέχρι τότε, οι συγγενείς των επιβατών που περίμεναν στον σταθμό δεν είχαν επίσημη ενημέρωση. Μέχρι τις 4.00 περίπου το πρωί είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά περίπου 200 διασωθέντων στη Θεσσαλονίκη με πέντε λεωφορεία.

Η μητέρα που περίμενε εναγωνίως δεν είδε σε κανένα από αυτά την κόρη της. Μαζί με λίγους ακόμα συγγενείς αποχώρησε τελευταία με ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στα χέρια της προκειμένου να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές στη Λάρισα για να εντοπίσει το παιδί της. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή