Νοσοκομεία Λάρισας – Μαρτυρίες στην «Κ»: «Έφερναν συνεχώς νέα παιδιά»

Νοσοκομεία Λάρισας – Μαρτυρίες στην «Κ»: «Έφερναν συνεχώς νέα παιδιά»

Συναγερμός από την πρώτη στιγμή και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. «Οσοι ήταν στα πρώτα βαγόνια δεν επέζησαν και όσοι επέβαιναν στα επόμενα τραυματίστηκαν σχετικά ελαφρά», λέει στην «Κ» γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ημασταν χθες εδώ και ζήσαμε τη μεγάλη “επίθεση”. Δεν ήταν τόσο το φορτίο λόγω των τραυματιών. Από αυτήν την άποψη η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη. Αυτό όμως που δεν “παλεύεται” είναι οι νεκροί. Και ότι όσοι ήρθαν είναι νέα παιδιά. Οι τραυματίες είναι νέα παιδιά, φοιτητές. Εκτιμώ ότι το ίδιο ισχύει και για τους νεκρούς», σημειώνει στην «Κ» ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας. Και προσθέτει: «Πριν λίγο μας έφεραν άλλους τρεις σάκους. Οι δύο περιείχαν σορούς, ο ένας μέλη».

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κλήθηκε να ανοίξει την εφημερία του, μόλις έγινε γνωστή η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη για να συνδράμει το Πανεπιστημιακό Λάρισας. Ολοι οι γιατροί πήγαν στο νοσοκομείο, έγιναν χειρουργεία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ακυρώθηκαν προγραμματισμένα χειρουργεία για να αντιμετωπισθούν οι τραυματίες. «Λίγο πριν τις 5.00 τελείωσε και το τελευταίο χειρουργείο για τους τραυματίες της σύγκρουσης των τρένων», ανέφερε ο κ. Μπαργιώτας. Το νοσοκομείο έως το απόγευμα είχε δεχθεί 34 τραυματίες, εκ των οποίων 19 χρειάστηκε να κάνουν εισαγωγή. Τα περισσότερα περιστατικά είναι σχετικά ήπια, ορισμένοι τραυματίες φέρουν κατάγματα και κακώσεις του μυοσκελετικού και από χθες οι γιατροί έχουν αρχίσει να δίνουν εξιτήρια (έως το απόγευμα είχαν δοθεί πέντε εξιτήρια). Δύο τραυματίες ωστόσο νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, εκ των οποίων ένας ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Αντίστοιχα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας διακομίσθηκαν 55 τραυματίες εκ των οποίων οι 29 έκαναν εισαγωγή. Χθες το απόγευμα είχαν παραμείνει νοσηλευόμενοι 21 τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

«Στην αρχή μας έρχονταν τραυματίες, οι περισσότεροι με ελαφριά σχετικά τραύματα, όπως θλαστικά τραύματα και κατάγματα. Από ένα σημείο και έπειτα έφερναν τις σορούς», περιέγραφε χθες στην «Κ» γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Οπως ανέφερε, ο αριθμός των νεκρών σε σχέση με την κλινική εικόνα των τραυματιών είναι δυσανάλογα μεγάλος. «Η εικόνα που έχουμε αποκομίσει είναι ότι όσοι ήταν στα πρώτα βαγόνια δεν επέζησαν και όσοι επέβαιναν στα αμέσως επόμενα τραυματίστηκαν σχετικά ελαφρά για το μέγεθος της τραγωδίας».

Το κλίμα στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας είναι εξαιρετικά βαρύ, με συγγενείς τραυματιών και αγνοουμένων να ψάχνουν τους δικούς τους. Στο νοσοκομείο Λάρισας το οποίο φιλοξενεί την ιατροδικαστική υπηρεσία, είχαν μεταφερθεί χθες το απόγευμα όλες οι σοροί (και όσες είχαν μεταφερθεί αρχικά στο πανεπιστημιακό). «Στα εξωτερικά ιατρεία βρίσκονται οι συγγενείς αγνοουμένων, γίνεται η ενημέρωσή τους, λαμβάνεται DNA για ταυτοποίηση. Εκεί παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη από ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί γι’ αυτόν τον λόγο. Μιλάμε επί το πλείστον για ανθρώπους που χθες χαιρέτησαν τα παιδιά τους που θα επέστρεφαν στη σχολή τους και τα ξημερώματα ήρθαν εδώ και τα ψάχνουν», σημειώνει ο κ. Μπαργιώτας.

Εκτός από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, σε επιφυλακή τέθηκαν χθες και τα νοσοκομεία Κατερίνης, Γεννηματά Θεσσαλονίκης και ΑΧΕΠΑ. Συνολικά και στα πέντε νοσοκομεία εξετάσθηκαν περισσότεροι από 160 τραυματίες και έγιναν τουλάχιστον 65 εισαγωγές. Για τις διακομιδές των ασθενών κινητοποιήθηκαν 40 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κατερίνη, Κοζάνη, Λαμία, Τρίπολη, Καρδίτσα και Βόλο και δύο οχήματα του ΕΚΑΒ-ΕΤΙΚ (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών), από τη Θεσσαλονίκη.

Σταυροφορία για αίμα

Συγκινητική ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αιμοδοσία. Χθες το μεσημέρι, σχηματίστηκαν ουρές στην κεντρική πλατεία της Λάρισας όπου διοργάνωσαν τα δύο νοσοκομεία της πόλης σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό έκτακτη αιμοδοσία για τους τραυματίες. Μεγάλη ουρά σχηματίστηκε και στο νοσοκομείο Ελπίς, στην έκτακτη αιμοδοσία του Δήμου Αθηναίων. Εκτακτο κάλεσμα στους πολίτες για αιμοδοσία στις νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας όλης της χώρας απηύθυνε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Σήμερα, ο Δήμος Αθηναίων υλοποιεί έκτακτη αιμοδοσία στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο στη Σόλωνος (τηλέφωνο για ραντεβού 210-36.26.587), το 2ο Δημοτικό Ιατρείο στον Νέο Κόσμο (210-92.39.865) και στο 5ο Δημοτικό Ιατρείο στα Πατήσια (210-20.15.510). Στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15-17) θα πραγματοποιείται αιμοληψία σήμερα από τις 9 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ., ενώ η Ιατρική Σχολή Αθηνών καλεί το προσωπικό της και τους φοιτητές να δώσουν αίμα τις επόμενες ημέρες στα αρμόδιες υπηρεσίες στα νοσοκομεία Λαϊκό, Αττικόν και Αρεταίειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή