Tραγωδία στα Τέμπη: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για την αναγνώριση των θυμάτων

Tραγωδία στα Τέμπη: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για την αναγνώριση των θυμάτων

Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα κανένα θύμα - Από το μεσημέρι αναμένεται να αρχίσει η ταυτοποίηση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη που έχουν ανασυρθεί έως τώρα, με τη διαδικασία του DΝΑ, από την αστυνομία σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία.

Με το πέρας της διαδικασίας, οι σοροί θα παραδοθούν τους συγγενείς τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση και ο εντοπισμός και άλλων ανθρώπων που αγνοούνται ή έχουν χάσει την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σήμερα η έρευνα συνεχίζεται από τα σωστικά συνεργεία στο τρίτο βαγόνι. Διασώστες και γερανοφόρα οχήματα επιχειρούν, ώστε να μετακινηθούν τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας για να μπορέσει η έρευνα να προχωρήσει.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τέτοιες καταστάσεις

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έδωσε το πρωί της Πέμπτης η ιατροδικαστής Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η κυρία Λεονταρή, σε τέτοιες καταστάσεις η ΕΛ.ΑΣ. έχει την ευθύνη της ταυτοποίησης, η οποία γίνεται αποκλειστικά μέσω DNA.

Γι’ αυτόν τον λόγο, με εξαίρεση μια οικογένεια που αναγνώρισε χθες το παιδί της, επίσημα «δεν έχει ταυτοποιηθεί κανείς».

«Θεωρούνται αγνώστων στοιχείων μέχρι να υπάρξει ταυτοποίηση μέσω DNA, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές. Μόνο μια οικογένεια αναγνώρισε το παιδί της χθες, Τετάρτη, και σταματήσαμε κατόπιν παρέμβασης της αστυνομίας», σημείωσε η ιατροδικαστής.

Σύμφωνα με την ίδια, περίπου 50 οικογένειες έχουν δώσει DNA και έχουν δηλώσει απώλεια, ενώ αναμένεται και σήμερα να φτάσουν σοροί στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο αριθμός των αγνοούμενων υπολογίζεται μέχρι στιγμής σε 19.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή