«Σημαντικό να έχεις ανθρώπους ευτυχισμένους»

«Σημαντικό να έχεις ανθρώπους ευτυχισμένους»

Ο Κωνσταντίνος Ράικος, που εφάρμοσε το εξάωρο στην εταιρεία του, μιλάει στην «Κ» για το κερδισμένο στοίχημα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το να εργάζεσαι κάπου και να μη νιώθεις καλά είναι πολύ σημαντικό. Σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τον χρόνο που έχουμε σε αυτόν τον κόσμο και πώς τον αξιοποιούμε. Σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουμε το μεγαλείο της ζωής». Αν μια φράση συνοψίζει την κοσμοθεωρία του Κωνσταντίνου Ράικου, αυτή που τον οδήγησε μεταξύ άλλων να εφεύρει έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής του με άξονα την ικανοποίηση των εργαζομένων, είναι αυτή. Δεν έχουμε χρόνο για να μην περνάμε καλά. Κι αυτό αφορά και τον ίδιο.

Ηταν τέτοιες μέρες πέρυσι όταν η «Κ» είχε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ για την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα –τον όμιλο λογιστικών υπηρεσιών KRS– η οποία εφάρμοζε εξάωρη εργασία, διατηρώντας τις αμοιβές οκταώρου. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είχε γίνει viral, όλοι ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον επιχειρηματία ο οποίος θεωρεί ότι μόνο η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητά τους.

10 βραβεία

Ενα χρόνο αργότερα, το στοίχημα φαίνεται ότι έχει κερδηθεί. Στις 14 Φεβρουαρίου, στην 3η διοργάνωση των Finance & Accounting Αwards, στην οποία βραβεύτηκαν οι πιο αποτελεσματικές και καινοτόμες πρακτικές Λογιστικής και Οικονομικής Διοίκησης, η KRS Group αναδείχθηκε σε Συμβουλευτική Εταιρεία της χρονιάς, συγκεντρώνοντας συνολικά δέκα βραβεία παραγωγικότητας.

«Η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 50%, αλλά το κυριότερο είναι ότι υπάρχουν χαρούμενοι άνθρωποι στην εταιρεία μας με όρεξη για ζωή και εξέλιξη!», λέει ο Κωνσταντίνος Ράικος στην «Κ».

«Η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 50%, αλλά το κυριότερο είναι ότι υπάρχουν χαρούμενοι άνθρωποι στην εταιρεία μας, με όρεξη για ζωή και εξέλιξη!».

Προσωπική ανάπτυξη

Αυτή ήταν η λογική πίσω από την πολιτική του εξαώρου: να εξασφαλιστούν δύο ώρες στη ζωή των εργαζομένων, τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιούν για την προσωπική τους ανάπτυξη. «Η προσωπική ανάπτυξη ενός εργαζομένου επηρεάζει το σύνολο της εταιρείας. Στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε πως οι εργαζόμενοι της εταιρείας διατηρούν μια ισορροπία στη ζωή τους. Είναι σημαντικό να έχεις ανθρώπους ευτυχισμένους», συνεχίζει ο ίδιος. Εντός του τελευταίου έτους έχουν υπάρξει και άλλες εξελίξεις. Πλέον προσφέρεται επίδομα γέννας σε άνδρες ή γυναίκες (ύψους 1.000 ευρώ), όπως και επίδομα σπουδών σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους (επίσης 1.000 ευρώ). «Να μη φοβούνται οι άνθρωποι να φτιάξουν οικογένεια ή να σπουδάσουν!» Το σημαντικότερο για τον κ. Ράικο, όμως, είναι το πακέτο νοσοκομειακής περίθαλψης που προσφέρεται σε όλους τους εργαζομένους. Εχοντας ο ίδιος περάσει καρκίνο πριν από λίγα χρόνια, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι μπορεί να συμβεί στη ζωή του καθενός από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά και πόσο εξοντωτική μπορεί να είναι η θεραπεία οικονομικά. «Ηθελα να παρέχω αυτό το πρόγραμμα στην ομάδα μου».

Μια ακόμη καινοτομία είναι ότι σε περίπτωση παραίτησης κάποιου εργαζομένου, διοργανώνεται… πάρτι αποχώρησης! Μαζεύονται όλοι μαζί, τρώνε, συζητάνε. Δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούν ευχαριστίες στο άτομο που αποχωρεί, αλλά και στους υπολοίπους να λύσουν τυχόν απορίες για την αποχώρησή του. «Προσπαθούμε να απενοχοποιήσουμε τη σχέση εργαζομένου – εργοδότη», λέει ο κ. Ράικος. «Προσωπικά έβλεπα μια παραίτηση σαν χωρισμό! Νόμιζα ότι με απαξιώνει, τόσο κομπλεξικός. Γι’ αυτό προσπάθησα να το απενοχοποιήσω, να κάνω πάρτι για αυτόν που φεύγει και… με παρατάει», λέει γελώντας.

Πιο ποιοτική εργασία

«Ο εργασιακός πολιτισμός λειτουργεί πάντα προς όφελος και της εταιρείας», λέει ο κ. Ράικος. «Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του εργαζομένου, το εισπράττει ο πελάτης, με συστήνει αλλού. Είμαι επιχειρηματίας, μου αρέσει να κερδίζω, αλλά μου αρέσει να κερδίζουν και οι άλλοι, όχι να πατάω πάνω τους για να κερδίζω εγώ». Πλέον και ο ίδιος εργάζεται πιο ποιοτικά. «Οταν έχεις ήρεμη ομάδα, αυτό γυρνάει σε σένα. Εγώ μπορεί να σκέφτομαι επί 20 ώρες στρατηγική ή ανάπτυξη μεθοδολογίας, αλλά είναι διαφορετικό να σκέφτομαι ξέροντας ότι έξω γίνεται πανικός».

Ολο αυτό το διάστημα τον έχουν προσεγγίσει πολλοί άλλοι επιχειρηματίες με ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ομίλου. «Κάποιοι επιθυμούν να το εφαρμόσουν στη δική τους εταιρεία, κάποιοι μας λένε ότι χαλάμε την πιάτσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή