Τέμπη: Αποσύρεται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος – Η δήλωσή του

Τέμπη: Αποσύρεται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος – Η δήλωσή του

Δεν θα αναλάβει τα καθήκοντά του στην τριμελή επιτροπή διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη ο καθηγητής Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος και CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα αναλάβει τα καθήκοντά του στην τριμελή επιτροπή διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη ο καθηγητής Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος και CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

Την απόφασή του γνωστοποιεί ο ίδιος με δήλωσή του. 

Στη θέση του κ. Ζηλιασκόπουλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Μεταφορών, τοποθετείται ο κ. Χρήστος Πυργίδης, καθηγητής Sιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στις άλλες δύο θέσεις παραμένουν οι Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρος και Βασίλειος Προφυλλίδης, καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Η δήλωση του κ. Ζηλιασκόπουλου

«Μετά την τοποθέτησή μου ως μέλους της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την ιδιότητα μου ως καθηγητή Mεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολούθησε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που με αφορούσαν, σχετικά με την παρελθούσα θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής.

Για τον λόγο αυτό, δεν θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στην Επιτροπή και παραμένω στη διάθεση της πολιτείας, στο μέτρο που μπορώ να φανώ χρήσιμος λόγω της ειδικότητάς μου».

Υπενθυμίζεται ότι η επιστροπή συστάθηκε χωρίς να υπάρξει συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως διεφάνη και κατά τη χθεσινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη, δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσουν σε μια επιτροπή η οποία έχει επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως «δεν γίνεται ο ελεγχόμενος να είναι ταυτόχρονα και ελεγκτής» και χαρακτήριζαν προπομπό τη «σπουδή του κ. Μητσοτάκη να μιλήσει για ανθρώπινο λάθος, πριν αρχίσει η έρευνα». Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση λέγοντας πως «αν ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα» και αυτό που επιθυμεί ο πρωθυπουργός είναι «ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει». Η ανακοίνωση καταλήγει πως τα αίτια «θα διερευνηθούν όχι από τις επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες αρχές».

Από την πλευρά του και το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να μπει σε συζήτηση για τη σύνθεση της επιτροπής για δύο λόγους: Πρώτον, καθώς όπως λένε από τη Χαρ. Τρικούπη ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωσή του έχει ήδη βγάλει το πόρισμα πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος και, δεύτερον, η επιτροπή έχει χαρακτηριστεί υπερκομματική και όχι διακομματική, άρα δεν υφίσταται λόγος εμπλοκής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή