365,4 εκατ. για τον Φαληρικό Ορμο

365,4 εκατ. για τον Φαληρικό Ορμο

Υπογραφές για χρηματοδότηση της ανάπλασης μέσω ΕΣΠΑ – Αγνωστο παραμένει πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα υπολειπόμενα έργα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου ανακοίνωσαν χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Αττικής. Το έργο εντάσσεται ως «γέφυρα» ανάμεσα στο τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 365,4 εκατ. ευρώ. Αυτό που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί είναι πότε επιτέλους θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα υπολειπόμενα έργα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Το ενδιαφέρον είναι ότι τα πρώτα 110,4 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί στο παρόν ΕΣΠΑ, που «κλείνει» λογιστικά στο τέλος του έτους, επομένως το ποσό αναφέρεται στα ήδη εκτελεσμένα έργα της α΄ φάσης που είχαν καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

«Με τη σημερινή υπογραφή εξασφαλίζεται χωρίς πλέον καμία αμφιβολία η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου, ενός έργου «σημαίας» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του νέου ευρωπαϊκού Bauhaus: τη βιωσιμότητα, την αισθητική και τη συμπερίληψη. Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε στη χθεσινή του δήλωση ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Αυτό που… αμέλησε ο κ. Πατούλης να αναφέρει είναι το πιο κρίσιμο, δηλαδή πότε θα προκηρυχθούν τα έργα, η τύχη των οποίων αγνοείται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περίοδο αυτή καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να οριστικοποιηθούν κάποιες αλλαγές που θα δώσουν στο έργο την ταυτότητα του «Νέου ευρωπαϊκού Bauhaus», ώστε να ενταχθούν στα τεύχη δημοπράτησης.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα υποδομής, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2017, ολοκληρώνονται (μετά πολλές παρατάσεις και αυξήσεις στον προϋπολογισμό) αυτή την περίοδο. Οπως διευκρίνισε στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, η επόμενη εργολαβία θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπολειπόμενων έργων, όπως είχε αποφασιστεί από το προεδρικό διάταγμα του 2014. Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, την ανέγερση περίπου 4.000 τ.μ. νέων κτιρίων και 31.000 τ.μ. υπόγειων χώρων στάθμευσης, την ολοκλήρωση των πεζογεφυρών και την κατασκευή των λιμενικών έργων, όπως προβλήτες, νησίδες και διαμορφώσεις παραλίας.

Από τη δεκαετία του ’60

Να σημειωθεί πάντως ότι το αίτημα ανάπλασης της περιοχής ξεκινάει από τη δεκαετία του ’60, ενώ την τελευταία 20ετία έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών αποτυχημένων σχεδιασμών: από τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο με ενυδρείο, την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έως την πρόταση για μετατροπή του σε λιμάνι κρουαζιέρας.

Η «σωτηρία» της περιοχής διασφαλίστηκε από την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην έκταση του παλαιού ιπποδρόμου, στην Καλλιθέα. Μάλιστα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε χρηματοδοτήσει τις μελέτες για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, τις οποίες είχε επιβλέψει ο γνωστός Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, ώστε να είναι σε αρμονία με τον σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτισμού. Οι τοπικές κοινωνίες πάντως (Δήμοι Μοσχάτου και Καλλιθέας) έχουν πολλές φορές εκφράσει την αγανάκτησή τους για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή