Δημήτρης Λιότσιος: Υπήρχαν δίοδοι προς τη θάλασσα για να σωθούν οι κάτοικοι στο Μάτι

Δημήτρης Λιότσιος: Υπήρχαν δίοδοι προς τη θάλασσα για να σωθούν οι κάτοικοι στο Μάτι

Ο Δημ. Λιότσιος κατέρριψε το επιχείρημα της αυθαίρετης δόμησης της περιοχής και δήλωσε ότι ακόμη και σήμερα φοβάται για τη ζωή του

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιχειρήματα για αυθαίρετη δόμηση, τα οποία κατά πολλούς προβλήθηκαν ως σημαντικοί παράγοντες που καθόρισαν το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι, κονιορτοποίησε με τη χθεσινή του κατάθεση στο δικαστήριο, ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δημήτριος Λιότσιος, ο άνθρωπος που αποτύπωσε με λεπτομέρειες τις ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά.

Ο κ. Λιότσιος που συνέχισε και χθες την κατάθεσή του στο δικαστήριο, επανέλαβε ότι η εντολή για εκκένωση της περιοχής που θα έσωζε εκατοντάδες ανθρώπους από την πύρινη λαίλαπα έπρεπε να δοθεί από τις 17.30 το απόγευμα, πριν οι πύρινες φλόγες περάσουν τη Μαραθώνος και κάνουν στάχτη τα πάντα στο Μάτι.

Κατά τον πραγματογνώμονα, εκείνη την ώρα η εικόνα της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς είχε ολοκληρωθεί και η φωτιά έφθασε στο Μάτι περίπου μία ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 18.20.

Οπως υποστήριξε στην κατάθεσή του ο κ. Λιότσιος, δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής προς τη θάλασσα, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Οι δίοδοι προς τη θάλασσα, κατέθεσε, είναι τουλάχιστον 25. Από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα είναι 850 μέτρα. Το μόνο δύσκολο κομμάτι είναι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα θάλασσα. Η απόσταση για έναν μέσο άνθρωπο προς τη θάλασσα είναι περίπου 20 λεπτά. Ο κόσμος έφυγε αυτοβούλως με τα οχήματά του. Στις 18.00 μετά την ενημέρωση του δημάρχου ο κόσμος καθησυχάστηκε. Δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος πως η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή».

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα που έχει προβληθεί, ότι η αυθαίρετη δόμηση, το ρυμοτομικό της περιοχής δεν ευνοούσαν τις δυνατότητες να γλιτώσουν οι κάτοικοι, ο κ. Λιότσιος τόνισε ότι η Πυροσβεστική διαθέτει χάρτες και ξέρει τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, διευκρινίζοντας ότι «όσον αφορά το πολεοδομικό θέμα, στο σχέδιο δασών του πυροσβεστικού σώματος δεν αναφέρονται ως αυθαίρετες οι συγκεκριμένες περιοχές (Νέα Μάκρη, Μάτι)». «Υπήρχαν κομμάτια, απόκρημνα και δαιδαλώδη, στο Κόκκινο Λιμανάκι και προς Ζέμπερη, ήταν, κάποιες, προβληματικές περιοχές. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Το πυροσβεστικό σώμα ξέρει και αναλόγως κινείται», τόνισε ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις του Βασίλη Καπερνάρου, συνηγόρου θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Ο κ. Λιότσιος απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις άλλου συνηγόρου υπεράσπισης, ανέφερε ότι ακόμα και σήμερα αισθάνεται φόβο για τη ζωή του, χωρίς αυτό να τον κάνει να μεταβάλει τη στάση του για τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης του.

– Ειρήνη Μαρούπα (δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας): Φοβάστε ακόμα για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία και τη ζωή σας;

– Μάρτυρας: Βεβαίως και φοβάμαι, έχω απειληθεί για αυτό, όμως αυτό δεν επηρεάζει την κρίση μου και την κατάθεσή μου.

Η κατάθεσή του, που είναι μαραθώνια, συνεχίζεται την προσεχή Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή