«Εμείς πεθαίναμε κι αυτός…» – Έργα και ημέρες του αντιεμβολιαστή γιατρού στον Βόλο

«Εμείς πεθαίναμε κι αυτός…» – Έργα και ημέρες του αντιεμβολιαστή γιατρού στον Βόλο

Το ιστορικό της δράσης του παθολόγου και οι καταγγελίες που οδήγησαν στην «πρώτη στα χρονικά» απόφαση για δια βίου αφαίρεση επαγγελματικής άδειας από γιατρό

9' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όταν κολλήσαμε κορωνοϊό με την γυναίκα μου, δεν είχαμε εμβολιαστεί. Όχι ότι ήμασταν αντιεμβολιαστές, απλώς φοβόμασταν». Ο κ. Γιώργος Σκουφογιάννης, 64 ετών, περιγράφει στην «Κ» την αρχή μιας περιπέτειας που έμελλε να κοστίσει τη ζωή στην σύζυγό του. Ενάμιση χρόνο πριν οι δυό τους έπεσαν θύματα ενός αντιεμβολιαστή γιατρού με δράση που ξεκινούσε από την πόλη του Βόλου και εκτεινόταν -σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας- έως την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, η οποία εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, η άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος αφαιρέθηκε δια βίου από τον συγκεκριμένο γιατρόΗ απόφαση χαρακτηρίζεται από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας ως «πρωτοφανής», μιας και είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της Ελλάδας, που αφαιρείται για πάντα η άδεια από έναν γιατρό να ασκεί τα καθήκοντά του. Η πορεία μέχρι αυτή την απόφαση ήταν μεγάλη και η περίπτωση του κ. Σκουφογιάννη από τις πιο καθοριστικές για την έκβασή της.

«Εμείς πεθαίναμε κι αυτός…»

«Το κακό ήταν ότι η γυναίκα μου έμπαινε στα σάιτ των αντιεμβολιαστών και διάβαζε διάφορα. Και έτσι άρχισε να φοβάται περισσότερο το εμβόλιο και μαζί της και εγώ» ομολογεί ο 64χρονος. «Κάποια στιγμή βρήκε το τηλέφωνο του συγκεκριμένου γιατρού και τον κάλεσε στο σπίτι να μας δει. Ήταν Οκτώβριος του 2021. Μάς εξέτασε και μας είπε: “Θα σας κάνω καλά. Θα σας γράψω χάπια, βιταμίνες και αντιπηκτικές ενέσεις και μην ανησυχείτε καθόλου”. Τον πληρώσαμε 50 ευρώ».

Τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε εκδοθεί τροπολογία, με την οποία αναστελλόταν η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών από τους ανεμβολίαστους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όταν ο κ. Σκουφογιάννης παρακάλεσε τον γιατρό να τους φέρει εκείνος τα φάρμακα ο παθολόγος του απάντησε ότι δεν μπορούσε να συνταγογραφήσει γιατί εκείνη την περίοδο τον είχαν θέσει σε διαθεσιμότητα λόγω των αντιεμβολιαστικών απόψεών του. «Ανέφερε ότι θα πήγαινε σε φίλο του γιατρό να μας συνταγογραφήσει τα φάρμακα. Όντως, μετά από μία ώρα μας τα έφερε. Δεν πέρασε λίγη ώρα ακόμα και η γυναίκα μου άρχισε να καταρρέει. Τον ξανακάλεσα λοιπόν και τον παρακάλεσα να έρθει για δεύτερη φορά. Τελικά ήρθε μετά από τέσσερις ώρες και πληρώθηκε για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα. Πήρε άλλα 50 ευρώ. Αυτή τη φορά, μας είπε ότι θα μας έφερνε φιάλες οξυγόνου από έναν φίλο του στη Θεσσαλονίκη. Μας τόνισε μάλιστα ότι ενώ για να μας δώσουν τις φιάλες χρειάζεται κανονικά εγγύηση 400 ευρώ, στην περίπτωσή μας θα “γλιτώναμε” την εγγύηση. Εκ των υστέρων, όταν βγήκα από το νοσοκομείο, πήρα οξυγόνο δωρεάν από το ΙΚΑ όπου είμαι ασφαλισμένος. Μού το είχε αποκρύψει οτι μπορούσα να το κάνω δωρεάν. Κοιτούσε να εμπορευτεί».

«Εμείς πεθαίναμε κι αυτός…» – Έργα και ημέρες του αντιεμβολιαστή γιατρού στον Βόλο-1
Shutterstock

«Αν πάτε στο νοσοκομείο, να ξέρετε πως επτά στους δέκα πεθαίνουν εκεί μέσα».

«Εκείνο το βράδυ υποφέραμε πάρα πολύ. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε καλά. Ήρθε ξανά το ερχόμενο βράδυ. Μας έφερε τέσσερις νέες μπουκάλες οξυγόνου. Τις φιάλες τις έφερε βασικά ο γιος μου, τον οποίο έβαλε να τις πάρει από την προηγούμενη οικογένεια όπου βρίσκονταν, πάλι με εντολή δική του. Ο γιος μου πήγε στο σπίτι τους και ο γιος του ζευγαριού του είπε: “προσέξτε τον, δεν είναι και τόσο καλός γιατρός. Το δεύτερο βράδυ, έβαλε για λίγο τα καλώδια με το οξυγόνο στη μύτη της γυναίκας μου. Επειδή ανέβηκε στιγμιαία το οξυγόνο μας είπε: “είδατε; σας είπα, όλα καλά”. Εμείς πεθαίναμε κι αυτός… Στις 02.00 τελείωσαν οι φιάλες οξυγόνου, αφού ήταν μεταχειρισμένες. Επειδή είχα γνώση πώς να τις αλλάξω, το έκανα. Η γυναίκα μου είχε όμως καταρρεύσει. Με κοιτούσε με τα ματάκια της ανοιχτά και ζητούσε τη βοήθειά μου. Σκεφτείτε πως και τις δικές μας τις φιάλες τις πήγε αλλού όταν μπήκαμε στο νοσοκομείο, σε έναν γνωστό μας άνθρωπο μάλιστα, ο οποίος μένει 200 μέτρα από το σπίτι μας. Αυτός ο άνθρωπος επίσης πέθανε, πιο γρήγορα κι από την γυναίκα μου».

Ο κ. Σκουφογιάννης θυμάται να ρωτά την γυναίκα του αν θέλει να πάνε στο νοσοκομείο και ο γιατρός να παρεμβαίνει λέγοντας πως: «αν πάτε, να ξέρετε πως επτά στους δέκα πεθαίνουν εκεί μέσα». «Φοβηθήκαμε, τρομοκρατηθήκαμε», λέει στην «Κ».

«Στις 04.00 κάλεσα πια το ασθενοφόρο. Μάς έβαλαν κατευθείαν φουλ οξυγόνο. Την γυναίκα μου, τη δεύτερη ημέρα την μετέφεραν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Δεν άντεξε η καημένη και έναν μήνα μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο πέθανε, παρότι δεν είχε ούτε σάκχαρο, ούτε χοληστερίνη, ούτε καρδιά. Το μόνο πρόβλημα της ήταν ότι ήταν παχύσαρκη. Εγώ τα κατάφερα, αν και έχασα 23 κιλά και έπαθα κατάθλιψη από το σοκ του τι μας είχε συμβεί. Τώρα έχω καταφέρει να συνέλθω».

«Εμείς πεθαίναμε κι αυτός…» – Έργα και ημέρες του αντιεμβολιαστή γιατρού στον Βόλο-2
Shutterstock

Το ιστορικό και οι καταγγελίες σε βάρος του

Λίγο μετά τον θάνατο της συζύγου του κ. Σκουφογιάννη, ήρθε και η πρώτη καταγγελία για τον 74χρονο αντιεμβολιαστή παθολόγο στον Ιατρικό Σύλλογο της Μαγνησίας, τον Δεκέμβριο του 2021. Αφορούσε στις αντιεπιστημονικές απόψεις του σχετικά με την πανδημία της COVID-19 και τον εμβολιασμό.

Έκτοτε και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 το πειθαρχικό σώμα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας εξέδωσε τέσσερις αποφάσεις σε βάρος του, δύο με επίπληξη και χρηματική ποινή και άλλες δύο που έφτασαν στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο ιδιώτης παθολόγος χορηγούσε κοκτέιλ αντιβιοτικών, βιταμινών και ασπιρινών σε ασθενείς που νοσούσαν βαριά με κορωνοϊό, ενώ τους έλεγε πως αν πάνε στο νοσοκομείο θα πεθάνουν. Ο ίδιος πραγματοποιούσε πολύ συχνά κατ’ οίκον επισκέψεις για να δίνει τις συμβουλές του, ενώ διατηρούσε και διαδικτυακή εκπομπή με έντονα αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο. Η δράση του είχε φτάσει μάλιστα μέχρι και την Κρήτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι τηλεφωνικές συμβουλές του προκάλεσαν, σύμφωνα με την καταγγελία μιας γυναίκας τόσο στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας όσο και στην εισαγγελία Κρήτης, τον θάνατο της μητέρας της.

Έναν μήνα μετά την απόφαση, ο γιατρός συνεχίζει να κατέχει την άδειά του και να είναι εγεγραμμένος στα μητρώα του συλλόγου.

Ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ιωάννης Πασιάς, σημειώνει πως η τελευταία απόφαση για δια βίου αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας του γιατρού ήταν ομόφωνη. Παρότι όμως η απόφαση χαρακτηρίσθηκε ως «πρωτοφανής» και «ιστορική», στο δια ταύτα, η εφαρμογή της έχει αποδειχθεί περίπλοκη και δύσκολη. Έναν μήνα μετά την απόφαση, ο γιατρός συνεχίζει να κατέχει την άδειά του και να είναι εγεγραμμένος στα μητρώα του συλλόγου, ενώ ακόμα δεν έχει «καθαρογραφεί» και κοινοποιηθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας προηγούμενη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του από το Ανώτατο Πειθαρχικό Όργανο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Α.Π.Σ.Ι).

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις αποφάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και τις αποφάσεις του Α.Π.Σ.Ι «τρέχει» και δικαστική έρευνα, στην οποία έχει συνεισφέρει με υλικό ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

«Εμείς πεθαίναμε κι αυτός…» – Έργα και ημέρες του αντιεμβολιαστή γιατρού στον Βόλο-3
Michael Kirki

Γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις έως τώρα;

Η δεύτερη απόφαση που έλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και η οποία αφορούσε στο περιεχόμενο των διαδικτυακών εκπομπών του γιατρού, οδήγησε σε αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για έναν χρόνο και σε χρηματικό πρόστιμο. Ο γιατρός άσκησε έφεση στο Ανώτατο Πειθαρχικό Όργανο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με την ποινή αφαίρεσης της άδειας να μειώνεται σε έξι μήνες. Η τελεσίδικη αυτή απόφαση του Α.Π.Σ.Ι ήρθε τον Νοέμβριο του 2022.

Τέσσερις μήνες μετά, σύμφωνα με τον κ. Πασιά, η απόφαση του Α.Π.Σ.Ι δεν έχει σταλεί πίσω στον σύλλογο στη Μαγνησία, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην αφαίρεση της άδειας.

Σε ερώτηση που απηύθυνε για το θέμα η «Κ» στον πρόεδρο του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Βλάση Πυργάκη, η απάντηση που πήραμε είναι πως «η απόφαση είναι στο τελικό στάδιο του να καθαρογραφεί και να αποσταλεί στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας».

Η δεύτερη καταδίκη από τον τοπικό ιατρικό σύλλογο είναι και αυτή που οδήγησε στη διά βίου αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, μιας και οι καταγγελίες είχαν να κάνουν με τον θάνατο ανθρώπων που άκουσαν τις συμβουλές του γιατρού. Ο οποίος έχει ήδη ασκήσει έφεση και σε αυτήν την περίπτωση – για το κομμάτι της χρηματικής ποινής ύψους 50.000- μιας και η αφαίρεση της άδειας είναι άμεσα εκτελεστή. Ο γιατρός συνεχίζει όμως να διατηρεί την άδεια.

Γιατί; Ο πρόεδρος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρήστος Βενέτης, ανέφερε στην «Κ» πως η συγκεκριμένη δεύτερη απόφαση ελήφθη από το προηγούμενο Δ.Σ, πως ο ίδιος βρίσκεται στο τιμόνι της προεδρίας εδώ και τρεις μήνες και θέλει να συμβουλευτεί, όπως μας είπε, περαιτέρω το νομικό τμήμα του συλλόγου γι’ αυτήν την «άμεσα εκτελεστή» απόφαση και πώς μπορεί να εφαρμοστεί έτσι ώστε να είναι απόλυτα θωρακισμένη από νομικής άποψης.

Στην ερώτηση «πότε θα έρθει η τελεσίδικη απόφαση» του Α.Π.Σ.Ι, ο κ. Πυργάκης ανέφερε πως θα δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση της υπόθεσης, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Εμείς πεθαίναμε κι αυτός…» – Έργα και ημέρες του αντιεμβολιαστή γιατρού στον Βόλο-4
Σύμφωνα με το Άρθρο 334 του νόμου 4512 του 2018 υπάρχει η δυνατότητα τα στοιχεία του γιατρού να δοθούν στη δημοσιότητα ώστε να προφυλαχθεί το κοινό (Michael Kirki).

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πασιά, πρόσφατος νόμος του 2018 για περιπτώσεις σαν κι αυτή, όπου τίθεται δηλαδή ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, τα στοιχεία του γιατρού μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα ώστε να προφυλαχθεί το κοινό. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει από την πρώτη τελεσίδικη απόφαση του Α.Π.Σ.Ι, τον Νοέμβριο του 2022.

Σε ερώτηση στον κ. Πυργάκη για το αν θα ενεργοποιηθεί ο παραπάνω νόμος, ο ίδιος απάντησε πως «θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα και τι είναι νόμιμο και θα αποφασίσουμε».

Συνεχίζει να εξετάζει ασθενείς; 

Σε ερώτηση της «Κ» αν ο παθολόγος συνεχίζει να εξετάζει ασθενείς, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μαγνησίας, Αγγελική Μπέη Γιοβάννη ανέφερε πως σε έλεγχο που έκανε ο σύλλογος διαπίστωσε ότι δεν εξετάζει. Παρόλα αυτά, κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως ο γιατρός πραγματοποιεί επισκέψεις κατ’ οίκον, ενώ η «Κ» γνωρίζει δύο περιπτώσεις ανθρώπων που επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του για να κλείσουν ραντεβού. Στη μία περίπτωση, ο γιατρός έκλεισε ραντεβού την ίδια μέρα για να εξετάσει τον ασθενή (και πιο συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη 7/3/20022). Στη δεύτερη, δύο ημέρες αργότερα, ο γιατρός απάντησε πως αυτές τις ημέρες δεν εξετάζει «γιατί είναι αδιάθετος», προτρέποντας τον ασθένη να καλέσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για άλλες περιπτώσεις γιατρών με έντονα αντιεμβολιαστική δράση που έχουν φτάσει στο Α.Π.Σ.Ι από ιατρικούς συλλόγους όλης της χώρας, ο κύριος Πυργάκης ανέφερε πως αυτές είναι περίπου δέκα αλλά καμία δεν αφορά σε διά βίου αφαίρεση άδειας.

Στο γιατί οι καταγγελίες είναι μάλλον λίγες σε σχέση με την έντονη δράση πολλών αντιεμβολιαστών γιατρών τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, όπως και γιατί οι ποινές είναι σχετικά ήπιες, ο κ. Πασιάς έδωσε τη δική του εκδοχή σημειώνοντας πως πρέπει «να σπάσει κανείς αυγά στις τοπικές κοινωνίες για να έχουμε αυστηρές ποινές και αυτό φαίνεται πως δεν είναι πάντα εύκολο». 

Όσο για έναν από τους ανθρώπους που έπεσαν θύμα του, τον κ. Σκουφογιάννη, ο τελευταίος λέει στην «Κ»: «O γιατρός έλεγε πως είναι πολύ θρήσκος και πολύ θρήσκος είμαι και εγώ. Όμως, έκανε σκόπιμα λάθη. Όταν πήρα τον ιατρικό φάκελο της γυναίκας μου από το νοσοκομείο διάβασα ότι είχε μπει με 60% οξυγόνο. Και να είχε ζήσει, θα είχε μείνει φυτό. Εγώ πήγα με 80% οξυγόνο στο νοσοκομείο. Και πήγαμε μόνοι μας, απορώ πως τα καταφέραμε αλλά απορώ και πόσο ακόμα θα μας άφηνε ο γιατρός έτσι. Θέλω να το κάνουν πράξη το να του αφαιρέσουν την άδεια για να μην θυσιαστούν και άλλοι άνθρωποι. Στην ουσία, δολοφονούσε κόσμο. Ο, τι λέει ο νόμος- δεν θέλω κάτι άλλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή