Αντίστροφη μέτρηση για αποζημιώσεις και προσωρινές διοικήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για αποζημιώσεις και προσωρινές διοικήσεις

Το υπουργείο είναι στη διάθεση της Βουλής και των κομμάτων για ενημέρωση των αρχηγών ή όποιων επιλέξουν εκείνοι. 

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανακοίνωση για τις αποζημιώσεις για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη θα προχωρήσει εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών. 

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφασίζει για τις προσωρινές διοικήσεις σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, αρχικά με μετακινήσεις εκ των εσω και στη συνέχεια με πρόσκληση.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για τη δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη στήριξη των συγγενών θυμάτων (οικονομική, ηθική, ψυχολογική), καθώς και την ολοκλήρωση του έργου τηλεδιοίκησης στους σιδηροδρόμους μέχρι το τέλος καλοκαιριού.

Ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το σχέδιο για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων. Το υπουργείο είναι στη διάθεση της Βουλής και των κομμάτων για ενημέρωση των αρχηγών ή όποιων επιλέξουν εκείνοι. 

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι έτοιμη να ενσωματώσει οποιαδήποτε δημιουργική πρόταση κατατεθεί.

Γεραπετρίτης: Επανεκκίνηση υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας

«Είναι σημαντικό να ξεκινήσει εκ νέου ο σιδηρόδρομος το συντομότερο δυνατόν. Εως ότου ολοκληρωθεί το σύστημα τεχνολογικής αναβάθμισης, η επανεκκίνηση θα γίνει μόνον υπό όρους ασφάλειας. Θα αναβαθμίσουμε δηλαδή σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας». Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται το σχέδιο για τη λειτουργία του ελληνικού σιδηροδρόμου μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, όπως το παρουσίασε στα μέσα της εβδομάδας σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πότε θα ξαναλειτουργήσει ο σταθμός

Ο ίδιος δεν απέκλεισε πως η επαναλειτουργία του μπορεί να γίνει έως τα τέλη του μήνα, με υποχρεωτική παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σταθμό, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει μείωση του μεταφορικού έργου, δηλαδή των δρομολογίων ή των σταθμών από τους οποίους θα περνάει το τρένο. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο ακόμη ποια δρομολόγια θα επανέλθουν και ποιες αμαξοστοιχίες (επιβατικές ή εμπορευματικές) θα μπουν πρώτα στις ράγες, την ώρα που οι επιβάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Σε σχετική ερώτηση της «Κ», ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε πως «δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη αυτό το σχέδιο γιατί τις επόμενες δύο ημέρες θα έχω εκτενείς συζητήσεις και με τους εργαζομένους, που θα κληθούν μαζί με τη Hellenic Train να συνδράμουν σε αυτό το έργο. Θα έχουμε μια αύξηση της παρουσίας του προσωπικού και πιθανότατα θα έχουμε μείωση του έργου».

Προσλήψεις

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, ο αρμόδιος υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα των ελλείψεων, υποστηρίζοντας πως την τελευταία 15ετία έγινε σημαντική μείωση στο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ είναι περίπου 720, με τον αριθμό των σταθμαρχών να ανέρχεται σε 203 (133 μόνιμοι και 70 με δελτίο παροχής υπηρεσιών, την ώρα που υπάρχει ανάγκη για περίπου 400). Στον συνολικό αριθμό προστίθενται και περίπου 200 άτομα που απασχολούνται με δελτίο παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη άμεσων αναγκών (69 κλειδούχοι, 73 σταθμάρχες, 60 τεχνικοί), ενώ δρομολογούνται επιπλέον 217 προσλήψεις (117 θέσεις εργασίας προκηρύχθηκαν το 2021, εκ των οποίων 36 σταθμάρχες και ακόμη 100 το 2022). Οι προσλήψεις βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, ενώ έχουν υποβληθεί περίπου 11.000 αιτήσεις.

Τι θα γίνει με τις δολιοφθορές

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως το προσεχές διάστημα θα φέρει στη Βουλή αυστηρότερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά δολιοφθορές, κλοπές και καταστροφές στο δίκτυο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή