Το τρένο που πάτησε τα ΜΜΕ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ΜΜΕ ζουν μέρες καλοκαιριού 2015, με το δημοψήφισμα, 2011-2012 με τους Αγανακτισμένους για το πρώτο μνημόνιο. Νέος κύκλος ανυποληψίας, καχυποψίας και επιθετικότητας από τους πολίτες, διασυρμού δημοσιογράφων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγελιών ακόμη και από τηλε-παρουσιαστές για εξυπηρέτηση κομματικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η τραγωδία των Τεμπών προκάλεσε, δικαιολογημένα, τόσο μεγάλο κοινωνικό σοκ που ήταν αναμενόμενο να στραφεί η οργή, συχνά στα τυφλά, εναντίον όχι μόνο όσων συνδέονται με τις πολιτικές που έφεραν την καταστροφή αλλά και όσων τις παρουσιάζουν, τις δικαιολογούν ή τις συσκοτίζουν. Πόσο μάλλον όταν σε κάποιες περιπτώσεις η μεροληψία συνδυάστηκε με αυτοαναφορικότητα, επίδειξη θλίψης και φανατισμό.

Είναι και πάλι της μόδας να εκφράζει κανείς το θυμό του για κανάλια και σχολιαστές, να δικάζει προθέσεις, ακόμη και να συνωμοσιολογεί. Και φυσικά αυτό επιβαρύνει τη θεσμική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τη δύσοσμη ατμόσφαιρα στη δημόσια ζωή, ενώ προφανώς δεν βοηθά ούτε στην κάθαρση ούτε στην άρση των παθογενειών.

Είναι άδικη η κριτική;

Καθόλου. Κυβερνητικά non papers παρουσιάστηκαν σαν ρεπορτάζ, έγιναν αμετροεπή σχόλια συμψηφισμού και αντιπερισπασμού για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση σε κάτι μη υπερασπίσιμο, έγινε θορυβώδης προπαγανδιστική προσπάθεια σε μια στιγμή που χρειαζόταν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μέτρο.

Εγινε στοχοποίηση;

Όχι απλώς απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη. Το να επικηρύσσονται δημοσιογράφοι επειδή εκφράζουν την άποψη τους, όποια και αν είναι αυτή, πλήττει την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας. Τα πανό σε γήπεδα και οι “δολοφονίες χαρακτήρα” με όρους οπαδισμού δεν προκαλούν μόνο αποτροπιασμό αλλά και τρόμο.

Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά;

Ως συνήθως. Δημοσιογράφοι, άλλωστε, είναι οι πρώτοι διδάξαντες των ισοπεδωτικών γενικεύσεων απαξιώνοντας συλλήβδην τους συνδικαλιστές ως αρνητές της προόδου, τους δημόσιους υπαλλήλους ως κηφήνες, τους αριστερούς ως ανεκτικούς στη βία, τους επικριτές τους ως λαϊκιστές.

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;

Δύσκολα. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΜΕ προκαλούν την κοινωνική πλειοψηφία δείχνοντας αγωνία για την προστασία της πολιτικής ηγεσίας, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για εργοδοτική επιθυμία ή εθελοντισμό. Και γιατί δεν υπάρχει δικαιολογία για τη δημοσιογραφική αμέλεια σε σχέση με τον έλεγχο της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών από τη στιγμή που υπήρξαν σαφείς προειδοποιήσεις.

Ποιος ωφελείται από την καταρράκωση του κύρους των ΜΜΕ;

Οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις που επενδύουν στην αντιπολιτική, στο χάος, στην καθυστέρηση της χώρας. Χωρίς αξιόπιστα ΜΜΕ, τα συστήματα εξουσίας γίνονται ανεξέλεγκτα, τα εξωθεσμικά συμφέροντα αποκτούν δυσανάλογη επιρροή, το έδαφος γίνεται εύφορο για τσαρλατάνους που μαζεύουν ψήφους σε στάχτες και συντρίμμια.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή