Απόφαση – κόλαφος για την υπόθεση Γεωργίου

Απόφαση – κόλαφος για την υπόθεση Γεωργίου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε χθες πως ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δεν είχε δίκαιη δίκη στην Ελλάδα

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ. Κόλαφο για το ελληνικό δικαστικό σύστημα αποτελεί η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δικαστήριο του Στρασβούργου) για την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, που διετέλεσε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τα δύσκολα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνια).

Η περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου, που έχει προκαλέσει πολλές φορές στο παρελθόν έντονες αντιδράσεις από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, ταυτίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολιτικές ιδεοληψίες και συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις, ότι ήταν ο υπεύθυνος που μπήκε η χώρα στα μνημόνια γιατί αλλοίωσε το έλλειμμα του 2009, με αποτέλεσμα να μπει η χώρα στη δίνη της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος ενοχοποιήθηκε όσο λίγοι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αντιμετώπισε σειρά ποινικών διώξεων για δήθεν αλλοίωση του ελλείμματος του 2009, κυνηγήθηκε δικαστικά και εισήλθε σε πολυετείς δικαστικές περιπέτειες που κράτησαν για χρόνια.

Απόδοση ευθυνών

Ενδεικτικό της απόδοσης ευθυνών στον Ανδρέα Γεωργίου από τμήμα του ελληνικού δικαστικού συστήματος, για τη δήθεν αλλοίωση του ελλείμματος, είναι το γεγονός ότι σχετικές υποθέσεις για τις οποίες διώχθηκε σε βαθμό κακουργήματος (ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα) οδήγησαν σε ισάριθμες απαλλαγές του, οι οποίες όμως κάθε φορά ανατρέπονταν από τον Αρειο Πάγο με αναιρέσεις.

Χρειάστηκαν τρεις αναιρέσεις, τις οποίες είχε ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επί των ημερών της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου –η οποία είχε πρωτοστατήσει στις διώξεις Γεωργίου– για να απαλλαγεί τελικά ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από τα κακουργήματα για την υπόθεση του ελλείμματος και να καταδικαστεί μόνο για παράβαση καθήκοντος σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός

Για την καταδίκη του για την παράβαση καθήκοντος, η οποία είχε καταστεί αμετάκλητη, ο Ανδρέας Γεωργίου, διά του συνηγόρου Κωνσταντίνου Παπαδιαμάντη, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγέλλοντας ότι δεν έτυχε στην Ελλάδα δίκαιης δίκης, γιατί ο Αρειος Πάγος αρνήθηκε να ικανοποιήσει αίτημά του για την υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να εξηγηθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη τι ισχύει από τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη λειτουργία των εθνικών στατιστικών αρχών, μεταξύ των οποίων και της ΕΛΣΤΑΤ.

Το μπαράζ διώξεων για δήθεν αλλοίωση του ελλείμματος του 2009 και οι δικαστικές του περιπέτειες, μέχρι την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σημειωτέον ότι ο Ανδρέας Γεωργίου, που είχε μπει στο στόχαστρο των πολιτικών επικρίσεων και των δικαστικών διώξεων, είχε από την αρχή των δικαστικών περιπετειών του σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία είχε αποστείλει και έγγραφο ότι το έλλειμμα του 2009 δεν αλλοιώθηκε, ούτε αυτό είχε σχέση με τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας.

Το έγγραφο είχε από την αρχή ενσωματωθεί στις ποινικές δικογραφίες με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Γεωργίου, αλλά δεν ελήφθη υπόψη από τους δικαστικούς σχηματισμούς και τις εισαγγελικές αρχές, που είχαν εξαπολύσει μπαράζ διώξεων εις βάρος του.

Μετά ταύτα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφασή του –που δημοσιεύθηκε χθες– κατάφερε ισχυρό ράπισμα στις δικαστικές κρίσεις του Αρείου Πάγου και άλλων δικαστικών σχηματισμών και ειδικώς σε εκείνη με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα Γεωργίου για την υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δηλώσεις Βενιζέλου

Για την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε εμφατικά: «Συνιστά κόλαφο και μάθημα κατά της ακατάβλητης αντιμνημονιακής συνωμοσιολογίας ως προς το ύψος του πρωτογενούς και του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στη μακρά περιπέτεια των μνημονίων. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε λόγος να προσφύγει η χώρα στα μνημόνια και ότι μαγειρεύτηκαν τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2009 δεν υιοθετείται πλέον πολιτικά από κανέναν που διαθέτει στοιχειώδη σοβαρότητα. Εξακολουθεί όμως να βρίσκει υποστηρικτές στον χώρο της ελλη-νικής Δικαιοσύνης».

Τι πρέπει να γίνει

Σε ό,τι δε αφορά την επόμενη ημέρα της απόφασης του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, η οποία πέραν της ηθικής δικαίωσης του Ανδρέα Γεωργίου αποτελεί και αποστομωτική απάντηση για τις διώξεις εις βάρος του και την εν γένει αντιμετώπισή του από τμήμα της ελληνικής Δικαιοσύνης, ο κ. Βενιζέλος σε δήλωσή του σημειώνει:

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας της απόφασής του. Περιέλαβε στην απόφασή του ειδικό κεφάλαιο για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα οφείλει κατά το άρθρο 46 ΕΣΔΑ να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Στρασβούργου. Αυτό πρέπει να γίνει με την επανάληψη της διαδικασίας (reopening) ενώπιον του Αρείου Πάγου, ο οποίος οφείλει να απευθύνει το κρίσιμο προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ. Ας ελπίσουμε όμως ότι μια άλλη σύνθεση του αρμόδιου σχηματισμού του Α.Π. θα διαφυλάξει, έστω στο όριο, τη στοιχειώδη διεθνή αξιοπιστία της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Με άλλα λόγια, καλείται το Ανώτατο Δικαστήριο να δικάσει εκ νέου στο πλαίσιο της χθεσινής απόφασης του Στρασβούργου για να αποφευχθεί μία εξευτελιστική καταδίκη της Ελλάδας και τμήματος της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή