Ζάκυνθος: Kίνδυνος κατολισθήσεων στο «Ναυάγιο» ακόμη και από βροχόπτωση

Ζάκυνθος: Kίνδυνος κατολισθήσεων στο «Ναυάγιο» ακόμη και από βροχόπτωση

Υψηλή σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα την μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης κατολισθήσεων, βράχοι που έχουν καταπέσει γύρω από το Ναυάγιο και πιθανότητα πρόκλησης τσουνάμι σε περίπτωση κατάρρευσης πλαγιών εκτός της παραλίας.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα την μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης κατολισθήσεων, βράχοι που έχουν καταπέσει γύρω από το Ναυάγιο και πιθανότητα πρόκλησης τσουνάμι σε περίπτωση κατάρρευσης πλαγιών εκτός της παραλίας. Αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι που απαγορεύτηκε εκ νέου η πρόσβαση στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου μετά την αυτοψία που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα.

Στο έγγραφο της Εκτίμησης Διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της «Κ» περιγράφονται αναλυτικά από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ οι φυσικοί κίνδυνοι στο διάσημο αξιοθέατο του νησιού για τα παρακείμενα σκάφη, τους λουόμενους και τους επισκέπτες.

Ζάκυνθος: Kίνδυνος κατολισθήσεων στο «Ναυάγιο» ακόμη και από βροχόπτωση-1
Ζάκυνθος: Kίνδυνος κατολισθήσεων στο «Ναυάγιο» ακόμη και από βροχόπτωση-2

Με βάση την αυτοψία που διενεργήθηκε από το επιστημονικό κλιμάκιο, προτείνεται η απαγόρευση της πρόσβασης στην Απαγορευμένη Ζώνη Ελεγχόμενης Πρόσβασης, καθώς και να υπάρξει η κατάλληλη σηματοδότηση της απαγόρευσης. Επίσης προτείνεται να υπάρξει μέριμνα ώστε τουλάχιστον δύο φορές ανά έτος να πραγματοποιούνται έρευνες και αυτοψίες στην περιοχή προκειμένου να διερευνάται η εξέλιξη των φαινομένων.

Ο βασικότερος λόγος που έκλεισε ξανά το «Ναυάγιο»

Μιλώντας στην «Κ» ο Μανώλης Βασιλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Τηλεανίχνευσης και Μορφοτεκτονικής και διευθυντής του εργαστηρίου τηλεανίχνευσης στο ΕΚΠΑ, μας εξηγεί τον βασικότερο ρόλο που έπρεπε να εξακολουθήσουν να ισχύουν τα μέτρα για την προστασία των επισκεπτών της παραλίας.

Ζάκυνθος: Kίνδυνος κατολισθήσεων στο «Ναυάγιο» ακόμη και από βροχόπτωση-3
Παλιότερη κατολίσθηση στο σημείο – Πηγή: Unsplash

«Από όλους τους λόγους, ο πιο επικίνδυνος για τους πολίτες είναι η πιθανότητα καταπτώσεων βράχων οι οποίοι έχουν χάσει τη συνοχή τους με το υπόλοιπο πέτρωμα και έχουν “χαλαρώσει”, είτε λόγω κάποιου σεισμικού γεγονότος είτε ακόμη και εξαιτίας μίας έντονης βροχόπτωσης. Την παραλία στο Ναυάγιο της Ζακύνθου τη μελετάμε συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια στο πλαίσιο ενός περιφερειακού προγράμματος. Κάθε φορά που σημειώνεται κάποια κατολίσθηση, όπως αυτή που εκδηλώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, γίνεται αποτύπωση των πρανών με τη λήψη αεροφωτογραφιών από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (Drone), με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα ενημερωμένο μοντέλο τριών διαστάσεων της περιοχής με φωτογραμμετρικές μεθόδους και να το συγκρίνουμε με παλαιότερα, που έχουμε ήδη κατασκευάσει. Με τον τρόπο αυτό εντοπίζουμε και ποσοτικοποιούμε τις τοπικές μεταβολές στα βραχώδη πρανή και προτείνουμε μέτρα σε μεμονωμένες θέσεις», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης.

Ζάκυνθος: Kίνδυνος κατολισθήσεων στο «Ναυάγιο» ακόμη και από βροχόπτωση-4

Ο κ. Βασιλάκης επισήμανε πως στις ειδικές μελέτες επικινδυνότητας εντάσσονται συνολικά οκτώ παραλίες από τα Ιόνια νησιά.

«Εκτός από το “Ναυάγιο” στη Ζάκυνθο, μελετάμε εκτενώς και τις παραλίες Πόρτο Κατσίκι” και “Εγκρεμνοί” στην Λευκάδα, τις παραλίες “Μύρτος” και “Ξι” στην Κεφαλονιά, ένα μέρος της παραλίας “Γλυφάδα” στην Κέρκυρα, αλλά και την παραλία “Καλαμάκι“, επίσης στη Ζάκυνθο», επισημαίνει, ενώ ενδέχεται να ενταχθούν και άλλες, προσεχώς.

Δύο προκλήσεις για το «Ναυάγιο»

Για την απόφαση να απαγορευτεί η πρόσβαση στο «Ναυάγιο» μίλησε στην «Κ» και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο προκλήσεις για το δεύτερο πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Ελλάδας.

Ζάκυνθος: Kίνδυνος κατολισθήσεων στο «Ναυάγιο» ακόμη και από βροχόπτωση-5
Ενα από τα πλέον δημοφιλή σημεία για ντόπιους και ταξιδιώτες το ναυάγιο της Ζακύνθου – Πηγή: Unsplash

«Η μία πρόκληση αφορά το θαλάσσιο μέρος απ΄όπου μέχρι πρότινος έφτασαν χιλιάδες επισκεπτών κάθε εβδομάδα και η δεύτερη είναι τα βράχια πάνω και γύρω από το “Ναυάγιο” τα οποία είναι επίσης προσβάσιμα στο κοινό», αναφέρει η κα. Κράτσα προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή το πρώτο μέλημα της περιφέρειας είναι να κατασκευαστεί μία προστατευτική μπάρα στους βράχους καθώς και να υπάρξει μία εταιρία security που να φυλάει τον χώρο.

«Οσον αφορά το θαλάσσιο κομμάτι, θα πρέπει να υπάρξει περίφραξη ώστε να μην πλησιάζουν τα πλοιάρια καθώς και να εξοπλιστεί το λιμενικό με ένα επιπλέον σκάφος ώστε να βρίσκεται έγκαιρα στο σημείο στην περίπτωση ενός εκτάκτου περιστατικού», προσθέτει.

Οσον αφορά τις έρευνες επικινδυνότητας που «τρέχουν» με προγράμματα της περιφέρειας, η κα. Κράτσα επισήμανε πως «το πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας των ακτών από το ΕΣΠΑ θα λάβει παράταση ώστε να συνεχιστούν οι επιστημονικοί έλεγχοι και στις υπόλοιπες παραλίες του Ιουνίου».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή