Υπόθεση κατασκοπείας: Διέφυγε στη Ρωσία η «Μαρία Τ.» – Το κατάστημα στο Παγκράτι και ο σύζυγος στη Βραζιλία

Υπόθεση κατασκοπείας: Διέφυγε στη Ρωσία η «Μαρία Τ.» – Το κατάστημα στο Παγκράτι και ο σύζυγος στη Βραζιλία

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η «Μαρία Τ.», από τον Ιανουάριο φέρεται να βρίσκεται στη Ρωσία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες πληροφορίες για την υπόθεση κατασκοπείας που αποκάλυψε η ΕΥΠ αναφορικά με την «Μαρία Τ.» και την ειδική κατηγορία κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals» βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η «Μαρία Τ.», από τον Ιανουάριο φέρεται να βρίσκεται στη Ρωσία.

Όσο βρισκόταν στην Αθήνα, ζούσε στο Παγκράτι και στην ίδια περιοχή διατηρούσε κατάστημα ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σύζυγός της, ο οποίος επίσης φέρεται να είναι κατάσκοπος, έως τις αρχές του 2023 βρισκόταν στη Βραζιλία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γνωστοποίησε την υπόθεση μέσω ανακοίνωσης, υπογραμμίζοντας τον τρόπο δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η ΕΥΠ στην ανακοίνωση σημείωνε: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A.S.” που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”». 

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals“. Οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει».

Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης συγκεκριμένων Υπηρεσιών, καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Μαρίας Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη, με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα. 

«Είναι προφανές ότι η δράση της «Μαρίας Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς, ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των δυτικών χωρών γενικότερα», σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΥΠ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή