Ηellenic train για αποζημιώσεις: «Οι προκαταβολές ποσών δεν συνιστούν αποδοχή ευθύνης»

Ηellenic train για αποζημιώσεις: «Οι προκαταβολές ποσών δεν συνιστούν αποδοχή ευθύνης»

Οι ανακοινώσεις της Hellenic Train σε συνδυασμό με την έλλειψη επικοινωνίας που κατήγγειλαν οι επιβάτες κατά τις πρώτες ημέρες του δυστυχήματος, έχουν εντείνει το κύμα οργής από τα θύματα και τις οικογένειες τους.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη η Hellenic Train, προκαλώντας ωστόσο την οργή πολλών, καθώς όπως υποστηρίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόδοση χρηματικών ποσών δε συνιστά παραδοχή ευθύνης.

«Στο πλαίσιο της δεδομένης απόφασης της Διοίκησης της Hellenic Train να καταβάλλει προκαταβολές για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών, τόσο των οικογενειών των θανόντων επιβατών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της επιβατικής αμαξοστοιχίας IC 62 της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όσο και των τραυματιών-επιβατών του ιδίου δυστυχήματος, χωρίς αυτό να συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή ευθύνης από την πλευρά της εταιρείας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1371/2007αλλά τόσο για λόγους ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας όσο και λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και Πρακτική σε ανάλογα σιδηροδρομικά δυστυχήματα» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της. 

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία ανακοίνωσε:

  • Στις οικογένειες των θανόντων επιβατών προκαταβολή ποσού € 42.000,00
  • Στους τραυματισθέντες επιβάτες, ανεξαρτήτως σοβαρότητας του τραυματισμού  προκαταβολή ποσού (α) € 5.000,00 εάν κατά στην ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης δεν νοσηλεύονται σε οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική και (β) € 10.000,00 εάν κατά την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης παραμένουν νοσηλευμένοι σέ οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα ή κλινική και προς τον σκοπό της κάλυψης άμεσων οικονομικών  αναγκών όλων των ανωτέρω παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία δεν προβλέπει συγκεκριμένο ποσό ελάχιστης προκαταβολής.
  • Στις οικογένειες των θανόντων, στους τραυματίες και στους λοιπούς επιβάτες της άνω αμαξοστοιχίας κατά την στιγμή τού δυστυχήματος, αποζημίωση ποσού € 300,00 για τις πάσης φύσεως αποσκευές τους, περιλαμβανομένων χειραποσκευών, προσωπικών αντικειμένων και ζώων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι σιδηροδρομικές εταιρείες υποχρεούνται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό να προκαταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις ανάλογα με την προκληθείσα ζημία. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις της Hellenic Train σε συνδυασμό με την έλλειψη επικοινωνίας που κατήγγειλαν οι επιβάτες κατά τις πρώτες ημέρες του δυστυχήματος, έχουν εντείνει το κύμα οργής από τα θύματα και τις οικογένειες τους.

«Καμία αποζημίωση δεν πρόκειται να κάμψει τον αγώνα μας για δίκαιη και παραδειγματική τιμωρία όλων όσων ευθύνονται για την τραγωδία. Θα έπρεπε να ντρέπονται και μόνο που το σκέφτονται» δήλωσε ο Στέλιος Σούρλας, δικηγόρος οικογένειας θύματος.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή