Περιβάλλον: Με αλλαγές ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Περιβάλλον: Με αλλαγές ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Τέσσερα «πακέτα» νομοτεχνικών αλλαγών κατέθεσε το υπ. Περιβάλλοντος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά πλειοψηφία –και με ονομαστική ψηφοφορία– εγκρίθηκε χθες το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Από το τελικό κείμενο αφαιρέθηκαν οι σημαντικότερες διατάξεις για τις περιοχές Natura και τις προστατευόμενες περιοχές, η ρύθμιση για τα όρια των οικισμών και τους δρόμους. Παράλληλα έγιναν μικρές παρεμβάσεις στα σημεία που αφορούν τη ΡΑΕ και την αρμοδιότητα των υδάτων και τα οποία είχαν προκαλέσει διαμαρτυρίες από την ΚΕΔΕ και άλλους φορείς, καθώς θεωρήθηκαν ότι υπονοούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδατος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε αργά προχθές το βράδυ και χθες στη Βουλή τέσσερα «πακέτα» νομοτεχνικών αλλαγών. Αυτά περιλάμβαναν μέχρι και τις τροπολογίες που κατατέθηκαν την Παρασκευή. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν:

– Στις αρμοδιότητες της ΡΑΕ για τα ύδατα αναφέρεται ότι μπορεί να ελέγχει συμβάσεις παραχώρησης των υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους. Αυτό ερμηνεύτηκε ως προάγγελος συμβάσεων παραχώρησης στον τομέα της ύδρευσης, προκαλώντας αντιδράσεις από κόμματα και φορείς. Το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίησε τη διατύπωση, ώστε οι συμβάσεις παραχώρησης να γίνονται όχι σε τρίτους αλλά «μεταξύ παρόχων ύδατος», που σύμφωνα με το σχέδιο νόμου είναι οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης – αποχέτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο αγνόησε την κριτική που ασκήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία ξεκάθαρα επισήμανε ότι η μεταφορά ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων για τα ύδατα στη ΡΑΕ αντίκειται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία και στη νομολογία του ΣτΕ. Η επισήμανση αυτή προδιαγράφει την τύχη που θα έχει η συγκεκριμένη ρύθμιση, αν προσβληθεί ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο υπουργείο αγνοεί τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς σπάνια αυτές λαμβάνονται υπόψη.

Παρεμβάσεις στα σημεία που αφορούν τη ΡΑΕ και την αρμο- διότητα των υδάτων, για τα οποία είχε αντιδράσει η ΚΕΔΕ.

– Αποσύρθηκαν όλες οι διατάξεις για τις περιοχές Natura, πλην κάποιων επουσιώδους σημασίας. Ανάμεσα σε αυτά που αποσύρθηκαν ήταν η πρόβλεψη για «υποζώνες», η αλλαγή στις χρήσεις γης, ο συνυπολογισμός στις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες των «πραγματικών» πολεοδομικών και οικονομικών συνθηκών κ.ά. Να σημειωθεί ότι η απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης φέρεται να έγινε για δεύτερη φορά με παρέμβαση του πρωθυπουργού (η πρώτη ήταν πέρυσι το καλοκαίρι για τις ίδιες ρυθμίσεις). Το γεγονός αυτό από μόνο του προκαλεί προβληματισμό.

– Δόθηκε δυνατότητα παράτασης «προσωρινών» μέτρων προστασίας μιας περιοχής Natura (μέχρι να ολοκληρωθεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη) έως 4 χρόνια. Η ρύθμιση αυτή προαναγγέλλει περαιτέρω καθυστέρηση στις μελέτες, για τις οποίες ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί το 2021 ότι θα ολοκληρώνονταν έως το τέλος του 2022.

– Αποσύρθηκαν οι φωτογραφικές διατάξεις για την επέκταση των οικισμών και τον χαρακτηρισμό κοινόχρηστων οδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή