Μάτι: τα πλοία διάσωσης δεν βγήκαν ποτέ

Μάτι: τα πλοία διάσωσης δεν βγήκαν ποτέ

Στην κατάθεσή του ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος έκανε λόγο και για εμπλοκή τού τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη χρήση των εναέριων μέσων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατελείωτη είναι η αναφορά από τον πραγματογνώμονα, αξιωματικό της Πυροσβεστικής, Δημήτρη Λιότσιο, ο οποίος κατέθεσε και χθες, για 14η ημέρα, στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο κ. Λιότσιος αναφέρθηκε στη μη χρησιμοποίηση, για τη διάσωση από θαλάσσης, πλοιαρίων που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για εμπλοκή και του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη χρήση των εναέριων μέσων.

Προς τούτο, έκανε χρήση τηλεφωνικών συνομιλιών που έχουν ενταχθεί στη δικογραφία, από τις οποίες φαίνεται να προκύπτει ότι ο τότε υπουργός ενεπλάκη στο εν λόγω θέμα, κάτι που θα αξιολογηθεί από το δικαστήριο, καθώς ο τότε υπουργός Νίκος Τόσκας έχει κληθεί και θα εξεταστεί ως μάρτυρας.

Διαχείριση

«Το πρόβλημα είναι ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τίθεται ένα ζήτημα για ποιο λόγο επετράπη η παρέμβαση του υπουργού σε επιχειρησιακό επίπεδο, ειδικά την ώρα που οι επίγειες δυνάμεις εκλιπαρούσαν για τα εναέρια. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο υπουργός να παρεμβαίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, σημειώνοντας με έμφαση για μία ακόμη φορά ότι τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί αλλιώς αν είχαν ληφθεί μέτρα πριν η φωτιά αφανίσει το Μάτι και προκαλέσει τη βιβλική καταστροφή.

Οσον αφορά τα πυροσβεστικά πλοιάρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν, κάτι που συνετέλεσε στην αύξηση του αριθμού των θυμάτων, ο κ. Λιότσιος υπογράμμισε πως η χρήση τους θα είχε προσφέρει πολλά στη διάσωση. «Εκαναν προσπάθεια να πάνε και δεν πρόσφεραν έργο; Εδώ πήγαν οι ψαρόβαρκες, δεν μπορούσαν να πάνε αυτά τα πλοιάρια της Πυροσβεστικής;» ήταν η αποστροφή της μαρτυρίας του Δημήτρη Λιότσιου, όταν η υπεράσπιση κατηγορουμένου αμφισβήτησε τη δυνατότητα των συγκεκριμένων σωστικών μέσων να προσφέρουν εκείνες τις κρίσιμες στιγμές.

Η τοποθέτηση Λιότσιου για την απουσία και των πυροσβεστικών πλοιαρίων –μία από τις πολλές εγκληματικές παραλείψεις που έχει σημειώσει στην πραγματογνωμοσύνη του– προκάλεσε την παρατήρηση μιας τραγικής μητέρας που έχει εξεταστεί ως μάρτυρας, η οποία σώθηκε έπειτα από τεράστιες προσπάθειες μαζί με την κόρη της από τη θάλασσα, όπου είχαν πέσει για να γλιτώσουν από τη φωτιά.

Η συγκεκριμένη γυναίκα, για να μπορέσει να επιβιώσει, αναγκάστηκε να αφήσει μέσα στη θάλασσα τον νεκρό γιο της που δεν τα κατέφερε. Χθες φώναξε από το ακροατήριο: «Εμένα μεγάλο ψαροκάικο με έβγαλε έξω με την κόρη μου. Και άφησα πίσω μου μέσα στη θάλασσα το παιδί μου πεθαμένο. Τι μας λέτε; Δεν μπορούσαν να μας σώσουν τα πλοιάρια;».

Σιγή ασυρμάτων

O πραγματογνώμονας επίσης επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης, ότι οι ασύρματοι των πυροσβεστικών ήταν προβληματικοί και δεν λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε, και για αυτό, όπως είπε, πολλές φορές οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω των κινητών τηλεφώνων, αλλά αυτό θα έπρεπε να γίνεται σε υπηρεσιακό κινητό για να υπάρχει διάχυση της πληροφορίας τις κρίσιμες ώρες. «Αν μιλάμε όλοι στα κινητά, ποιος θα έχει την πληροφορία;» διερωτήθηκε ο μάρτυρας.

H κατάθεση του Δημήτρη Λιότσιου, που έχει εξελιχθεί σε μαραθώνια, αναμένεται να συνεχιστεί για πολλές ακόμη συνεδριάσεις του δικαστηρίου, καθώς η πραγματογνωμοσύνη του είναι το σημαντικότερο στοιχείο του κατηγορητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή