Κεστεκίδειο: Η καθυστέρηση των εργασιών οδήγησε σε…τηλεκπαίδευση

Κεστεκίδειο: Η καθυστέρηση των εργασιών οδήγησε σε…τηλεκπαίδευση

Η καθυστέρηση των εργασιών στο κτίριο οδήγησε σε τηλεκπαίδευση τους μαθητές του Κεστεκιδείου ελληνικού σχολείου των Βρυξελλών

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στιγμές lockdown ζουν από τις 17 Μαρτίου οι 159 μαθητές του Κεστεκιδείου Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών και οι οικογένειές τους. Την προηγούμενη ημέρα, με έγγραφό του, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας τους ενημέρωσε ότι το κτίριο της οδού Joseph Claes στο Saint Gilles έχει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και πρέπει να παραμείνει κλειστό για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα και τα μαθήματα να συνεχιστούν διαδικτυακά. Η απόφαση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών. Οι περισσότεροι γονείς είναι εργαζόμενοι με ανελαστικά προγράμματα. Η τηλεκπαίδευση δεν είναι κάτι στο οποίο ένα σύγχρονο νοικοκυριό μπορεί να προσαρμοστεί από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τι ήταν όμως τόσο επιτακτικό ώστε να απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο;

Προβλήματα

Το κτίριο στο Saint Gilles όπου στεγάζεται το Κεστεκίδειο εδώ και αρκετά χρόνια εμφάνιζε πράγματι πολλά προβλήματα – το είχε επισημάνει σε έγγραφό της προς το υπουργείο Παιδείας πέρυσι τον Οκτώβριο η ίδια η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών. «Επιπρόσθετα, το κτίριο του Κεστεκιδείου Ελληνικού Σχολείου έχει τεράστια προβλήματα, που το καθιστούν από μη λειτουργικό έως επικίνδυνο για μαθητές και καθηγητές», έγραφαν χαρακτηριστικά. Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο τεχνικών εμπειρογνωμόνων με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας επισκέφθηκε το αμιγώς ελληνικό σχολείο των Βρυξελλών προκειμένου να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο σε αυτό το παλιό κτίριο που μετράει πολλές δεκαετίες από την κατασκευή του. Το πόρισμα έφθασε στο υπουργείο στα μέσα Μαρτίου, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενό του. Κρίθηκε πάντως ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα. «Το είχαμε επισημάνει, αλλά το θέμα αφέθηκε και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κεστεκιδείου, κ. Βασίλης Μυρκόπουλος. Οπως εξηγεί, είχαν ενημερώσει ότι ο λέβητας βρισκόταν δίπλα σε τάξη, ότι η καλωδίωση λόγω παλαιότητας θέλει αλλαγή κ.ά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επίσης είχε κλείσει τον 3ο όροφο του κτιρίου γιατί δεν υπήρχε σκάλα διαφυγής. «Υπήρχαν θέματα, που όμως δεν ήταν ανυπέρβλητα», λέει ο ίδιος, εννοώντας ότι θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί σταδιακά και σε κάθε περίπτωση όχι με το κλείσιμο του σχολείου από τη μια μέρα στην άλλη εν μέσω σχολικής χρονιάς.

Δόθηκε προσωρινή λύση για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό αρχικά σε άλλο κτίριο, μακριά από το παλιό όπου στεγάζεται το μοναδικό ελληνικό σχολείο των Βρυξελλών.

Ομως το πρώτο σοκ διαδέχθηκε η εγρήγορση. Επρεπε να βρεθεί νέο κτίριο, μια έστω προσωρινή λύση, και γρήγορα. Η ελληνική πρεσβεία μόλις παρέλαβε το έγγραφο για το κλείσιμο του σχολείου ξεκίνησε διαβουλεύσεις για το θέμα με την Ιερά Μητρόπολη Βρυξελλών, την Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, τον ελληνικής καταγωγής δήμαρχο του Ixelles, Χρήστο Δουλκερίδη, αλλά και με άλλους δήμους των Βρυξελλών προκειμένου να βρεθεί χώρος (κατά προτίμηση σχολική εγκατάσταση) ούτως ώστε να συνεχιστούν τα διά ζώσης μαθήματα. Προχθές χτύπησε το τηλέφωνο του κ. Μυρκόπουλου με καλά νέα. Ηταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης που τον ενημέρωνε ότι ίσως βρέθηκε χώρος. Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει άδεια σχολείου και όπου λειτουργεί ένα κομμάτι του διεθνούς σχολείου των Βρυξελλών.

«Είναι μακριά…»

«Αρχικά θα μας δώσουν κάποιες αίθουσες για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό και έπειτα από κάποιες προσαρμογές θα εξασφαλιστεί χώρος και για το γυμνάσιο και το λύκειο», εκτιμά ο ίδιος. «Το βλέπω όμως δύσκολο να προλάβουμε τη λήξη της σχολικής χρονιάς», προσθέτει. Είναι μια λύση, αλλά όχι ιδανική. «Το νέο κτίριο είναι αρκετά μακριά από το παλιό σχολείο, γεγονός που γεννάει διάφορα θέματα. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν διαμορφώσει την καθημερινότητά τους γύρω από το σχολείο». Πολλοί γονείς έχουν νοικιάσει ή αγοράσει κατοικίες δίνοντας βαρύτητα στην ευκολία πρόσβασης στο σχολείο από τον σταθμό του Midi και Port de Hal για τρένο ή μετρό.

Το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών αποτελεί κληροδότημα της οικογένειας του σοκολατοβιομηχάνου Λεωνίδα Κεστεκίδη προς τη Μητρόπολη Βελγίου και Κάτω Χωρών από τη δεκαετία του ’70 προκειμένου να διευκολυνθεί η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού για τους ελληνόπαιδες των Βρυξελλών. Η μητρόπολη με τη σειρά της το παραχώρησε στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο και το χρησιμοποιούσε μέχρι το 2010 ως τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας (ΤΕΓ). Από τότε μέχρι και σήμερα λειτούργησε ως αμιγώς ελληνικό σχολείο. Τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό προέρχονται από οικογένειες που μετακόμισαν στις Βρυξέλλες για να απασχοληθούν κυρίως σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ ή και στον ιδιωτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή