Αλλαγή στη διάταξη για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Αλλαγή στη διάταξη για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Εντονες αναταράξεις προκάλεσε διάταξη που αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές και συμπεριελήφθη στο τελευταίο –κατά τα φαινόμενα– νομοθέτημα της παρούσας κυβέρνησης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αναταράξεις προκάλεσε διάταξη που αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές και συμπεριελήφθη στο τελευταίο –κατά τα φαινόμενα– νομοθέτημα της παρούσας κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγνωσε φωτογραφική ρύθμιση σε άρθρο για τις Ανεξάρτητες Αρχές, το οποίο προστέθηκε λίγο πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου και δεν υπήρχε κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης. Αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει το «επίμαχο σημείο». Η διάταξη (άρθρο 43) προέβλεπε ότι τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών δεν διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, παρά μόνον στην περίπτωση που «ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Η κυβέρνηση απέσυρε τη διατύπωση για την παραβίαση του απορρήτου.

Η διατύπωση που αφορά τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών εκτιμήθηκε από την αντιπολίτευση ως φωτογραφική ρύθμιση που αφορά την περίπτωση του Χρήστου Ράμμου, προέδρου της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών), και τα ευρήματα της Αρχής σε σχέση με τις υποκλοπές. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι η φασαρία που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξαίρεση, που υπήρχε στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της ευθύνης των μελών των συνταγματικών Ανεξάρτητων Αρχών, είναι παροιμιώδης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε φέρει στη Βουλή δύο νόμους για τα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων «με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, δηλαδή με καθολική ευθύνη για παραβίαση του απορρήτου».

Το νομοσχέδιο σήμερα εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναμένεται να μιλήσει λεπτομερώς για το σκεπτικό της συγκεκριμένης διάταξης αλλά και για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου. Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα είναι ομιλητής ως επισπεύδων υπουργός, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις για τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη λειτουργία του Δημοσίου και διατάξεις για τον διαγωνισμό δικαστικών υπαλλήλων. Περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις που αφορούν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μετανάστευσης και Ασύλου, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ψήφισή του αναμένεται τη Μ. Τρίτη, ενώ αμέσως μετά θα κλείσει η Βουλή ενόψει Πάσχα και… εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή