Η Σύγκλητος θα λύνει τον γρίφο της ισοψηφίας

Η Σύγκλητος θα λύνει τον γρίφο της ισοψηφίας

Η Σύγκλητος θα αποφασίζει για τα εξωτερικά μέλη των συμβουλίων των ΑΕΙ, στην περίπτωση που τα εσωτερικά μέλη τους είναι μοιρασμένα σε ομάδες που η καθεμία διεκδικεί να εκλέξει πρύτανη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σύγκλητος θα αποφασίζει για τα εξωτερικά μέλη των συμβουλίων των ΑΕΙ, στην περίπτωση που τα εσωτερικά μέλη τους είναι μοιρασμένα σε ομάδες που η καθεμία διεκδικεί να εκλέξει πρύτανη. Αυτή τη λύση προέκρινε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα που έχει εμφανιστεί κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος διοίκησης των ΑΕΙ.

Ειδικότερα, με βάση το νέο σύστημα διοίκησης, όπως ορίστηκε με τον νόμο 4957/2022, το συμβούλιο διοίκησης του ΑΕΙ είναι 11μελές: αποτελείται από 6 πανεπιστημιακούς του ιδρύματος που τους εκλέγουν οι συνάδελφοί τους και 5 εξωτερικά μέλη (προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους με σημαντικό έργο) που τα επιλέγουν οι 6. Ωστόσο, κατά τις εκλογές εμφανίστηκε το εξής πρόβλημα. Στην ψηφοφορία των 6 για την επιλογή των εξωτερικών μελών, το αποτέλεσμα ήταν 3-3. Αυτό υποκρύπτει τις παρασκηνιακές διαδικασίες μεταξύ των έξι μελών. Δηλαδή, κατά την εκλογή εσωτερικών μελών οι υποψήφιοι «κατεβαίνουν» σε ομάδες των έξι. Οποια ομάδα καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία στις 6 θέσεις του συμβουλίου (δηλαδή, τουλάχιστον 4), θα μπορεί να επιλέξει τα 5 εξωτερικά μέλη και εντέλει να διαμορφώσει μια πλειοψηφία εντός του 11μελούς συμβουλίου. Κατόπιν τούτου η ομάδα που πλειοψηφεί θα εκλέξει τον αρεστό της πρύτανη μεταξύ των έξι.

Τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει προκύψει με τα συμβούλια των ΑΕΙ.

Σήμερα στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Αιγαίου και Μακεδονίας καμία ομάδα δεν πλειοψηφεί στο συμβούλιο, αλλά και καμία δεν αποφασίζει να υποχωρήσει. Ετσι, οι συνεχείς ψηφοφορίες για τα εξωτερικά μέλη καταλήγουν σε ισοπαλία. Η αρχική ρύθμιση-οδηγία του υπ. Παιδείας ήταν να συμφωνήσουν τα μέλη του συμβουλίου σε μία λύση, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να επανακηρυχθούν οι εκλογές.

Την προηγούμενη Τρίτη, με τροπολογία του σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε πως αν και μετά τις δεύτερες εκλογές προκύψει το αδιέξοδο της ισοψηφίας εντός των έξι εσωτερικών μελών του συμβουλίου, τότε η αρμοδιότητα για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών του συμβουλίου περνάει στη Σύγκλητο.

Για το θέμα, η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου επέκρινε την υπουργό Νίκη Κεραμέως λέγοντας ότι «είναι πράγματι απογοητευτική η εικόνα των συνεχόμενων τροπολογιών για το θέμα της διοίκησης των πανεπιστημίων. Η προχειρότητα των νομοθετημάτων Κεραμέως και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οδηγεί τα πανεπιστήμια σε ακυβερνησία, που έρχεται να προστεθεί στα σωρευμένα προβλήματά τους. Πριν από ένα μήνα ψηφίστηκε σχετική τροπολογία που υποτίθεται θα έλυνε το θέμα. Πρόχειρα, τελευταία στιγμή, πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας της, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φέρνει άλλη μια πρόχειρη τροπολογία προκειμένου να αντιμετωπίσει το χάος που η ίδια δημιούργησε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή