ΑΔΑΕ: Προς έγκριση η έκθεση ελέγχου στην ΕΥΠ

ΑΔΑΕ: Προς έγκριση η έκθεση ελέγχου στην ΕΥΠ

Η ολομέλεια της ΑΔΑΕ αναμένεται να αποφασίσει και επί της κλήσης σε ακρόαση του επικεφαλής της υπηρεσίας, Θεμιστοκλή Δεμίρη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) προκειμένου να εγκρίνει την έκθεση της ομάδας που διεξήγαγε τον έλεγχο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) για την υπόθεση των υποκλοπών.

Η σύνταξη της έκθεσης ελέγχου ολοκληρώθηκε πρόσφατα και στη σημερινή συνεδρίαση το τελικό κείμενο συμπερασμάτων αναμένεται να λάβει την έγκριση της ολομέλειας της Αρχής.

Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν ότι η έκθεση βασίζεται στα πρακτικά που τηρήθηκαν κατά τους τουλάχιστον τέσσερις επιτόπιους ελέγχους που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στο τελικό κείμενο, ωστόσο, υπάρχουν και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν τα στελέχη της ανεξάρτητης αρχής. Οπως, για παράδειγμα, ότι η διοίκηση της ΕΥΠ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να κοινοποιήσει στα στελέχη της ΑΔΑΕ τον φάκελο της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ή ότι δεν τήρησε πρωτόκολλο για την καταστροφή των αρχείων της υπόθεσης.

Τυπική διαδικασία

Σε περίπτωση που το τελικό κείμενο της έκθεσης εγκριθεί, κάτι που εκτός απροόπτου αναμένεται να συμβεί, η ολομέλεια πρόκειται να αποφασίσει και επί της κλήσης σε ακρόαση του επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η κλήση του διοικητή της ΕΥΠ για παροχή εξηγήσεων είναι μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται και σε άλλες υποθέσεις ελέγχων, όπως για παράδειγμα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Σε περίπτωση που η ολομέλεια της ΑΔΑΕ αποφασίσει θετικά, η έκθεση ελέγχου θα διαβιβαστεί στον κ. Δεμίρη προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου της πριν κληθεί να παράσχει εξηγήσεις στα μέλη της ανεξάρτητης αρχής.

Απάντηση στην κριτική

Τα στελέχη της ΑΔΑΕ, πάντως, απαντώντας στην κριτική ότι επιχειρούν «παρέμβαση» ενόψει εκλογών, σχολίαζαν χθες ότι οι ανεξάρτητες αρχές, όπως εξάλλου και η δημόσια διοίκηση, οφείλουν να συνεχίζουν απερίσπαστες το έργο τους ανεξάρτητα από το εάν έχουν προκηρυχθεί ή όχι εκλογές.

Οσον αφορά, τέλος, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στη σημερινή ολομέλεια θα συζητηθεί και το θέμα της παρακολούθησης της Αμερικανίδας υπηκόου Αρτεμης Σίφορντ, πηγές από την ΑΔΑΕ διευκρίνισαν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η έκθεση ελέγχου για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το κινητό τηλέφωνο της κ. Σίφορντ προέκυψε κατόπιν ελέγχων ότι παρακολουθείτο τόσο από την ΕΥΠ όσο και με το παράνομο λογισμικό Predator.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή