ΠΟΥ: Ερχεται ο «οδικός χάρτης» για τη μετά-Covid εποχή

ΠΟΥ: Ερχεται ο «οδικός χάρτης» για τη μετά-Covid εποχή

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «εντός του τρέχοντος έτους» θα είμαστε σε θέση να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «οδικό χάρτη» για την μετάβαση των χωρών και των συστημάτων Υγείας στην εποχή μετά την πανδημία αναμένεται να δημοσιοποιήσει την προσεχή εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως ανέφερε σε ενημέρωση τύπου ο γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, «την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί το τέταρτο κατά σειρά στρατηγικό πλάνο ετοιμότητας και ανταπόκρισης (SPRP) για την COVID-19 -το πρώτο είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2020- και το οποίο έχει σχεδιαστεί για να οδηγήσει τις χώρες τα επόμενα δύο χρόνια στην μετάβαση από την αντιμετώπιση της οξείας και επείγουσας φάσης της COVID-19, στην μακροχρόνια βιώσιμη διαχείριση της νόσου.

Με την νόσο να έχει πλέον ηπιότερη εικόνα από ποτέ, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, εξέφρασε την αισιοδοξία των επιστημών του ΠΟΥ ότι «κάποια στιγμή εντός του τρέχοντος έτους θα είμαστε σε θέση να κηρύξουμε το τέλος της COVID-19 ως κρίση δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο», δηλαδή το τέλος της πανδημίας. Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της COVID-19, σημειώνοντας ότι από την αρχή του έτους έχουν μειωθεί οι θάνατοι ασθενών με τη νόσο κατά 95%. Επέστησε όμως την προσοχή καθώς τον τελευταίο μήνα 14.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν την ζωή τους λόγω της νόσου, ενώ σε κάποιες χώρες παρατηρείται αύξηση των θανάτων.

«Ο ιός είναι εδώ για να μείνει»

«Ο ιός συνεχίζει να αλλάζει και είναι ικανός να προκαλέσει και νέα επιδημικά κύματα», επεσήμανε αναφερόμενος στις παραλλαγές του SARS-CoV-2, ενώ υπενθύμισε ότι μία στις δέκα μολύνσεις οδηγούν στο σύνδρομο post-Covid, που σημαίνει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς θα χρειαστούν μαρκοχρόνια φροντίδα Υγείας. «Ο ιός είναι εδώ για να μείνει, και όλες οι χώρες θα πρέπει να μάθουν να την διαχειρίζονται μαζί με άλλα λοιμώδη νοσήματα».

Tην προηγούμενη εβδομάδα, στην Ε.Ε. οι επιδημικοί δείκτες της COVID-19 παρέμειναν σταθεροί. Αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων καταγράφηκε σε μόλις τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Η έκθεση επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ που δημοσιεύθηκε χθες αποτυπώνει αύξηση του αριθμού των εισαγωγών για COVID-19 στην χώρα μας την εβδομάδα 17 έως 23 Απριλίου έναντι της μεγάλης εβδομάδα και της Κυριακής του Πάσχα (813 έναντι 708) και αύξηση των νέων διασωληνώσεων ασθενών με λοίμωξη COVID-19, (16 έναντι 10 την μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα). Εξηντατέσσερις (64) ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι την περασμένη Κυριακή). Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 43 θάνατοι ασθενών με τη νόσο με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (από 60 έως 97 ετών). Την Μεγάλη εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα είχαν καταγραφεί 38 θάνατοι.

Αίτημα αναστολής των rapid test σε φαρμακεία

Εν τω μεταξύ, να ανασταλεί η δυνατότητα διενέργειας rapid test για την COVID-19 από τα φαρμακεία, ζητεί το συντονιστικό όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο οποίο συμμετέχουν κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, διαγνωστικά Κέντρα και ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία, επικαλούμενο την ύφεση της πανδημίας.

Όπως αναφέρει σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, «αξιολογώντας την υφιστάμενη υγειονομική κατάσταση στη χώρα μας και εξαιτίας του ότι έχει παρέλθει η έκτακτη συνθήκε που είχε προκύψει λόγω της COVID-19, ζητούμε να μην παραταθούν τα μέτρα για τη διενέργεια των rapid tests από τα φαρμακεία από 01/05/2023 και εκείθεν, όπου είναι η ημερομηνία λήξης της πιο πρόσφατης σχετικής υπουργικής απόφασης».

Σημειώνει δε ότι η διενέργεια τέτοιων ιατρικών πράξεων είναι αρμοδιότητα των ιατρών και ως τέτοια πρέπει να παραμείνει από τη λήξη των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην πανδημία, τα φαρμακεία σήκωσαν μεγάλο «βάρος» στην διενέργεια εξετάσεων για την COVID-19. Ερευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και δημοσιοποίηθηκε προχθές για τις απόψεις του κοινού σχετικά με την χρήση υπηρεσιών από τα ιδιωτικά φαρμακεία, κατέδειξε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας επτά στους δέκα πολίτες (70,2%) επισκέφθηκαν φαρμακείο για να κάνουν rapid test.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή