Δολοφονία Καραϊβάζ: «Κοντά» στον ηθικό αυτουργό που πλήρωσε για το συμβόλαιο θανάτου

Δολοφονία Καραϊβάζ: «Κοντά» στον ηθικό αυτουργό που πλήρωσε για το συμβόλαιο θανάτου

Η ελληνική αστυνομία πλησιάζει τον ηθικό αυτουργό πίσω από τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ειδικών Φρουρών

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική αστυνομία πλησιάζει τον ηθικό αυτουργό πίσω από τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ειδικών Φρουρών Στράτο Μαυροειδάκο. 

«Το μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική Αστυνομία και για τους αξιωματικούς που χειρίζονται αυτή την υπόθεση είναι και πιστεύω ότι θα γίνει, δηλαδή είμαστε πολύ κοντά, να βρεθεί ο ηθικός αυτουργός, αυτός που λένε “στην πιάτσα” πως έβαλε τα λεφτά στο τραπέζι για ένα συμβόλαιο θανάτου, για έναν από τους ικανότερους αστυνομικούς συντάκτες της ελληνικής επικράτειας», δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εκτιμώντας πως θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις για ην υπόθεση. 

Πρόσθεσε, δε, πως ηθικός αυτουργός φαίνεται πως είναι εγκληματίας του «κοινού ποινικού δικαίου» και άνθρωπος της νύχτας.

«Νομίζω ότι κάποιο ρεπορτάζ του ή κάπου μεταξύ των ομάδων που σκοτώνονταν, κάποια επαφή που μπορούσε να είχε ο Γιώργος και να γνώριζε κάποια πράγματα, τον έφερε σε αυτό το σημείο, γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να ακουστούν ή να υπάρχουν στα χέρια του Γιώργου κάποιες αποδείξεις που να τους ενοχοποιούν. Και από τις νόμιμες επισυνδέσεις που γίνανε, φαίνονταν ότι μπορεί να φοβόντουσαν (….) ότι ο Καραϊβάζ είχε μιλήσει σε κάποιους αξιωματικούς της αστυνομίας για πράγματα που γνώριζε. Μπορεί και αυτό να τους φόβισε σε κάτι» εκτίμησε ο γγ των Ειδικών Φρουρών. 

Για το διάστημα που μεσολάβησε έως τις πρώτες συλλήψεις για την υπόθεση, ο κ. Μαυροειδάκος σχολίασε ότι η αστυνομία είχε λοιδορηθεί από μερίδα του Τύπου και από πολιτικά κόμματα, θεωρώντας ότι οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν στοιχεία. «Γινόταν μια εμπεριστατωμένη έρευνα» σχολίασε, σημειώνοντας πως έπρεπε να αναλυθούν περισσότερα από 350 βίντεο.

«Οι δύο ήδη συλληφθέντες για να οδηγηθούν με μια δικογραφία δεμένη και όχι με ενδείξεις αλλά με αποδείξεις ενώπιον του εισαγγελέα θέλει δουλειά», πρόσθεσε. 

Το δρομολόγιο των εκτελεστών του δημοσιογράφου

Το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες του εγκλήματος. την ημέρα της εκτέλεσης του δημοσιογράφου αλλά και μία ημέρα πριν., περιγράφεται στον διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά από ανάλυση του οπτικού υλικού που συλλέχθηκε από κάμερες ασφαλείας της περιοχής του Αλίμου, οι ερευνητές της αστυνομίας. κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις των εμπλεκομένων, χαρτογραφώντας τη διαδρομή που ακολούθησε τόσο το scooter στο οποίο επέβαιναν οι φυσικοί αυτουργοί, όσο και το λευκό βαν το οποίο είχε υποστηρικτικό ρόλο.

Όπως αναφέρθηκε και τις προηγούμενες ημέρες, οι δράστες του εγκλήματος βρέθηκαν στην περιοχή του Αλίμου την ημέρα της δολοφονίας του δημοσιογράφου αλλά και μία ημέρα πριν. Όπως προέκυψε λοιπόν από το οπτικό υλικό, στις 8 Απριλίου 2021 (μία ημέρα πριν την εκτέλεση), το λευκό βαν καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή στις 13:25 το μεσημέρι, ενώ το scooter καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή αυτή στις 13:46, δηλαδή με διαφορά περίπου 21 λεπτών.

Το βαν καταγράφεται για τελευταία φορά εντός της περιοχής του Αλίμου στις 13:35, ενώ το scooter καταγράφεται για τελευταία φορά στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα κινούμενο προς την οδό Μεγίστης στις 13:48, δηλαδή 13 λεπτά αργότερα. Ακολούθως παρατηρείται «κενό θέασης» και για τα δύο οχήματα το οποίο διαρκεί περίπου 2 ώρες. Στη συνέχεια τα δύο οχήματα καταγράφονται ταυτόχρονα στις 15:30 σε κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται στη Λ. Ποσειδώνος 27 στον Άλιμο να κινούνται με κατεύθυνση προς Πειραιά (απομάκρυνση από τον Άλιμο).  

Όπως προέκυψε από την εξέταση ατόμων του εργασιακού περιβάλλοντος του Γιώργου Καραϊβάζ, στις 8 Απριλίου 2021 ο δημοσιογράφος αποχώρησε από την εργασία του περίπου μισή ώρα πριν από τη συνηθισμένη ώρα αποχώρησης του και επέστρεψε στο σπίτι του στις 13:28 το μεσημέρι. 

Η διαδρομή των δραστών την ημέρα της δολοφονίας 

Την ημέρα που έλαβε χώρα η δολοφονία, δηλαδή στις 9 Απριλίου 2021, το βαν καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή του Αλίμου στις 12:57, ενώ το scooter καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή στις 13:13, δηλαδή καταγράφονται με διαφορά περίπου 16 λεπτών.  

Από τις 13:13 έως και τις 13:18 το scooter στο οποίο επιβαίνει μόνον ο οδηγός (φοράει μαύρο μπουφάν, μπλε παντελόνι και ασημί κράνος με φιμέ ζελατίνα) καταγράφεται να κινείται στην περιοχή του Αλίμου (οδοί Ταξιαρχών, Μεγίστης, Υψηλάντου, Παρθενώνος). Ακολούθως παρατηρείται «κενό θέασης» και για τα δύο οχήματα το οποίο διαρκεί περίπου μία ώρα. Τελευταία καταγραφή του βαν είναι στις 12:57, ενώ του scooter στις 13:18, όπου καταγράφεται στην οδό Μεγίστης. 

Μετά το πέρας του «κενού» εμφανίζεται στις κάμερες το scooter (σημειώνεται ότι χρονικά δεν έχει τελεσθεί ακόμα η ανθρωποκτονία) στις 14:15 στην οδό Υψηλάντου να κατευθύνεται προς το σημείο της δολοφονίας (πλησίον της οικίας του θύματος). Πλέον διακρίνεται και συνεπιβάτης ο οποίος φοράει λαδί μπουφάν, γκρι παντελόνι και έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με μαύρη κουκούλα. Αφού κατόπτευσε πιθανόν το χώρο αποχώρησε, προσεγγίζοντας εκ νέου το σημείο της δολοφονίας, κατά τη στιγμή άφιξης του οχήματος του θύματος. 

Μετά τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας (ώρα 14:20΄) το scooter καταγράφεται σε κάμερες της οδού Μεγίστης 79 & 67 διαδοχικά να κινείται με δύο άτομα, ενώ αμέσως αργότερα στην οδό Μεγίστης 26 στις 14:22:07΄΄, ωστόσο στο σημείο αυτό διακρίνεται μόνο οδηγός. Αντίστοιχα, το βαν καταγράφεται για πρώτη φορά, μετά το «κενό θέασης», στην ίδια κάμερα της οδού Μεγίστης 26, στις 14:23:02΄΄. 

Συνεπώς, καταγράφονται με διαφορά 55 δευτερολέπτων να διέρχονται από το ίδιο σημείο (Μεγίστης 26) με ίδια κατεύθυνση προς τη Λ. Ποσειδώνος, απομακρυνόμενοι από το σημείο της δολοφονίας. Να σημειωθεί ότι στο χωρικό διάστημα από την οδό Μεγίστης 67 έως την οδό Μεγίστης 26 έχει υπάρξει αποβίβαση του ενός δράστη, ενώ στην κάμερα της οδού Μεγίστης 26 εμφανίζεται πρώτη φορά μετά το «κενό θέασης» το βαν.     

Κατόπιν διάνυσης απόστασης 400 ακόμα μέτρων (Μεγίστης 26 προς Μεγίστης και Λ. Ποσειδώνος) το scooter εντοπίστηκε επί της Λ. Ποσειδώνος, έχοντας κινηθεί δεξιά στο τέρμα της οδού Μεγίστης, ομοίως μόνο με οδηγό, όπως και στην οδό Μεγίστης 26, ο οποίος ωστόσο διαπιστώθηκε ότι είχε αλλάξει κράνος (πλέον φορούσε μαύρου χρώματος) και πιθανόν μπουφάν, ωστόσο ομοίως σκουρόχρωμο. 

Στη συνέχεια από τις κάμερες που κατέγραψαν το scooter κατά τη διαφυγή του, διαπιστώθηκε ότι το μπουφάν αυτό ήταν χακί χρώματος με κουκούλα (όμοιου τύπου με εκείνο που φορούσε ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην οδό Μεγίστης 26 το scooter προπορεύεται με διαφορά ενός λεπτού του βαν, ενώ στη Λ. Ποσειδώνος, στην οποία εισήλθαν στρίβοντας δεξιά στο τέρμα της οδού Μεγίστης, το βαν προπορεύεται κατά 25 δευτερόλεπτα του scooter. Συνεπώς το scooter διάνυσε την απόσταση Μεγίστης 67 έως 26 (απόσταση 400 μέτρων) σε περίπου δύο λεπτά, ενώ την απόσταση Μεγίστης 26 έως Λ. Ποσειδώνος («ύψος» οδού Μεγίστης) (ομοίως 400 μέτρα) σε περίπου δυόμιση λεπτά. Το δε βαν την ίδια απόσταση (Μεγίστης 26 έως Λ. Ποσειδώνος) σε ενάμιση λεπτό. 

Κατόπιν, το βαν καταγράφεται για τελευταία φορά στη Λ. Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω (στην ίδια κάμερα που πρώτη φορά εθεάθη σε κάμερες ασφαλείας στις 12:44, πλην όμως με αντίθετη κατεύθυνση), ενώ το scooter στη Λ. Κηφισού ομοίως στο Αιγάλεω.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή