Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού θα οδηγήσει το λευκό βαν;

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού θα οδηγήσει το λευκό βαν;

Σήμερα στον ανακριτή τα δύο αδέλφια που κατηγορούνται για την εκτέλεση

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν σήμερα τα δύο αδέλφια που συνελήφθησαν την Παρασκευή για συμμετοχή στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 έξω από το σπίτι του στον Αλιμο. Μέσω των συνηγόρων τους Ευτύχη Αλιγιζάκη και Αθανασίας Σταυρή αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, κάτι που αναμένεται να πράξουν σήμερα κατά την απολογία τους.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ως επιβαρυντικά στοιχεία παρατίθενται από την ΕΛ.ΑΣ. η κίνηση την ημέρα της δολοφονίας και την παραμονή αυτής κοντά στο σπίτι του δημοσιογράφου ενός λευκού βαν που ανήκει σε εταιρεία καθαρισμού συμφερόντων τους. Το δεύτερο στοιχείο είναι η «παύση λειτουργίας» (σ.σ. όχι απενεργοποίηση) των κινητών τηλεφώνων των δύο υπόπτων για διάστημα περίπου δύο ωρών μέσα στο οποίο δολοφονήθηκε ο Καραϊβάζ.

Οι νομικοί παραστάτες των δύο συλληφθέντων υποστηρίζουν ότι το λευκό βαν της εταιρείας καθαρισμού βρέθηκε στην περιοχή του Αλίμου για διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων. Ως στοιχείο που ενισχύει τον υπερασπιστικό τους ισχυρισμό επικαλούνται ημερολόγιο που τηρούσε ο 48χρονος και κατασχέθηκε τη 10η Απριλίου οπότε και προσήχθη στην Ασφάλεια.

Το δίκυκλο

Οι κατηγορούμενοι αμφισβητούν ακόμη ότι το σκούτερ με τον ένα και μοναδικό αναβάτη που έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας λίγα λεπτά μετά τον φόνο είναι το ίδιο με το δίκυκλο που χρησιμοποίησαν οι δύο εκτελεστές κατά τη διαφυγή τους από το σπίτι του δημοσιογράφου. Προβαίνουν στον συγκεκριμένο ισχυρισμό προκειμένου να καταδείξουν ότι το λευκό βαν δεν είχε υποστηρικτικό ρόλο στη δολοφονία και ουδέποτε μετεπιβιβάστηκε σε αυτό ο ένας από τους εκτελεστές, όπως αφήνει να εννοηθεί η αστυνομία.

«Τα ανωτέρω δύο οχήματα ήτοι το BEVERLY που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας, αλλά και το βαν, παρατηρήθηκαν σε κάμερες ασφαλείας της περιοχής την ημέρα της δολοφονίας, αλλά και την προηγούμενη ημέρα», αναφέρεται στη δικογραφία.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με άριστη γνώση του φακέλου εκφράζουν ερωτήματα για την ποινική κατάληξη της υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά τα κινητά τηλέφωνα, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων σημειώνουν ότι η παύση της ενεργητικής λειτουργίας τους για διάστημα περίπου δύο ωρών είναι συμπτωματική.

Αναφέρουν ακόμη ότι τα δύο αδέλφια χρησιμοποιούσαν αρκετές ακόμη τηλεφωνικές συνδέσεις για τις οποίες οι αστυνομικοί επέλεξαν να μη διεξαγάγουν έρευνα. Ο όρος «παύση λειτουργίας» υποδηλώνει ότι οι χρήστες των συσκευών δεν έστειλαν μηνύματα, δεν πραγματοποίησαν κλήσεις, δεν κατανάλωσαν δεδομένα κ.ο.κ.

Αναφέρεται επί λέξει στα επίσημα δικαστικά έγγραφα: «Οι τηλεφωνικές συνδέσεις των … παρουσιάζουν παύση ενεργητικής δραστηριότητας κατά την ώρα της δολοφονίας Καραϊβάζ».

Πάντως, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με άριστη γνώση του φακέλου εκφράζουν ερωτήματα για την ποινική κατάληξη της υπόθεσης. Αναγνωρίζουν ότι από τη διετή έρευνα του Ανθρωποκτονιών προέκυψαν μεν ενδείξεις για την ταυτότητα των εμπλεκομένων.

Ωστόσο, διατυπώνουν την άποψη πως το αποδεικτικό υλικό θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με τη φυσική παρακολούθηση των υπόπτων και τη χρήση τεχνικών μέσων. Και σημειώνουν ότι η απόφαση για την υποβολή του φακέλου πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ελήφθη σε πολιτικό επίπεδο και δεν υπακούει σε αμιγώς αστυνομικά κριτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 40χρονος συλληφθείς είχε κληθεί το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2022 στην Ασφάλεια Αττικής, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ.

Συμμετείχε σε μια άτυπη συζήτηση με υψηλόβαθμο αξιωματικό του σώματος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σκοπός της κλήσης του στον 10ο όροφο της ΓΑΔΑ δεν ήταν τόσο η συλλογή πληροφοριών όσο η προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. να εκπέμψει μήνυμα ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον κόσμο της Greek Mafia. Σε παρόμοιες συζητήσεις έχουν κληθεί να μετάσχουν αρκετά ακόμη πρόσωπα, για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι σχετίζονται με τον χώρο της νύχτας.

Η άδεια οπλοφορίας

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης είναι και το γεγονός ότι μεσούσης της έρευνας, και συγκεκριμένα το 2022, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην ανανέωση της άδειας οπλοφορίας ενός 50χρονου άνδρα που περιγράφεται στα δικαστικά έγγραφα ως μέλος της ομάδας που υλοποίησε το σχέδιο δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή