Λήξη κόκκινου συναγερμού για την COVID-19

Λήξη κόκκινου συναγερμού για την COVID-19

«Με ελπίδα κηρύσσω το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την COVID-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με ελπίδα κηρύσσω το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την COVID-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους. Διευκρίνισε ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η COVID-19 έπαψε να είναι παγκόσμια απειλή. Την τελευταία εβδομάδα λόγω της νόσου χανόταν μία ζωή κάθε τρία λεπτά. Και αυτοί είναι μόνο οι θάνατοι τους οποίους γνωρίζουμε. Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο παλεύουν για τη ζωή τους σε ΜΕΘ. Και εκατομμύρια συνεχίζουν να ζουν με τις επιπτώσεις της post COVID». Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε: «Ο ιός είναι εδώ για να μείνει. (…) Ο κίνδυνος για την ανάδειξη νέων παραλλαγών που θα προκαλέσουν νέα επιδημικά κύματα παραμένει. Το χειρότερο που θα μπορούσε οποιαδήποτε χώρα να κάνει τώρα είναι να σταματήσει να βρίσκεται σε επιφυλακή και να στείλει το μήνυμα ότι η COVID-19 δεν μας ανησυχεί πλέον».

Η απόφαση για την κήρυξη του τέλους της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος, στην οποία είχε εισέλθει η υφήλιος τον Ιανουάριο του 2020 (η «πανδημία» είχε αναφερθεί από τον ΠΟΥ τον Μάρτιο του 2020), ελήφθη κατόπιν εισήγησης αρμόδιας επιτροπής και λόγω της υποχώρησης των επιδημιολογικών δεικτών και του υψηλού ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού. Εως σήμερα έχουν δηλωθεί στον ΠΟΥ σχεδόν 7 εκατ. θάνατοι, αν και ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή