Εκλογές: Ετεροδημότες για χάρη του Ολυμπιακού

Εκλογές: Ετεροδημότες για χάρη του Ολυμπιακού

Στις 12 Απριλίου, οπότε έκλεισε η πλατφόρμα, 195 ψηφοφόροι είχαν αιτηθεί να συμμετάσχουν στις εκλογές από τη Λιθουανία, όπου θα διεξαχθεί το φάιναλ φορ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ε, κάτσε ντε να περάσουμε!». Ο δικηγόρος και «βαμμένος» Ολυμπιακός, Βασίλης Κερασιώτης, δεν ήθελε να μου το πει ανοιχτά, αλλά το άκουγες στη φωνή του. Οπως δεν εύχεσαι καλή επιτυχία σε έναν ηθοποιό πριν από την πρεμιέρα, έτσι δεν ανοίγεις συζήτηση για το φάιναλ φορ πριν από την πρόκριση (μιλήσαμε το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ στην Τουρκία με τη Φενέρμπαχτσε στο 4ο ματς των πλέι οφ). Ο σωστός οπαδός κρατάει μικρό καλάθι. Και ο κ. Κερασιώτης είναι ένας οπαδός με τα όλα του. Να φανταστείτε, μολονότι έχει κάνει τα χαρτιά του για να ψηφίσει στη Λιθουανία, αφού η ημερομηνία των εθνικών εκλογών συμπίπτει με τον μεγάλο τελικό της Ευρωλίγκας, δεν έχει σκοπό να ταξιδέψει έως εκεί σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός δεν περάσει (χτυπάμε ξύλο).

«Τα εισιτήρια των αγώνων τα έχω αγοράσει, αλλά μπορώ να τα πουλήσω στη δευτερογενή αγορά. Αεροπορικά εισιτήρια δεν έχω ακόμη κλείσει, περιμένω να δω τι θα γίνει σήμερα (σ.σ. χθες). Αν είναι να δώσω 1.000 ευρώ να πάω στο Κάουνας, ας είναι επειδή έχει περάσει ο Ολυμπιακός», λέει στην «Κ». «Ετσι, όμως, κινδυνεύω να μην ψηφίσω! Μας υποχρέωσαν να κάνουμε την αίτηση (σ.σ. για να ψηφίσουν στις εκλογές από τη Λιθουανία) πριν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Δύο εκλογικά τμήματα

Η καλή πορεία του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, που έδειχνε ότι θα έπαιζε στα πλέι οφ και μάλιστα σαν φαβορί, οδήγησε πολλούς φιλάθλους αφενός να αγοράσουν εισιτήρια για το φάιναλ φορ στο Κάουνας και αφετέρου να προχωρήσουν στη σύντομη διαδικασία του ετεροδημότη. Στις 12 Απριλίου, οπότε έκλεισε η πλατφόρμα, 108 ψηφοφόροι είχαν αιτηθεί να συμμετάσχουν στις εκλογές από το Βίλνιους, ενώ άλλοι 87 από το Κάουνας. Μολονότι δεν γνωρίζουμε τον τελικό αριθμό των εκλογέων που θα ψηφίσουν στη Λιθουανία (είχαν τη δυνατότητα έως και τρεις ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών να αναστείλουν την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού) έχουν ήδη συσταθεί δύο εκλογικά τμήματα, στο Βίλνιους και το Κάουνας. Για να συσταθεί εκλογικό τμήμα απαιτούνται τουλάχιστον 40 εκλογείς. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού ψηφίζουν ψηφοδέλτιο Επικρατείας, χωρίς σταυρό προτίμησης.

«Αρρωστάκι», όπως λέει με την ομάδα της, η Χριστίνα Αμπελα, φιλόλογος, πριν ακόμη προκριθεί στο φάιναλ φορ έσπευσε να αγοράσει εισιτήρια για τα ματς και να κάνει τα χαρτιά της να ψηφίσει στη Λιθουανία. «Αγαπώ πολύ αυτή την ομάδα. Ακόμη και όταν χάσαμε πίστευα ότι θα περάσουμε. Ηθελα λοιπόν να είμαι μαζί της μέχρι το τέλος αυτού του ταξιδιού», λέει στην «Κ». Την ίδια στιγμή δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία να ψηφίσει. «Οταν ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τη συγκεκριμένη ημερομηνία στενοχωρήθηκα. Δεν ήθελα να χάσω τις εκλογές. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε μονίμως τους άλλους, αλλά να παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι ένα προνόμιο που κατακτήθηκε με αγώνες». Αυτό λέει και στα παιδιά στην τάξη. «Μια δουλειά έχουμε να κάνουμε οι πολίτες, να συμμετέχουμε. Οι σημαντικότερες αποφάσεις λαμβάνονται στη Βουλή. Είναι δυνατόν να αδιαφορούμε;». Δυστυχώς, όμως, και η κ. Αμπελα σε περίπτωση που δεν προκριθεί ο Ολυμπιακός (μακριά από εμάς) θα χάσει την ευκαιρία να ψηφίσει, αφού δεν θα ταξιδέψει. «Είναι πολλά τα χρήματα. Εννοείται όμως ότι αν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές έγκαιρα θα αλλάξω τα εκλογικά δικαιώματα για να καταφέρω να ψηφίσω».

«Δεν το χάνω»

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ψαράκης, πάντως, θα ταξιδέψει όπως και να ‘χει στη Λιθουανία όπου και θα ψηφίσει. «Εχω πάει σε 30 φάιναλ φορ, αυτό το ραντεβού δεν το χάνω. Αντίστοιχα θεωρώ τις εκλογές το υπέρτατο δημοκρατικό δικαίωμα. Ψηφίζω ανελλιπώς από τα 18 μου (σ.σ. είναι 54) και το θεωρώ υποχρέωσή μου. Μόνο το 2014 δεν κατάφερα να συμμετέχω στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές γιατί ήμουν στο φάιναλ φορ στο Μιλάνο και δεν υπήρχε τότε η σχετική δυνατότητα». Αυτή τη φορά, όχι μόνο θα ψηφίσει αλλά υπάρχει πιθανότητα και να επιλεγεί για εφορευτική επιτροπή! «Η Ελλάδα θα στείλει δικαστικούς αντιπροσώπους στα δύο τμήματα, αλλά την εφορευτική θα αποτελέσουν οι ψηφοφόροι». Ας μην ανησυχούν, όμως, δεν θα χάσουν τον τελικό, οι εκλογές στο εξωτερικό είναι Σάββατο. Ο ίδιος θα ψηφίσει στο Κάουνας, ωστόσο οι περισσότερες αιτήσεις έχουν κατατεθεί για το Βίλνιους. «Είναι πολύ πιο φθηνή η διαμονή εκεί». Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής είναι που έχουν συγκρατήσει χαμηλά τον αριθμό των φιλάθλων του Ολυμπιακού που θα ταξιδέψουν τελικά στη Λιθουανία. Ενώ πέρυσι στις εξέδρες του Stark Arena στο Βελιγράδι βρίσκονταν 10.000 φίλαθλοι των «ερυθρολεύκων», φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 2.000. Αν δεν περάσει, ακόμη λιγότεροι. «Μου είπε μια παρέα 20 ατόμων, ότι αν δεν προκριθεί, οι 10 θα πάνε Λιθουανία και οι υπόλοιποι θα μείνουν Βαρσοβία για διακοπές», λέει ο κ. Ψαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή